Gyárfást segíti Portik depressziója
Magába fordult a 28 éves fegyházbüntetését töltő Portik Tamás, akinek depresszióját csak súlyosbította, hogy meggyanúsították Fenyő János megöletésével és azzal, hogy ő bízta meg Tanyi Györgyöt, lője le Lakatos Csaba fogathajtót. Jogerőssé vált szerdán a Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás lakhelyelhagyási tilalma.
2018. május 4. 17:19

Súlyosbodik a depressziója a rácsok mögött a Prisztás József megöletéséért 15, a Boros Tamás meggyilkoltatásáért 13 év fegyházra ítélt Portik Tamásnak – tudta meg lapunk. Az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol Rt. egykori igazgatója ráadásul újabb rá váró évtizedekkel nézhet szembe, miután márciusban meggyanúsították Fenyő János meggyilkoltatásával, majd a napokban azzal is, hogy ő adott utasítást Tanyi Györgynek, lője le Lakatos Csaba fogathajtót. (Lakatos túlélte a merényletet, Tanyi jogerősen 11 év fegyházat kapott – a szerk.)

A Nemzetközi Úszószövetség alelnökét a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként gyanúsította meg a rendőrség Fotó: Havran Zoltán

Amennyiben Portikot a két újabb bűncselekmény miatt is elítélik, a korábbihoz hasonló nagyságú, összesen mintegy harmincéves fegyházbüntetésre számíthat.

A két új ügyben az egykori olajmaffiózót nem Szikinger István és Bólyai János ügyvédek védik. Utóbbi szerint csak a jogerős ítéletekkel zárult ügyekben képviselik Portikot, akit családja megbízásából rendszeresen látogatnak a fegyházban. Bólyai úgy látja, védencük teljesen „magába fordult”, nem nagyon lehet vele kommunikálni s az ügyekről egyeztetni. Portik még azt sem mondta meg, hogy a két új ügyben ki a védője, és ezt lapunk érdeklődésére a rendőrség sem árulta el.

Végh József kriminálpszichológus szerint Portik depressziójának egyik oka az ingerszegény környezet lehet. A milliárdos korábban pezsgő életet élt, ám a börtönben minimálisra csökkent az aktivizációs szintje.

Esetleges balhékkal vagy folyamatos elfoglaltsággal, például börtönszakkörök látogatásával tudja csökkenteni a feszültséget, vagy befelé fordul. Portik ez utóbbi utat járhatja be, ám az sem zárható ki, hogy csak eljátssza a súlyos depressziót, hogy szakemberek foglalkozzanak vele, így foglalva el magát, vagy éppen ezzel akarja manipulálni a büntetőeljárást.

A depresszióját ugyanis súlyosbíthatta a bizonytalanság, hogy két újabb ügy miatt várhat rá súlyos büntetés. A szakember szerint nő benne a bizonytalanság, a feszültség, állandóan ott cirkulál a gondolataiban a két újabb ügy.

Jogerősen elítélt, így a börtönpszichológusok oldani próbálják a depresszióját, a rácsok mögött eddig eltöltött hat év azonban vízválasztó, ahogy megy előre az idő, egyre inkább megváltozik a személyisége. Kriminalisták szerint Portik személyiségváltozása lényeges a folyamatban lévő ügyekben.

Egy másokra, például Gyárfás Tamásra tett terhelő vallomása meggyorsíthatja a végkifejletet, a Fenyő János megöletésére való felbujtással gyanúsított sportvezető elleni, a jelenlegi állapot szerint várható ítélet meghozatalát. Portik ismételt kihallgatásainak meghiúsulása pedig kedvező lehet a védelem számára.

Ugyanakkor, ha valóban több száz órányi hangfelvétel van a nyomozó hatóság birtokában Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetéseiről, egyeztetéseiről, akkor Portik újabb vallomásaira nincs szükség.

Ismert, Gyárfás Tamást azzal gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy húsz éve ő bujtotta fel Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő János médiavállalkozót.

A kivégzést Portik embere, Jozef Rohác hajtotta végre, amiért jogerős életfogytiglani büntetését tölti. A súlyos bűncselekmény ellenére az ügyészség csak házi őrizet elrendelését indítványozta a nyomozási bírónak. Gyárfás védője, Bánáti János a kényszerintézkedésről szóló tárgyalás után erről azt mondta: az ügyész indítványának taktikai okai lehettek, hiszen ha előzetes letartóztatást indítványoznak, a védelemnek is meg kellett volna mutatni az ügy eddigi összes bizonyítékát, nem csak a nyomozási bírónak.

Házi őrizet indítványozása esetén a nyomozó hatóság eldöntheti, mit mutat be a védelemnek. Bánáti szerint csak azt a manipulált, megvágott hangfelvételt ismerhették meg, amit védence maga adott át a hatóságoknak, miután tavaly ősszel ezzel próbálták megzsarolni.

A nyomozási bíró mindenesetre a nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat is elegendőnek tartotta Gyárfással szemben, amit védője megfellebbezett. A PestiSrácok.hu szerint szerdán a Fővárosi Törvényszék ezt elutasította, így jogerőssé vált, hogy Gyárfás nem hagyhatja el Budapest területét. Annyi könnyítést kapott, hogy hetente nem négyszer, hanem csak egyszer kell jelentkeznie a rendőrségen.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
 • Fiataloknak kínál élményeket hazánkban a várjárás
  A nagyvázsonyi vár felújításának eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége - hangsúlyozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.
 • Egyetlen kézbe került Európa szuperexpressz gyártása
  Meglepetés: engedélyezte az Európai Bizottság a Bombardier felvásárlását a francia szuperexpressz gyártójának.
MTI Hírfelhasználó