Karácsony Gergely az anarchista
A káosz garantált lenne ezután, hiszen minden jogszabály alól mentesítené magát miniszterelnökként.
2018. március 20. 00:40

Az ember csak hüledezve nézi a magából kikelt - már koránt sem a jó tanuló gimnazista szerepét játszó - Karácsony Gergelyt, amikor arról beszél, megválasztott miniszterelnökként nem tenne esküt az alaptörvényre.

Mit nekem jogállamiság, mit nekem alaptörvény! - ezt üzeni az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje, és még a baloldali csatorna műsorvezetője is hüledezve tekint rá az ATV-ben. Karácsony ugyanis itt jelentette be, ő megválasztott miniszterelnökként nem tenne esküt az alaptörvényre. A riporter Rónai Egon - becsületére legyen mondva - jogos értetlenkedésével többször is próbálta a normalitás világába visszahúzni Karácsonyt, de nem sikerült neki.

A politikus kitartott amellett, hogy ő a választók bizalmából lenne miniszterelnök, tehát azt csinál, amit akar, mondhatja az esküjében, hogy nem az alaptörvényre, hanem az alkotmányra tesz esküt. Az első bibi az, hogy a választók valójában nem miniszterelnök-jelöltekről és nem az alaptörvényről döntenek áprilisban, hanem arról, hogy kié legyen 2018 és 2022 között a parlamenti többség. A köztársasági elnök - akit ugyancsak az alaptörvény alapján választott meg a parlament és iktattak be hivatalába - felkéri a legerősebb parlamenti párt listavezetőjét, hogy kezdje meg a kormányalakítást. Tehát Karácsonyra is ez a sors várna ha és amennyiben...

Egyébként magát az április 8-i választást is az alaptörvény alapján tartják meg, hiszen abból következik az a kétharmados választójogi törvény, amely keretezi, kijelöli a szabályait a tavaszi parlamenti megméretésnek. 2014-ben ugyanez történt, Karácsonyban akkor fel sem merült az alaptörvény be nem tartása.

Ettől már sokkal egyenesebb lenne az MSZP-P-s politikustól, ha azt mondja, hogy inkább bojkottálni kellett volna a választást. Igza, ezt már négy éve is megtehette volna, de akkor ez sem jutott eszébe.

Sokkal tisztességesebben járna el, ha a normalitás talaján állva azt mondaná, oké még ezt a választást lebonyolítjuk a mostani keretek között, majd a jogállamiság keretében esküt is teszek az alaptörvényre, majd kezdeményezem az új alkotmányozási folyamatot. Ez nem csak logikus lenne, hanem törvényes eljárás is, igaz, kizárt, hogy az ellenzék kétharmados többséget szerez a parlamentben.

De mit várjunk egy olyan politikustól, aki még 2012 elején LMP-s politikustól nemmel szavazott a devizahitelesek előtörlesztési lehetőségére, aztán mintha ott se lett volna, már e jogszabály alapján előtörlesztette a lakáshitelét?

Az rendben van, hogy valakinek nem tetszik az alaptörvény, de viszont annak elutasítása nem mentesít betartása alól. A káosz garantált lenne ezután, hiszen minden jogszabály alól mentesítené magát miniszterelnökként. Ez nem baloldaliság, hanem anarchizmus. Persze, a kibicnek semmi sem drága, nem sok esély van arra, hogy Karácsony Gergelyből bármikor miniszterelnök legyen.

Viszont a politikai ostobaságokat illik feljegyezni legalább egy ilyen jegyzet erejéig.

Pindroch Tamás

újságíró

mozgasterblog.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó