"Küzdeni kellett a szabadságért"
Latorcai: Nem olyan országot szeretnénk, amelyre az SZDSZ vágyott
2018. április 4. 10:48
Hosszú út vezetett az 1990-es választásokig, de akkor a magyar emberek bátorsága meghozta a gyümölcsét, Magyarország független állam lett - mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) könyvbemutatóján.
 
Az államtitkár Az SZDSZ-jelenség: Liberalizmus Magyarországon a rendszerváltás idején című kötet méltatásában kiemelte, hogy az 1990-ben kivívott szabadságot nem ajándékba kaptuk, meg kellett érte küzdenünk, s erre a helytállásra pedig a kormány jelenleg is örökségként tekint. Ezért került bele mindez az alaptörvénybe - tette hozzá, majd hangsúlyozta, a mostani választás tétje ugyanaz, mint az 1990-esé. A kötetről szólva, Latorcai elmondta, a három szerző mérnöki precizitással ismerteti az SZDSZ-t, amely csak pártként szűnt meg 2014-ben, de valójában szellemiségében megmaradt. Fricz Tamás tanulmányára hivatkozva, aláhúzta, hogy az SZDSZ olyan Magyarországot akar, amely elfelejti nemzeti hagyományait, lemond a határon túli magyarságról, vakon követi a nyugati politikai mintákat és intézményi struktúrákat. "Április 8-án dönthetünk arról, hogy nem olyan Magyarországot szeretnénk, mint amilyet az SZDSZ szeretett volna, ehhez pedig azt javaslom, a választásokig mindenki olvassa el ezt a kötetet." - tette hozzá.
 
Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója kiemelte, a szerzők jó döntést hoztak azzal, hogy az SZDSZ dokumentumain át annak saját szavait adják az olvasók kezére, így mindenki közvetlenül ismerheti meg a párt szellemiségét.
 
Vitéz Anita
Magyar Hírlap
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó