Magyar kézbe kerül a Mátrai Erőmű
Az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá, vagyis teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű. Ehhez két lépésben kivásárolják a prágai központú Energetický a Průmyslový Holdingot az erőműből. A magyar és cseh partnerek elképzelései jelentősen eltérnek a hazai villamosenergia-ellátás szempontjából kiemelt jelentőségű társaság működtetéséről, ezért döntöttek a kivásárlás mellett. Ezzel több száz magyar munkahelyet ment meg az Opus-csoport, miközben a korábbi német tulajdonosok által tavaly felhalmozott veszteséget fejlesztésekkel, akár új blokk építésével faragják le.
2018. március 27. 10:36

A jövő év nyaráig két lépésben kivásárolja az Opus-csoport a prágai központú Energetický a Průmyslový Holding (EPH) Mátrai Erőmű Zrt.-ben szerzett ötvenszázalékos tulajdonrészét – jelentette be a vállalat az ügyletről szóló megállapodást a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ezzel az Opus-csoport kizárólagos irányítása alá, vagyis teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű.

Az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig vásárolja ki a cseh partnert, amelynek hátterében az áll, hogy az erőmű hosszú távú működési stratégiája és fejlesztése kapcsán eltérő gazdasági elképzeléseik vannak. Elsőként a cég 85 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben, amellyel az Opus-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerez az erőmű felett.

Az ügylet második lépéseként a magyar fél megvásárolja az EPH-csoport fennmaradó, 15 százalékos tulajdonrészét is a Mátra Energy Holdingban. Az irányítás megszerzése után a Status Power Invest Kft. a Mátrai Erőmű Zrt. által kibocsátott részvények (72,665 százalék) egyedüli közvetett tulajdonosává válik.

– Hatalmas növekedési potenciált lát az Opus-csoport a Mátrai Erőműben, amely a villamosenergia-termelés és -ellátás területén nemzetstratégiai jelentőségű vállalat. A társaság jövedelemtermelő képességét bizonyítja, hogy a tavalyi veszteséget megelőző öt évben a Mátra összesen több mint 52 mil­liárd forint adózott eredményt ért el – mondta a tranzakciók kapcsán Jászai Gellért, az Opus Global Nyrt. igazgatósági tagja.

Kitért rá, hogy a vásárláskor volt tudomásuk a tavalyi veszteséges működésről, ami főként egyszeri tételek eredménye volt. Mint mondta, a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, viszont a technológia, az erőmű és a bányák műszaki állapota rövid és hosszú távon is fejlesztést igényel.

A létesítmény hétezer-ötszáz család megélhetését biztosítja Fotó: Bach Máté

– Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy másként képzeljük a vállalat problémáinak kezelését, mint cseh partnereink. Míg ők alapvetően a reorganizációban gondolkodtak, addig mi inkább az erőmű és a technológia innovatív fejlesztésével, szükség szerint új blokk építésével növelnénk a hatékonyságot. Fontos a munkahelyek megőrzése is – emelte ki Jászai Gellért.

Ennek kapcsán Mészáros Lőrinc főrészvényes a Heves Megyei Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, nem akart belemenni a cseh partnerekkel egy olyan alkudozási folyamatba, illetve nem kívánta adni a nevét egy olyan lehetőséghez, amely arról szól, hogy embereket küldenek el. Mint mondta, az erőmű 7500 család megélhetését adja a térségben, és az a fő céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket, illetve újakat hozzanak létre, biztos, jó színvonalú megélhetést kínálva a helyieknek. Emellett ösztöndíjrendszert vezetnek be a szakemberképzés támogatására.

Az Opus-csoport azt is közölte, hogy a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét, az erőművet korábban 23 évig nagy sikerrel irányító Valaska Józsefet kérik fel a társaság operatív vezetésére, akitől a munkahelyek megőrzése mellett a bevételek növekedését, a vállalat eredményességének jelentős javulását várják.

– A célok eléréséhez az Opus-csoport a tőkeerőt biztosítja, de stratégiai elképzeléseink megvalósításához szeretnénk megszerezni a Mátrai Erőmű Zrt.-ben kisebbségi tulajdonos állami MVM Zrt. támogatását is – idézi a cég közleménye Jászai Gellértet.

Mészáros Lőrinc: nem leépíteni, hanem fejleszteni kell a Mátrai Erőművet

Akár új blokkot is építhetnek a Mátrai Erőműben; a dolgozókra nem szabad átterhelni az utóbbi év rossz gazdálkodását - mondta Mészáros Lőrinc, az erőmű főrészvényese a Heves Megyei Hírlapban kedden megjelent interjújában.

Teljes mértékben magyar tulajdonba kerül a Mátrai Erőmű Zrt., miután az Opus-csoport két lépésben kivásárolja a prágai központú Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) tulajdonrészét. A BÉT honlapján hétfőn ismertetett tranzakciók szerint az Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 50 százalékról 85 százalékra, majd 2019. június 20-án 100 százalékra növeli tulajdonát a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. Így a társaság - a hatósági hozzájárulások megszerzésével egyidejűleg - akár már idén áprilisban kizárólagos és teljes körű irányítást szerezhet a Mátrai Erőmű felett.

Mészáros Lőrinc ezzel kapcsolatban elmondta, nem lepték meg a vállalat gazdasági adatai, mivel az átvilágítás alatt megkapták a kellő információkat a várható veszteségről. Az erőmű 2012 és 2016 között több mint 52 milliárd forint adózott nyereséget ért el, míg tavaly 9,1 milliárd forint veszteséget.

Az üzleti jelentésben "objektív és kívülálló" okokra vezetik vissza a veszteséget, ugyanakkor az évek óta húzódó eladás miatt valószínűleg az is közrejátszott az utolsó év sikertelenségében, hogy "nem volt gondos gazdája a vállalatnak".

"A Mátra számai alapján úgy látom, hogy a társaság pénzügyi és tőkehelyzete erős, és a tavalyi veszteség leginkább egyszeri tételekből adódik" - mondta Mészáros Lőrinc.

A német tulajdonos kivásárlása után a cseh partner is távozott, erről Mészáros Lőrinc azt mondta, hogy másként gondolkodtak a vállalat problémáinak kezeléséről. A csehek "klasszikus" reorganizációt szerettek volna, ami jelenthette azt is, hogy embereket bocsátanak el, vagy blokkokat állítanak le.

"A magam részéről nem akartam egy ilyen alkudozási folyamatba belemenni vagy egy olyan lehetőséghez adni a nevemet, hogy akár csak arról tárgyaljunk, hogy embereket kell elküldenünk" - mondta a főrészvényes.

Mészáros Lőrinc szerint egyetlen dolgozóra sem szabad átterhelni az elmúlt év rossz gazdasági döntéseit. Emlékeztetett, az erőmű 7500 családnak nyújt megélhetést.

Szólt arról is, hatalmas lehetőséget lát az erőműben, amelyet nemzetstratégiai jelentőségű vállalatnak nevezett, ezért a fejlesztésben gondolkodnak, és nem leépítésben. Ugyan az idei évre még veszteséget prognosztizáltak, de hisz abban, hogy van elegendő idő a beavatkozásra és az eredmények javítására. Mészáros Lőrinc elmondta, hogy a Mátra-alja egyik legnagyobb munkaadójaként felelősséget érez a térségben élőkért. Ezért célja nem csak a megélhetés biztosítása és a munkahelyek megóvása, hanem ösztöndíjrendszer bevezetésével támogatni szeretnék a térség szakemberképzését is. Ezzel elsősorban a fiatalok képzését, elhelyezkedését szeretnék segíteni.

Mészáros Lőrinc kitért arra is, idén ősszel kezdheti meg működését a próbaüzemmel a Visonta Projekt Kft., amely Magyarország egyetlen búzafeldolgozó üzeme lesz. Az üzem feldolgozó kapacitása évi 250 ezer tonna búza, és olyan alapanyagokat állít elő, mint keményítő, takarmány és alkoholtermékek.

Összesen 290 munkahelyet teremt közvetlenül az új gyár, de számításaik szerint közvetetten 750 munkahely jöhet létre a régióban  - tette hozzá.

magyaridok.hu - MTI
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó