Egyelőre fenntartható a nyugdíjkassza egyensúlya
Az egész Euró­pára jellemző kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az önkéntes megtakarításokra.
2018. április 24. 12:32

Egyelőre stabil a hazai nyugdíjrendszer, ugyanakkor a demográfiai folyamatok miatt annak fenntarthatóságához, az időskori biztonsághoz egyre jobban hozzá kell járuljon az öngondoskodás a szakértők szerint. A Magyar Államkincstár adatai arról árulkodnak, tavaly a járulékbevételek nagyjából fedezték az ellátások kiadásait, a 3200 milliárd forintos kasszába mindössze 5 mil­liárd forinttal folyt be a szükségesnél kisebb összeg. A cégek kafetéria­ként egyre több lehetőséget nyújtanak az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokhoz, ám a rendszer további ösztönzése rendkívül fontos lenne.

Egyensúlyban van a magyarországi nyugdíjrendszer, ugyanakkor az egész Euró­pára jellemző kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az önkéntes megtakarításokra. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) idei első ülésén is tárgyaltak az ellátórendszer stabilitásának fenntartásáról: a demográfiai folyamatok ellenére a nyugdíjak reálértékének megtartása mellett stabilnak mondható a kassza.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az ellátásokra fordított összeg tavaly mintegy 3205 milliárd forintot tett ki, a járulékokból pedig a befolyó összeg 3200 milliárd forint volt. A nyugdíjkassza mintegy 2,16 millió fő megélhetését garantálja. Az öregségi nyugdíjban részesülők, tehát a 65 év felettiek vannak a legtöbben, 1,87 millióan, a nők 40-nel érintettek száma 150 ezer fő, de a kasszából folyósítják az árvaellátást és az özvegyi ellátást is. Az átlagnyugdíj havi összege tavaly 121 233 forint volt.

A nyugdíjrendszer stabilitása szempontjából rendkívül fontos a munkaerőpiac, a gazdaság egyensúlya, növekedése, az aktívak és az ellátottak arányának stabilitása, valamint a demográfiai egyensúly és a termelékenységi ráta. A hazai és az európai trendeket az idősödő társadalmak jellemzik, erre a kihívásra kell a következő években választ találni. A szakértők szerint ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan az idősek aktivitása is emelkedik, tehát tovább vállalnak állást.

A várakozások szerint 2070-re a mostani születéskor várható, nőkre jellemző, átlagosan 79,6 éves élettartam 88,6 évre emelkedik. ­Emiatt a társadalom jelenlegi 18 százaléka helyett 29 százalék ellátásáról kell gondoskodni, miközben a munkaképes lakosság aránya 67-ről 56 százalékra csökken.

A hazai és az európai trendeket az idősödő társadalmak jellemzik Fotó: Kurucz Árpád

Az ellátási rendszer hosszú távú fenntarthatóságának egyik útja lehet az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer fejlesztése. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke az NGTT ülésén előadásában a fejlesztési irányok között említette a világos és egyszerű szabályrendszer kialakítását, a széles körben igénybe vehető támogatásokat, valamint a külföldi példák vizsgálatát. Tavaly az előzetes adatok szerint jelentősen megugrott az önkéntes nyugdíjpénztárak éves árbevétele, 120 mil­liárd forint fölé, közel 1,2 millió ember tagja valamilyen pénztárnak.

Az idei évben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a bértárgyalások során a béren kívüli juttatások. A cégek sok esetben kafetériaként nyugdíj- és egészségpénztári megtakarításokat fizetnek a munkaadók részére, amely a szakértők szerint az öngondoskodás elterjedésének egyik legfontosabb eleme.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége korábban azt közölte, a 2018-ra érvényes szabályok szerint a béren kívüli juttatások, köztük az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatások adókulcsa 40,71 százalékra csökken a tavalyi 43,66 százalékról, ami nagy segítség. Ugyanakkor a szövetség szerint egy olyan rendszer felépítése segíthetné elő még inkább az öngondoskodási formák elterjedését, amelyben a magánszemélyek és vállalatok állami ösztönzők segítségével együtt vállalnának szerepet az előtakarékosságban.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó