A magyar nyelv nagyköveteinek szakmai továbbképzése
Moldvai csángómagyar pedagógusok Lakiteleken, a Népfőiskolán.
2018. április 5. 17:57

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője meghívására hatodik alkalommal érkeztek moldvai csángó pedagógusok a lakiteleki Népfőiskolára.

Márton Attila a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordinátora szervezésében, az idei esztendőben a Keleti-Kárpátok túloldaláról 35 pedagógus és hagyományőrző érkezett a továbbképzésre, hogy a 2018. április 3 és 8 között megtartott képzésen egymást is jobban megismerhessék. Az itt jelenlévő pedagógusok – sokszor egymástól is távol – az elszórt csángó közösségekben, nap mint nap azon dolgoznak, hogy a magyar népi kultúrát, a magyar anyanyelvet, az írást és az olvasást megtanítsák a csángó fiataloknak.

Hoffmann Ferenc Petőfi ösztöndíjas szakmai vezetésével a közel egy hetes továbbképzésen, a közösségépítésen túl, lehetőség nyílik a különböző településeken tanító pedagógusok problémáinak feltárására, valamint a jó gyakorlatok és a tapasztalatok kicserélésére.

A képzést csapatépítő programmal kezdték, szakmai képzéssel folytatták. A mai napon előadást hallhatnak a többi között Dr. Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátorától, valamint Kárpáti Árpád az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától is. Holnap pedig Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője vezetésével, szakmai kiránduláson vesznek majd részt Bács-Kiskun megyében.

A képzésen részt vesz Vaszi Levente a Fölszállott a páva műsor különdíjasa is, akiről kevesen tudják, hogy szintén pedagógusként dolgozik a hétköznapokban.

-br-

BR
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó