"Küzdeni kellett a szabadságért"
Latorcai: Nem olyan országot szeretnénk, amelyre az SZDSZ vágyott
2018. április 4. 10:48
Hosszú út vezetett az 1990-es választásokig, de akkor a magyar emberek bátorsága meghozta a gyümölcsét, Magyarország független állam lett - mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) könyvbemutatóján.
 
Az államtitkár Az SZDSZ-jelenség: Liberalizmus Magyarországon a rendszerváltás idején című kötet méltatásában kiemelte, hogy az 1990-ben kivívott szabadságot nem ajándékba kaptuk, meg kellett érte küzdenünk, s erre a helytállásra pedig a kormány jelenleg is örökségként tekint. Ezért került bele mindez az alaptörvénybe - tette hozzá, majd hangsúlyozta, a mostani választás tétje ugyanaz, mint az 1990-esé. A kötetről szólva, Latorcai elmondta, a három szerző mérnöki precizitással ismerteti az SZDSZ-t, amely csak pártként szűnt meg 2014-ben, de valójában szellemiségében megmaradt. Fricz Tamás tanulmányára hivatkozva, aláhúzta, hogy az SZDSZ olyan Magyarországot akar, amely elfelejti nemzeti hagyományait, lemond a határon túli magyarságról, vakon követi a nyugati politikai mintákat és intézményi struktúrákat. "Április 8-án dönthetünk arról, hogy nem olyan Magyarországot szeretnénk, mint amilyet az SZDSZ szeretett volna, ehhez pedig azt javaslom, a választásokig mindenki olvassa el ezt a kötetet." - tette hozzá.
 
Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója kiemelte, a szerzők jó döntést hoztak azzal, hogy az SZDSZ dokumentumain át annak saját szavait adják az olvasók kezére, így mindenki közvetlenül ismerheti meg a párt szellemiségét.
 
Vitéz Anita
Magyar Hírlap
 • Szomorú séta ezzel a Gergővel
  Azt, hogy máris zöldebb és szabadabb lett a főváros, szép szülővárosom, nem kérdés, azt csak a hülye nem érzi.
 • Karácsony Kommün
  Hát igen, nagy pártokhoz, vagy egy fővároshoz azért komoly vezetők is kellenek, kellenének. S ha nincsenek, jön a szakadék.
 • Folytatódik a brüsszeli gyalázat
  Írásbeli pótkérdéseket kap Várhelyi Olivér, ugyanis az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról - jelentette be az EP szóvivője.
 • Orbán Viktor: Magyart csak magyarral lehet pótolni
  Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, "magyart csak magyarral lehet pótolni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén.
 • Gulyás: Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt létszámstop
  Csak a közigazgatásra vonatkozik a kormány által elrendelt, hatályban lévő létszámstop, a kórházakra, szociális intézményekre nem vonatkozik az intézkedés - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó