A stroke korai figyelmeztető jelei
Stroke akkor alakul ki a szervezetben, ha az agyi vénák összeszűkülnek és elzáródnak, vagy egy vérrög akadályozza meg a vér szabad áramlását bennük, esetleg vérezni kezdenek. Minél később diagnosztizálják a problémát, annál súlyosabb következményekkel kell számolni, éppen ezért figyeljünk a jelekre, s ha baj van, cselekedjünk azonnal!
2018. április 15. 11:42

A hiányos agyi vérellátás, ha tartós, akkor visszafordíthatatlan károsodást okozhat: az agysejtek kisebb vagy nagyobb területen elhalnak. Ha időben elcsípjük, akkor csökkenteni lehet a kárt, ám a folyamat nem visszafordítható. Gyors és hatékony beavatkozás hiányában az is előfordulhat, hogy a beteg lebénul, tartósan rokkanttá válik, de sajnos gyakran nem is éli túl az akut agyi érkatasztrófát. A vérellátás hiányának két fő fajtáját különböztetjük meg: az agyat oxigénezett vérrel ellátó véredény eldugulása iszkémia, trombózis következtében, vagy pedig artériás embolizáció, vagyis érfalrepedés által okozott vérzés.

A stroke sokkal több embert érint, mint gondolnánk, nem válogat férfiak és nők, idősek és fiatalok között, ugyanakkor vannak bőven hajlamosító tényezők. Míg a szívinfarktus érkezését komoly, elviselhetetlen mértékű fájdalom jelzi, addig az agyi infarktusnak nincsenek feltétlenül kellemetlen jelei, nagyon gyakran előfordul, hogy a betegek nem is veszik észre, nem is érzékelik a bajt, és csak napok, esetleg hetek után kerülnek orvoshoz, amikor már késő segíteni rajtuk. Nekik onnantól kezdve együtt kell élniük a következményekkel egy életen keresztül, hiszen az agysejtek nem képesek a regenerálódásra. Nézzük akkor át, mik lehetnek a jelei a stroke-nak!

 

 Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fáradtság

Persze a legtöbben a nap vége felé már mind fáradtnak és elcsigázottnak érezzük magunkat az egész napos fent lét és robotolás után, ám az enerváltság amit egy esetleges agyi infarktus következményeként érzünk, teljesen más. Az emberi test végeredményben víz, hormonok és kémiai anyagok kényes egyensúlyának, összjátékának eredménye, s amikor ez az egyensúly hirtelen és radikálisan megbomlik, akkor annak minden esetben vannak figyelmeztető jelei, mint például a hirtelen ránk törő, látszólagosan ok nélküli fáradtság.

Látásproblémák, melyek csak az egyik szemünket érintik

Agyunk, mint az köztudott, két részre tagolódik, jobb és bal agyféltekére, s mindegyik az ellentétes oldal helyes működéséért felel. Ha az agy vérellátása nem zavartalan, akkor az gondot okozhat egyik szemünk működésében, hiszen ahhoz, hogy valamit tisztán lássunk, mindkét szemünknek az adott tárgyra kell fókuszálnia, méghozzá megfelelően, s ha nem látunk tisztán, az annak a jele, hogy a két agyfélteke összhangja megbomlott.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Zsibbadás, gyengeség az egyik karunkban

Ahogy a fent említett látás esetében, itt is látható, hogy a stroke nagy valószínűséggel csupán csak testünk egyik felében okoz gondot, attól függ, melyik agyféltekénk érintett, hol történt pontosan a baj. Ha a zsibbadás nem múlik el pár perc alatt, hanem tartósan fennáll, akkor mindenképp gyanakodjunk, hogy valami súlyosabb dolog lehet a háttérben.

Elmosódott beszéd, szédülés

Szintén az agykárosodáshoz van köze, amennyiben a beszéd- vagy az egyensúlyi központunk sérült. Éppen ezek miatt a tünetek miatt hiszik sokszor azt stroke-ot kapott emberekről, hogy erős ittas befolyásoltság alatt vannak, holott csak nagyon súlyosan betegek, és még csak nem is tudnak róla.

Nehéz gondolkodás

A stroke esetében agyunk egyes területei gyakorlatilag fuldokolnak az oxigénhiánytól, éppen ezért ne csodálkozzunk, ha nem tudunk koncentrálni, fókuszálni.

hirado.hu - ridikul.hu
MTI Hírfelhasználó