Hét az egy ellen küzdöttünk
A harc Európa jövőjéről szól, arról, hogy milyen irányt vegyen a következő esztendőtől.
2018. április 16. 12:15

Pártom, a Fidesz, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, testvérpártunkkal, a Kereszténydemokrata Néppárttal szövetségben soha nem látott módon, harmadszor is győzött az országgyűlési választásokon. Szeretném megköszönni azoknak az európai néppárti képviselőtársaknak, mindenekelőtt Manfred Weber frakcióvezető úrnak, aki Budapesten személyesen támogatta a kampányunkat és határozottan kiállt mellettünk, és Joseph Daul elnöknek, akik segítségünkre voltak abban, hogy elérjük ezt az eredményt. A Fidesz győzelme az egész néppárti család sikere.

A választói részvétel a közelmúlt magyar politikatörténetében az egyik legmagasabb volt, ami különösen jelentőssé teszi a győzelmet. Annak ellenére, hogy már második alkalommal indultunk az újraválasztásért, jelentősen növelni tudtuk a támogatóink körét, több százezer szavazattal többet értünk el, mint 2014-ben. Manapság nem sok demokratikus kormány dicsekedhet a világban azzal, hogy nyolc év kormányzás után nemcsak megőrizte az emberek bizalmát, de jelentősen növelni is tudta a táborát.

133 képviselői helyet szereztünk az Országgyűlésben. 2 824 206 ember szavazott a Fidesz–KDNP-listára. A többi szavazat hét különböző párt között oszlott meg, közülük a legnagyobb a szélsőjobbos Jobbik mintegy 19 százalékkal. A listákra leadott szavazatok 49 százalékát szereztük meg, ezzel arányosan mi vagyunk az Európai Néppárt legerősebb tagpártja. Egy nagyon hosszú és nehéz harcon vagyunk túl.

A politika Magyarországon soha nem volt teadélután. Minden egyes szavazatért kőkeményen meg kellett dolgoznunk. Minden párt és a sajtó jelentős része, az oligarcha Simicska Lajos, illetve a Soros György pénzéből megtámogatott liberális média ellenünk kampányolt. Hét (párt) az egy ellen küzdöttünk a kormányzáshoz szükséges többség megszerzéséért. Jobbik, MSZP–Párbeszéd, LMP, DK, Momentum, Kétfarkú Kutya párt, Együtt kontra Fidesz–KDNP.

Az elmúlt napokban a vesztesek részéről sok támadás érte az amúgy minden tekintetben demokratikus magyar választási rendszert, de ez az eredmény azt jelenti, hogy ilyen szavazataránnyal a Fidesz–KDNP bármilyen választási törvény szerint elnyerte volna a kormányzáshoz szükséges többséget.

Olyan erőkkel szemben harcoltunk, amelyek elsöprő médiafölénnyel, példátlan befolyással és csaknem korlátlan anyagi erőforrásokkal rendelkeznek. Hála Istennek megosztottak voltak, a mi erőnk pedig az egység volt. Ők gyakran külföldi támogatást kaptak, az európai sajtó és politika is segítette őket ellenünk, elfogult módon.

Közvetítők helyett ezért mi közvetlenül léptünk kapcsolatba az emberekkel, az aktivistáink bekopogtattak az ajtókon, levélben kerestük meg őket, beszéltünk a polgárokkal az utcán, üzeneteket küldtünk nekik. Ilyen erőfeszítések és a szívós, kitartó munka vitte újra sikerre küzdelmünket.

Nagyon aktív és intenzív volt a kampányunk. Nyolc év sikeres kormányzás, a déli határok hatékony megvédése a 2015-ös migrációs hullám során, az EU negyedik legalacsonyabb munkanélküli-mutatója, a három százalék alatti költségvetési hiány, az évi négy százalékot meghaladó gazdasági növekedés, a családtámogatások széles köre, amelyeket a népesség fenntarthatósága érdekében vezettünk be, vagy az a tény, hogy felére csökkentettük a bűncselekmények számát, jó érveknek bizonyultak ahhoz, hogy meggyőzzük az embereket, hogy szavazzanak újra ránk vagy szavazzanak ránk most, első alkalommal.

Viszonyításképpen: 2008-ban Magyarország volt az első a szocialista kormányzás alatt, amely az IMF-hez és az EU-hoz fordult az államcsőd elkerülése érdekében, Görögország előtt!

A rágalmak és a gonosz támadások – amelyekhez sajnos már hozzászoktunk az elmúlt években – nem meglepő módon folytatódtak az európai színtéren is. Ezek hazugságokon és eltorzított tényeken alapultak. A Magyarországon élő embereknek világos volt, hogy ezek politikailag motivált, igaztalan állítások. Végeredményben ezek az erőfeszítések sikertelenek maradtak, habár jó nagy volt a hangzavar.

A párt, amely mögött Guy Verhofstadt kampányolt Budapesten, be sem jutott a parlamentbe, akárcsak azon pártok, amelyeket 2010-ben, illetve 2014-ben támogatott. Udo Bullmann, az európai szocialisták új frakcióvezetőjének első útja Budapestre vezetett, és a két párt, amelyek mellett kampányolt, szintén leszerepelt. Nem túl biztató kezdet. Bár ettől Niedermüller és Ujhelyi urak az Európai Parlamentben azóta csak még hangosabban kiabálnak.

Az európai liberális média nagy része szolgaian átvette a magyar ellenzéki pártok rágalmakkal teli érveit, kritikátlan módon az ellenzéki pártok és az ellenzéki média forgatókönyvéből dolgozott. Az olvasók úgysem tudják ellenőrizni a tényeket Svédországban, Spanyolországban vagy Romániában.

Viszont Magyarországon megtették, és ennek megfelelően is szavaztak. Ez éppen olyan, mintha a Bundestagban vagy a Westminsterben zajló politizálást mi csak az ottani ellenzék szemüvegén át néznénk, és figyelmen kívül hagynánk a (kormányzó) többség véleményét. A valóság azonban rácáfolt erre a torzképre.

A magyarok látványosan és egyértelműen visszautasították ezt a hazug képet. Ellenfeleink rendre úgy nyilatkoznak Brüsszelben a számtalan meghallgatáson és fórumon vagy az Európai Parlament plénumán, hogy a magyarok nem támogatják az Orbán-kormányt, ami nonszensz, s amelyet most egy egyértelmű választási eredmény cáfolt meg.

Ellenfeleink antiszemitának nevezték a kampányunkat, amiért kritikával illetjük a magyar születésű pénzembert, Soros Györgyöt. Igen, mi határozottan fellépünk a befolyása ellen a mi hazánkban – ahogyan néppárti barátaink is éppen ugyanezt teszik szerte a Balkánon és máshol –, különösen a tömeges bevándorlás terén, amelynek a magyar közvélemény a megállítását várja a kormánytól.

De antiszemitának nevezni bennünket azért, mert a személy, akivel vitánk van, véletlenül zsidó származású, abszurdum! Ez azt jelentené, hogy amikor Ingeborg Grässle vagy bármely kollégánk a költségvetési ellenőrző bizottságban Deutsch Tamással vitázik, aki éppenséggel maga is zsidó származású, antiszemitizmust kiáltanánk. Képtelenség!

Országom polgárai az antiszemitizmus legfelháborítóbb formáját szenvedték el, több százezer embert gyilkoltak meg a holokauszt során. Pártom zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, amelyet több ízben megerősített a kormány, legutóbb éppen Benjamin Netanjahu tavaly nyári budapesti látogatása alkalmával. (Netanjahu kormánya is küzd Soros politikai befolyása ellen, talán ő is antiszemita?)

Azok, akik az antiszemitizmust kampánycélokra használják, visszaélnek az áldozatok emlékével, egykori polgártársainkéval. Szembetűnő, hogy ugyanezen hazai és külföldi vádaskodók mennyivel elnézőbbek a Jobbikkal. A Jobbik nyílt antiszemitizmusa fölött szemet hunytak a szocialisták, a zöldek és a liberálisok csak azért, mert a Fidesz ellen küzdött! Mégis hol vannak akkor az elvek!?

Ellenfeleink azt állítják, hogy a bevándorlás elleni kampányunk idegenellenes. Azonban ez nem igaz. A kampány nem az eltérő származású emberek ellen irányult, hanem az ellenőrizetlen tömeges bevándorlás és a jól láthatóan alkalmatlan politikusok ellen, akik ugyanúgy folytatnák, ahogy eddig csinálták.

Minden felmérés azt igazolja, hogy a bevándorlás – a terrorizmus mellett – az európai emberek első számú aggodalma, és várhatóan ez lesz a 2019-es európai parlamenti választás központi témája is. A Fidesznek erős és felelősségteljes álláspontja van a tömeges bevándorlásról, amely élvezi a lakosság túlnyomó többségének támogatását – ezt megerősítik a témában megtartott nemzeti konzultációk és a népszavazás is.

Az elmúlt időszakban egy egész sor párt veszített a választásokon, amely figyelmen kívül hagyta az emberek bevándorlással kapcsolatos aggodalmait. Mindebből az a tanulság, hogy egy valódi demokráciában ezekre az aggodalmakra válaszokat kell adni, máskülönben az emberek magából a demokráciából és a mérsékelt közép pártjaiból ábrándulnak ki.

Óriási hiba lenne az Európai Néppárt részéről ezt a témát a felelőtlen Európa-ellenes erőkre hagyni. A migráció kritikáját az idegengyűlölettel azonosítani nem más, mint az Európai Parlament bal oldalán ülő ellenfeleinktől megszokott gonosz címkézés, azoké, akik a határaink felett minden ellenőrzést meg akarnak szüntetni. De az olcsó és sekélyes címkézés nem tesz igazzá egyetlen rágalmat sem.

Ellenfeleink azt állítják, hogy Európa-ellenesek vagyunk. Mikor értik már meg végre egyesek, hogy a kritikát, még ha érzelmi alapú is, a szándékok felől kell megítélni? A Fidesz egy nagy európai párt, amely elkötelezett az erős Európa ügye mellett. A legtöbb kérdésben partnereinkkel együtt szavazunk mind az Európai Parlamentben, mind az Európai Tanácsban, és amikor kritikával élünk, azt a jobbítás szándékával tesszük, nem rombolni akarunk, ahogyan a közös Európa valódi ellenségei.

Van egy sor ügy, amelyben úgy gondoljuk, Európa téves politikai pályán mozog, és ezeket szeretnénk megváltoztatni. Az elhibázott politikákkal szembeni küzdelmünk arra épül, hogy mi Európát jobbá, erősebbé és gazdagabbá szeretnénk tenni. Nem gondolom, hogy egy vállrándítással elmehetnénk olyan manipulatív ügyek mellett, mint az Európai Bizottság főtitkárának kinevezése körüli botrány.

Az ilyen ügyek sokat ártanak az unió jogállamisága megítélésének! Ha valami ártalmas az Európai Uniónak, az a rugalmatlanság és a kritikákkal és az emberek aggodalmaival szembeni érzéketlenség. Azt szeretnénk, ha az unió a vita élénk színtere lenne, ahol szabadon lehet javaslatokat tenni, amelyekről aztán érdemi vita folyhat, ahol a tagállamok tiszteletben tartják egymást ahelyett, hogy a másikat annak meghallgatása nélkül megbélyegeznék vagy már előre kimondanák az ítéletet róla.

Így állunk most. Mindannyian tudjuk, hogy a győzelem utáni nap az új küzdelem első napja. Az Orbán Viktort, a Fideszt és Magyarországot ért támadások az EU-ban régóta zajló pártpolitikai, ideológiai játszma részei, és nem is hiszem, hogy ennek vége lesz. Tudjuk, hogy ellenfeleink azért támadják a Fideszt, mert az Európai Néppártot és annak tagpártjait szeretnék gyengíteni. Ez a küzdelem arról szól, kinek legyen majd befolyása arra, hogy Európa milyen irányt vegyen a következő évtől.

A külső nyomás miatt nem kell megijedni. Fel kell venni a kesztyűt, és meg kell védeni az értékeinket és a barátain­kat. Azok, akik ellenfeleink nyomása alatt feladják alapelveiket és barátaikat, elveszítik saját hitelességüket is. Pártom látványos győzelme annak a bizonyítéka, hogy siker akkor születik, ha határozottak vagyunk, két lábbal állunk a földön, és közeli kapcsolatban maradunk a valósággal.

Mindig is ez volt az erősségünk a néppártban és a Fideszben. Ellenfeleink gyakran tagadják a valóságot, de ez maradjon az ő gyengeségük, ne engedjük, hogy ránk is ráerőltessék!

Meglesz bennünk a bátorság a folytatáshoz.

Szájer József

A szerző európai parlamenti képviselő

magyaridok.hu
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó