Amikor Lengyelországot támadják, minket is támadnak
„Mementó Szmolenszkért” elnevezéssel emlékművet avattak pénteken, Budapesten. Az ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
Utoljára frissítve: 2018. április 6. 16:31
2018. április 6. 14:23

Olyan Közép-Európát akarunk - emelte ki a budafoki ünnepségén a kormányfő -, amelyet "nem lehet fehér asztalok mellett felosztani", amelyről nem dönthetnek nélküle, amely nem engedi magát megfélemlíteni, megleckéztetni, ahol a nemzetek kiállnak egymásért, ahol magától értetődően mi döntjük el, kit engedünk be a területünkre, és ahol "a saját törvényeink és igazságunk szerint élhetünk".

Orbán Viktor hangsúlyozta: "hiszünk az összefogás erejében", és a most átadott emlékmű azt üzeni, hogy megőrizzük Katyin és Szmolenszk emlékét, felépítjük és megőrizzük azt a Közép-Európát, amelyet e tragédiák áldozatai megálmodtak.

Több tiszteletet Lengyelországnak, több tiszteletet Magyarországnak! - hangoztatta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig számíthat Lengyelország Magyarországra. Közölte: Lengyelország Közép-Európa vezető országa. „Magyarországon mindenki tudja, hogy Lengyelország egy nagy ország, valamint Közép-Európa vezető hatalma” - jelentette ki, majd hozzátette: Ez a Közép-Európa a magyarok jövője is, ezért amikor Lengyelországot támadják, Közép-Európát támadják és bennünket is támadnak - magyarázta. Hozzátette: amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és mert kiállunk magunkért is.

Orbán Viktor azt mondta: 27 éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője".

Megjegyezte: vannak rejtélyes dolgok az életben, ilyen a barátság és a népek barátsága. Nem kell ezt megérteni, csak hagyni kell, hogy a mélyből táplálkozó magyar-lengyel barátság "egyszerűen körülöleljen és vigyen a jövő felé" - fogalmazott.

A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnökről a miniszterelnök felidézte: 2008-ban találkozott vele utoljára a Varsó melletti elnöki rezidencián, ahol a magyar-lengyel barátság jövőjéről és lehetőségeiről beszéltek.

A magyar és lengyel nemzet barátságát "testvériséggé edzették" az évszázadok csapásai, sorsközösségük nem csak hazájuk földrajzi közelségéből fakad, és gyökereik is egymásba fonódtak - mondta. Hozzáfűzte: a történelem sorsfordító pillanataiban újra és újra megtalálják egymást, testvériségük a szabadságért érzett közös szenvedélyből és az érte vívott közös harcból fakad.

Orbán Viktor közölte: ma közösen emlékeznek a nyolc évvel ezelőtti tragédiára, fejet hajtanak az áldozatok előtt és hitet tesznek az általuk képviselt küldetés előtt. Lech Kaczynski kiváló jogtudós, a Szolidaritás elszánt harcosa, köztársasági elnök volt, aki hűségesen ragaszkodott az elveihez - mondta. Úgy vélte, a magyarok igaz barátjuknak tartották, és hálás szívvel emlékeznek a közép-európai politikusra.

Kiemelte: olyan Közép-Európát akarunk, ahova soha nem térhetnek vissza a 20. században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól  örökölt feladatokra is összpontosítani kell.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy az átadott emlékmű azt üzeni: Magyarország szolidáris a katyini és a szmolenszki tragédia áldozataival és hozzátartozóikkal, szolidáris Lech Kaczynski egykori lengyel államfővel és testvérével, Jaroslaw Kaczynskivel. Szmolenszk máig tisztázatlan hátterű tragédiája pár nappal a sorsfordító 2010-es magyar választás előtt következett be - emlékeztetett. Hozzátette: a két nép történelmi pillanatai elválaszthatatlanok egymástól, sorsközösségük napjainkban is valóság, ezt az elmúlt nyolc év nemzetközi küzdelmei is bizonyították.

Németh Zsolt úgy látja, a magyar-lengyel sorsközösség vállalását fejezi ki az emlékmű is, amelynek átadását tudatos időzítették mára. Ez az emlékműállítás ugyanis értékválasztást tükröz, ígérve, hogy a választás után "ugyanezen az úton megyünk tovább", vállalva a magyar-lengyel sorközösséget - jelentette ki.

Az emlékmű egy csodálatos gesztus

A lengyel-magyar barátságnak a történelembe messze visszanyúló gyökerei vannak, de ezek folyamatos megerősítésre szorulnak. Lech Kaczynski és a szmolenszki katasztrófa többi áldozatának emlékműve is ilyen gesztus, amely megerősíti barátságunkat - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke pénteken Budapesten ikertestvére, a néhai lengyel elnök és a szmolenszki légikatasztrófa többi áldozata emlékművének avatásán.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke beszédet mond a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon 2018. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A lengyel elnökkel a fedélzetén zuhant le a gép

A szmolenszki tragédiában 96 ember lelte halálát, férfiak és nők, akik a honfitársaink voltak – emlékeztetett Jaroslaw Kaczynski.

Minkét tragédiában a lengyel nép sarja veszett el. A Katynba tartó gépen utazott Lech Kaczynski is, akinek 1968-ban indult el a karrierje, amikor részt vett a munkások és diákok tüntetésén, majd később részt vett a szabad szakszervezetek megalakításában is – mondta.

Mindezen tevékenységnek az volt a célja, hogy megépítse annak az iránynak az alapjait, amerre most Lengyelország tart. Nélküle nem jöhetett volna létre az a változás, amely most Lengyelországban történik – fogalmazott.

Utat mutatunk Európának

A 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófa szorosan összefügg a Katynban 1940 tavaszán történt tragédiával, mintegy 22 ezer lengyel hadifogolynak a szovjet Belügyi Népbiztosság, az NKVD által végrehajtott, ítélet nélküli kivégzésével. Ez az emlékmű ennek a közös emlékezésnek a szimbóluma - mondta Jaroslaw Kaczynski.

A szmolenszki katasztrófában 96-an haltak meg, lengyel politikai, katonai, társadalmi, egyházi vezetők, és Katynban is az akkori lengyel értelmiségi elit egy jelentős része, tartalékos tisztek lelték halálukat.

Közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek egysége, barátsága, enélkül semmilyen tartós dolog nem jöhet létre - mondta Jaroslaw Kaczynski. Fivérére, Lech Kaczynskira emlékezve kiemelte, hogy részese volt a változásoknak, már ellenzéki személyiségként a kommunista Lengyelország, majd a rendszerváltás időszakában, később pedig elnökként. A jelenlegi változások sem jöhettek volna létre nélküle - tette hozzá.

Jaroslaw Kaczynski köszönetet mondott az emlékmű alkotóinak, és külön Orbán Viktornak, aki - mint mondta - szintén részese a változásoknak.

"Európa jövője nem képzelhető el Orbán Viktor és a Fidesz nélkül" - jelentette ki. "A mi barátságunk, közös utunk elvezet népeink szabadságához, ahhoz, hogy saját sorsukról saját maguk dönthessenek" - hangsúlyozta. Ez a döntés nem megy szembe Európával, a két ország éppenséggel utat mutat Európának. Orbán Viktornak ebben óriási szerepe van.

Minden magyarhoz fordulva kijelentette: a vasárnapi választásokon nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szabadságának útjáról is döntést hoznak. Ez a döntés a nemzetek méltóságáról, szabadságáról is szól - mondta. Annak a kívánságának adott hangot, hogy ez a döntés vezessen a szabadság, Európa, Lengyelország és Magyarország nagysága felé.

Orbán Viktornak köszönhetően ki fogjuk harcolni a jobb Európát

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelkedőnek és meghittnek nevezte magyarországi látogatását.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon 2018. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolenszki tragédia nélkül. Ezzel az emlékművel a magyarok hidat építettek ehhez a megértéshez, köszönet érte - fogalmazott.

Felidézte Orbán Viktornak Nagy Imre újratemetésén, a Hősök terén 1989. június 16-án elmondott beszédét, ahol ő is jelen volt, és összehasonlította az akkori és a mostani eseményt. A két esemény ugyanolyan megható számára - mondta. Ugyancsak felidézte a magyar-lengyel barátság győri emlékművének 12 évvel ezelőtti avatását, amin lengyel részről Lech Kaczynski vett részt.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett Stanislaw Worcell, a 19. századi lengyel szabadságharcos szavaira, melyeket a lengyel-magyar barátságról mondott az 1848-as szabadságharc idején, és amelyek a győri emlékmű talapzatán is olvashatók. Különösen azt a mondatát emelte ki, hogy a két nép egymás nélkül nem tudna létezni.

Lengyelország és Magyarország közös jövője most alakul ki, és látva azt, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök harcol ezért, "bizonyos, hogy ez a közös jövő Magyarországról fog kiindulni, és bizonyos, hogy ki fogjuk harcolni" - fejezte be beszédét a lengyel kormányfő.

 

Pawel Cebula lengyel minorita szerzetes megáldja a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékművet Budafokon 2018. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nagy Péter református lelkész megáldja a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékművet Budafokon 2018. április 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó