A fiataloknak meg dolga van
Szabad Nép-lázban a 168 óra
2018. április 22. 00:14

20:41 Márki-Zay Péter következik. A tömeg őrjöng. Elég sokat elárul, hogy 12 éves fiúk őrülnek meg az érkezésének hírére. Azzal indít, hogy a múlt héten megtapasztalta, mi az értelme a tüntetésnek: hogy van remény. Szerinte el kell fogadni ez a választási eredményt, de ez nem egy vesztes sereg. – Hinnünk kell benne, hogy ami nem öl meg, az megerősít – idézi fel a közhelyet. A magyar nép – folytatja – ezen a választáson leváltotta az ellenzéket. Nem bízhatjuk a jövőnket olyanokra, akik nemhogy a nép, hanem a saját érdekükben sem képesek összefogni. Minden pártban vannak tisztességes emberek, de olyanok is, akik nem valók a képviseletünkre. (..)

Az elhallgatás, hazugság ellen, az igazságért, egy olyan ügyészségért, amely a magyarokat és nem a bűnösöket védi. – Nem engedjük, hogy a bíróságok függetlenségét felszámolják. Van új ellenzék és lesz új ellenzék: ti vagytok az új ellenzék – mondja. Ennek az új ellenzéknek a szervezésében ő is részt vesz. Eddig tízezren csatlakoztak a rendszervaltas2018.hu portálon A független hódmezővásárhelyi polgármester szerint egyik elnyomó rendszer sem tart örökké,és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni. Ezt félelmetes ujjongás kíséri a tömeg részéről. – Orbán, takarodj! – hangzik fel.

Márki-Zay Péter szerint számos eszköz van a harcra. Ne kívülről várjuk a segítséget, a  szabadságát bármely nép csak maga vívhatja ki, a manipulált tömegek rájöhetnek, hogy átverték őket, Ez is veszélyezteti a Fideszt, de azt sem kívánhatja senki, hogy erőszak legyen. – Az csak a Fideszre jellemző – fűzi hozzá. Egy egységes, összetartó ellenzéknek csak a békés út járható.

A polgármester beszélt a megfélemlítésről is. Szerinte a megzsaroltak mától fogva nincsenek egyedül, senkit sem hagynak magára – ezt „Nem hagyjuk!”–kal nyugtázza a tömeg – mindenkinek akkor is el kell jönnie, ha a legkisebbet bántódás éri. – Ha együtt maradtok, s kiálltok mindenkiért, holnap megdől ez a hatalom. Ha mind szóltok, akkor semmi sem maradhat titokban – lelkesíti a tüntetőket Márki-Zay Péter. (...).

– Ti mindannyian ma eldöntitek, hogy mit fognak gondolni rólatok a dédunokáitok. Nincs időnk megvárni a jövőt. MOST– üzeni Márki-Zay Péter szerint ez a tüntetés. Megkéri a tömeget, hogy fogják meg az egymás mellett állók egymás kezét – Aki mostantól a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie. Fogjátok meg lélekben egymás kezét, s soha többé ne engedjétek el – búcsúzik.

21:30 Az Oktogon felé tartók „Nem megyünk haza, mert otthon vagyunk!” – felkiáltással indultak útnak. Occupy Oktogon mellény van rajtuk, rendőri kísérettel ballagunk mi is velük. 

21:24 A felvezető busszal pár százan indulnak az Oktogon felé. A Nem tetszik a rendszer című szám megy. 

21:17 Akadt egy önjelölt szónok, valaki felszökött a színpadra, és elkezdte olvasni a saját beszédét, de a hangját gyorsan lekeverték.

21:10 Kezd elszállingózni a tömeg.

21:37 Egy társaság a Fidesz Lendvay utcai székháza elé akar menni. Egyelőre együtt vonulnak az Oktogon felé tartókkal. 

21:34 Megyünk az Oktogonra, buli lesz! – hangzik a kocsiról. Egyre többen szegődnek a nyomába.

21:59 Az Oktogon előtt néhányan rázendítenek a Kossuth-indulóra. Mintha a Fidesz választási eredményváróján Orbán nem azt vezényelte volna Semjénnel karöltve.

21:57 Beszélgetés. Fiatal lányok: – Menjünk most már inkább. Válasz: – De én benne akarok lenni a tévében!

A kocsi a Nagymező utcánál tart, mindjárt az Oktogonra ér a tömeg.

21:52 Demokráciát! – skandálják, akik a Nyugati pályaudvar felé tartanak a Bajcsy-Zsilinszky úton. Kerülővel mennek az Oktogonra.

22:08 Néhány száz ember érkezett az Oktogonra. Menet közben az „Orbán egy geci” feliratú molinó elszakad. A helyszínen már felállt a rendőrfal, de az utat nem zárták le.

22:21 Néhány tüntető blokkolja a 4-6-os villamos útját. Páran leültek az úttestre.

-------------------

18:05 Mécs Imre portálunk kérdésére azt mondja, azért van itt, mert felemelő érzés volt a múlt héten a fiatalok között lenni. – Felidézte bennem, hogy annak idején ‘56-ban mi is fiatalok voltunk, akkor is kint kellett lennünk – nosztalgiázik. El kellett jönni újra, a fiataloknak meg dolga van.

Újra tízezrek tüntettek a budapesti utcákon, május 8-án tartják a következő nagy Kossuth téri demonstrációt

168 óra
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó