Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra.
2018. március 28. 10:11

Az 1980 óta működő Bethlen Gábor Alapítvány – a hazai és külhoni magyarok áldozatkészsége, kurátorai munkája révén – anyagi, szellemi és lelki támogatásával, ösztöndíjaival és díjaival úttörő szerepet vállalt a nemzeti összetartozás szolgálatában, a Közép-európai szellemi együttműködésben, mai határainkon túl élő magyarság hazai megismertetésében, kiváló képviselőinek, értékeinek népszerűsítésében, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásában. Az elmúlt, közel négy évtizedben adományozott mintegy négyszáz kitüntetésünk kétharmada külhonba került. Azokat négy kontinens mintegy félszáz országában élő nemzettársaink kapták magyarságszolgálatukért, illetve részesültek abból Közép-Európa jeles képviselői, szervezetei is népeink kulturális együttműködésében játszott kiemelkedő munkásságukért.

A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdetett a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdették meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

A kutatónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania, és először annak 3-5000 karakteres összefoglalóját, bevezetőjét kell elküldenie 2018. március 30-ig Hágen Ádám kurátor részére a hagen.adam.me@gmail.com e-mail címre. Ezt követően a szakmai zsűri április 30-ig dönt a tartalmi és formai követelmények alapján arról, hogy a munka további kidolgozásra alkalmas-e. Pozitív elbírálás esetén a pályázó lehetőséget kap arra, hogy munkáját 20-40.000 karakterben kifejtse, azt Hágen Ádám részére augusztus 1-ig megküldje. A szakmai zsűri döntése alapján 2018 novemberében, Budapesten kerül sor a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj ünnepélyes átadására.

A pályázat díjazása: 1. helyezett – 250.000 Ft pénzjutalom; 2. helyezett – 200.000 Ft pénzjutalom; 3. helyezett – 150.000 Ft pénzjutalom. Húsz könyvből álló csomag minden pályázónak, aki augusztus 1-ig pályamunkáját megküldi. A BGA Kuratóriuma vállalja, hogy a nyertes dolgozatot megjelenteti a Hitel/SZIN folyóiratban.

A választható témakörök: • Bethlen Gábor pályafutásának kezdeti évei – út a fejedelemmé válásig • Bethlen Gábor, Erdély fejedelme – Erdély aranykora • Bethlen Gábor külpolitikája • Bethlen Gábor egyház- és valláspolitikája • Bethlen Gábor művelődés- és oktatáspolitikája • Bethleni örökség a XXI. században – Mit tanít nekünk a fejedelem? • Bethlen Gábor utóélete, hatása a magyar közgondolkodásra a 17. századtól napjainkig • Udvari reprezentáció Bethlen Gábor udvarában • Művészet és építészet Erdélyben Bethlen Gábor korában.

Az összefoglaló és a pályamunka formai követelményei megtalálhatók a www.nepfolakitelek.hu internetes oldalon.

További információk: Hágen Ádám kurátor (hagen.adam.me@gmail.com)

gondola
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó