Le Pen nem túl sikeres nizzai találkozója
„Európa jó ötlet, de az Európai Unió azt megöli”, mondta Le Pen a május elsejei felvonuláson.
2018. május 2. 14:22

A brüsszeli szerkesztésű, uniós hírekre szakosodott portál, az Euractiv angol nyelvű kiadása arról számol be, hogy tegnap, azaz május elsején Marine Le Pen, a francia radikális (eredetiben a hegemónok uralta sajtóban kötelező „szélsőjobboldali” terminológia áll) jobboldali Nemzeti Front elnöke, találkozót rendezett európai radikális jobboldali pártok képviselőivel, hogy megünnepeljék e pártok legújabb választási sikereit a kontinensen, és hogy harci tervet dolgozzanak ki a jövő évi európai választásokra.

Marine Le Pen reméli, hogy akkorra visszaszerzi erejét, amelyet elvesztett a tavalyi francia elnökválasztásokon elszenvedett vereségével, ahol a második fordulóban a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte be.

Csakhogy kulcsfontosságú pártok nem vettek részt a Nemzetek és a Szabadság Európája (ENF) csoporthoz tartozó pártok közül, ami azt mutatja, a Nemzeti Front elnöke „Európa szélsőjobboldali nagy szövetsége” összekovácsolásában repedések láthatóak.

„Európa jó ötlet, de az Európai Unió azt megöli”, mondta Le Pen a május elsejei felvonuláson, amelyen részt vett az osztrák FPÖ ügyvezető igazgatója, Harald Vilimsky, akinek pártja múlt decemberben lett tagja a bécsi koalíciónak.

Marine Le Pen hozzátette: „A többség elérésének lehetősége Európa megváltoztatására nem annyira elérhetetlen. Tőlünk függ, hogy e történelmi győzelmet elérjük-e”.

Noha Franciaországban és Hollandiában 2017 első felében az euroszkeptikus pártok nem szerepeltek a vártnak megfelelően, máshol jelentősen megerősödve kerültek ki a választásokból.

Így Németországban a migránsellenes AfD csaknem 13 százalékot ért el; „Magyarországon a nacionalista miniszterelnököt, Orbán Viktort óriási többséggel választották meg harmadszor is”, és Olaszországban a Liga párt verseng a kormányalakításért. „Noha ideológiailag közel van a szélsőjobbhoz, Orbán hivatalosan a középjobboldali Néppárthoz tartozik”, írja itt is a hegemónok uralta sajtótermék engedelmesen fogalmazó zsurnalisztája.

Matteo Salvini, a Liga elnöke nem volt jelen Nizzában, viszont videóüzenetében fejezte ki támogatását.

Geert Wilders, a holland, iszlám-ellenes politikus, a másik sztármeghívott sem jött el, egyéb sürgős teendőire hivatkozva.

Ott voltak viszont az Új Jobboldal Lengyel Kongresszusának, a cseh SPD pártjának és a bolgár Voljának a képviselői.

Marine Le Pen, tanulva népszerűtlen javaslatai visszhangján – az euróövezet elhagyása, népszavazás kiírása az EU elhagyásáról – most már az EU-t a függetlenül együttműködő nemzetek klubjává akarja alakítani.

Lovas István

magyaridok.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
 • Brüsszeli meghallgatás - leplezett ideológiai kampány
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Techóriások a kormányok ellen
  Digitális szuverenitás: XXI. századi államiság a globális adatpókok hálójában.
MTI Hírfelhasználó