Orosz mérgezés?
Németország zöld utat adott az orosz földgázvezetéknek
A BSH elemzése szerint az Északi Áramlat 2 vezeték hozzá fog járulni az uniós földgázpiacon egyre inkább meglévő ellátási biztonsághoz és versenyhez.
2018. március 29. 15:12

Az Euobserver brüsszeli szerkesztésű uniós hírportál egy olyan döntésről tudósít, amelyben a reálpolitika szöges bakanccsal rúgott a jelkép-politika fejébe. Mégpedig akkorát, hogy ha a mélyrétegeikben ilyenkor gyáván kushadó Szél Bernadett-félék mernének bírálni bármit, amit a német kormány tesz, üvöltve tartanának villámfelvonulást a budapesti német nagykövetség előtt „Merkel Putyin-pincsi” táblákkal dobálva az épület ablakait, olyan lendülettel, mint azt a rendőrség jóindulatú passzivitására mindig számítani tudók tették vagy fogják tenni a Fidesz székházánál.

A tudósítás forró kását nem kerülő címe: „Győzelem a Kremlnek, ahogyan Németország jóváhagyja a földgázvezetéket”.

Az összefoglaló legelső mondata: „Németország zöld utat adott az orosz földgázvezetéknek a nagy-britanniai orosz vegyi támadás fölötti düh ellenére”.

A berlini Szövetségi Tengeri és Hidrográfiai Hatóság (BSH) március 27-én közölte: Oroszország megépítheti az Északi Áramlat 2-es vezetéket. A közlés egy nappal azután történt, hogy Németország és más uniós tagországok orosz diplomatákat utasítottak ki, amiért „Oroszország vegyi fegyvert alkalmazott azért, hogy Angliában megöljön egy volt kémet”, fogalmaz a maga részéről píszí módon a portál, amely magát függetlennek bélyegzi.

Jens Lange, az Északi Áramlat 2 konzorcium vezetője kijelentette: „Örülünk, hogy most már minden szükséges engedély megvan a németországi szakaszhoz”.

Lange hozzátette: várható, hogy az elkövetkező hónapokban megjönnek a hasonló engedélyek Dániából, Finnországból és Svédországból, amelyeknél a Balti-tengeren fektetik le a vezetéket, amelyet a terveknek megfelelően még az idén befejeznek.

A BSH elemzése szerint az Északi Áramlat 2 vezeték „hozzá fog járulni az uniós földgázpiacon egyre inkább meglévő ellátási biztonsághoz és versenyhez”.

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter nemrégiben szögezték le, hogy a vezeték tisztán „gazdasági projekt”.

Ami teljesen ellentétes a legtöbb uniós ország, uniós intézet és az USA által elfoglalt állásponttal, miszerint az Egyesült Államok szankciókkal akarja sújtani az Északi Áramlat 2 projekt kivitelezésében résztvevő cégeket.

A vezeték az EU számára történő orosz földgázeladásnak 80 százalékát képviseli a német útvonalon.

Az Euroobserver bírálókat idéz, akik szerint ez segíteni fogja a Kremlt, hogy zsaroljon más európai országokat azzal, hogy csökkenti a földgázszállítást /amire eddig soha nem került sor/, és viccet fog csinálni a nemzetközi szankciókból, amelyeket Oroszország ellen hoztak annak „nagy-britanniai és ukrajnai agressziója miatt”.

Bob Seeley brit parlamenti képviselő azt mondta, ez nagy győzelem a Kremlnek, mert tovább növeli az EU Oroszországtól való energiafüggőségét, és Ukrajnát még sebezhetőbbé teszi.

Linas Linkevičius litván külügyminiszter az Euobservernek azt mondta, az Északi Áramlat 2 teljes mértékben ellentétes az EU energiapolitikájával, és megütközve állapította meg, Berlint a mérgezéses támadás sem ingatta meg a projekt ügyében.

Az uniós vezetők a német kormányt igyekezhetnek nyomás alá helyezni a júniusi csúcstalálkozón a projekt leállítása érdekében – jelentette ki Theresa May – brexites – brit miniszterelnök.

Lovas István

MTI Hírfelhasználó