Súlyos váddal illetik a Facebookot is
Komoly vádak merültek fel a Facebook­kal és a Cambridge Analytica céggel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy a 2016-os amerikai választási kampányban és a brexitszavazáson több mint 50 millió Facebook-felhasználó adatai­val éltek vissza.
2018. március 20. 13:12

A hírhamisításokat vizsgáló brit parlamenti bizottság vezetője, Damian Collins azzal vádolja a Facebookot és a Cambridge Analytica céget, hogy tudatosan félrevezették a képviselőket, írja a The Guardian brit lap.

Collins szerint a cégek közreműködtek több mint 50 millió Facebook-profil adatainak begyűjtéséhez, amelyeket felhasználhattak a 2016-os választások befolyásolására. A vádat a cégek a múlt hónapban még tagadták, majd ellentétes információk láttak napvilágot. A két vezetőtől, Mark Zuckerbergtől és Alexander Nixtől most a brit és az amerikai törvényhozás is magyarázatot vár.

A Facebook-felhasználóktól a beleegyezésük nélkül szerezték meg az adatokat, és egy harmadik fél számára lehetővé tették ennek felhasználását kampánycélokra. Erről mindkét cég tudott – közölte Collins. Itt az ideje, hogy Mark Zuckerberg leállítsa a Facebook-oldal mögötti titkolózást – tette hozzá a brit politikus. Az ügy eddig felgöngyölített szálai arra utalnak, hogy 2015-ben a Cambridge-i Egyetem professzora, Aleksandr Kogannel kutatási célból kezdett együttműködni Facebook.

A pszichológiaprofesszor egy alkalmazáson keresztül gyűjtött adatokat kutatásához, az azt telepítő 270 ezer felhasználó engedélyével. A Facebook hosszú hallgatás után múlt pénteken közölte, 2015-ben tudomást szerzett a visszaélésről.

Európában és Amerikában is vizsgálat indult Fotó: Reuters

A cég szerint Kogan az adatokat nemcsak a saját cégén belül használta fel, hanem továbbította a Cambridge Analytica és egy másik cég, az Eunoia Technologies munkatársa, Christopher Wylie számára is. A feltételezések szerint ráadásul az adatszerzés nemcsak az említett 270 ezer felhasználót érinti, hanem ismerőseiknek profilját is, azaz több mint 50 millió embert.

A probléma mindezzel csak az, hogy a Cambridge Analytica segítette Donald Trump választási kampányát, amely nyíltan hirdette, hogy agresszívan építi be az amerikai szavazók profiljaiból szerzett nyilvános információkat. Trump 2016 júniusában kezdte foglalkoztatni a céget, amelynek 6,2 millió dollárt fizetett. Az amerikai médiában korábban is sokan kétségbe vonták azt, hogy Trump jogszerűen szerzett adatokat használt-e fel.

Az adatszerzéssel kapcsolatban az orosz kapcsolatok is felmerültek. Adam Schiff, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának képviselője jelezte, a Facebook cégnek válaszolnia kell arra, hogyan adhatta ki a felhasználók privát adatait olyan akadémikusoknak, akik összeköttetésben állnak Oroszországgal. Tisztázni kell, hogy a Cambridge Analytica milyen szintű adatok birtokában volt a felhasználókról, ezeket illegálisan szerezte-e és felhasználta-e a Trump-kampányban vagy a brexitszavazásnál – mondta a demokrata politikus a Guar­diannek. A republikánus többségű bizottság egyébként a múlt héten jelezte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trump kampánycsapata és az oroszok összejátszottak volna, ezért lezártnak tekinti az ügyet. Schiff hevesen ellenezte a döntést, és jelezte, folytatja a vizsgálatot.
A Cambridge Analytica korábban közölte, a cég nyilvános adatokkal dolgozik, nem használ fel vagy tárol Face­book-adatokat. „Amikor megtudtuk, hogy a GSR (Kogan cége) jogszerűtlenül Facebook-adatokat adott el, azonnal töröltük azokat.”

A Facebook is jelezte, miután felfedezték a visszaélést, azonnal eltávolították az alkalmazást, és igazolásokat kértek a professzortól és az adatelemzőktől arról, hogy megsemmisítették az addig begyűjtött információkat.

Paul Grewal, a Facebook vezető jogtanácsosa pénteken mindenesetre bejelentette, felfüggesztették az együttműködést a Strategic Communication Laboratories vállalattal, amelynek a Cambridge Analytica politikaiadat-elemző cég is a része. Tegnap Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is jelezte, vizsgálatot indítanak az ügyben.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó