Orbán is csak kimaxolta
2018. április 7. 23:28

Még egy nap, és kiderül, igaza van-e Orbán Viktornak. Gyakran mondja, hogy a magyar szabadságszerető nép. Hát most majd elválik. Azt már tudjuk, hogy politikusként őt leginkább a saját szabadsága izgatja, másokét előszeretettel veszi semmibe (különben nem kényszerítette volna az országra a saját alkotmányát) vagy éppen korlátozza (lásd az átírt népszavazási szabályokat). Az istenadta nép azonban egyelőre adós a verdikttel: akkor most rabok legyünk vagy szabadok?

(...) Az orbáni állítás persze alapvetően igaz. Szabadságszeretőek vagyunk – mint bárki más, például az etiópok, a bangladesiek vagy a kubaiak. Vagy, hogy messzire ne menjünk, azok a tótok, rácok vagy oláhok, akik eléggé el nem ítélhető módon éppen a magyarok alól akartak szabadulni. Mi magyarok, mint kivétel nélkül minden más nép is, a szabadságot választjuk – ha hagyják.

(...) Orbán kimaxolta a miniszterelnökséget: élvezte annak minden jogos és jogtalan, erkölcsös és erkölcstelen előnyét, ellenben lerázta magáról minden felelősségét és kötelezettségét. Nem vezette az országot, hanem rákényszerítette az akaratát, uralkodott. A sajátjának tekintette, ahelyett, hogy szolgálni akarta volna. Európai szerepre vágyott – most ellenzéke tehet szolgálatot egész Európának azzal, ha legyőzi. A világ most tényleg odafigyel a magyarok választására: az is jelzés lesz, ha Orbán folytathatja, amit eddig művelt, bukása viszont egyenesen szenzációt keltene.

Az 1989-es páneurópai piknik 25. évfordulóján ezt mondta: „Ha egy kicsi rés nyílik a diktatúra pajzsán, szerintem ott a magyarok szabadságvágya azonnal utat keres." Most meglátjuk.

Horváth Gábor: Szabadságvágy

Népszava
Címkék:
 • Permanens forradalom
  Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • 12 év családbarát és 8 év családellenes kormányzás
  Az elmúlt húsz évből 12 év telt el családbarát és 8 év családellenes kormányzással Magyarországon – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.
 • A magyarok döntő többsége elutasítja az erőszakot
  A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége kiáll az alkotmányos rend mellett, és elutasítja, hogy a tiltakozók erőszakos utcai demonstrációkkal vonják kétségbe a kormány legitimitását. Az elmúlt napok eseményei kapcsán a megkérdezettek többsége úgy ítéli meg, hogy a tüntetések szervezői és résztvevői elvesztették a kontrollt, és a demonstrációk túl erőszakossá váltak.
 • A Kossuth tér nem lesz Majdan
  A mostani káosz elsődleges célja az ország rossz színben történő feltüntetése, és ebben a hazai ellenzék is sajnálatos módon partnernek bizonyul.
MTI Hírfelhasználó