Gyárfást segíti Portik depressziója
Magába fordult a 28 éves fegyházbüntetését töltő Portik Tamás, akinek depresszióját csak súlyosbította, hogy meggyanúsították Fenyő János megöletésével és azzal, hogy ő bízta meg Tanyi Györgyöt, lője le Lakatos Csaba fogathajtót. Jogerőssé vált szerdán a Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás lakhelyelhagyási tilalma.
2018. május 4. 17:19

Súlyosbodik a depressziója a rácsok mögött a Prisztás József megöletéséért 15, a Boros Tamás meggyilkoltatásáért 13 év fegyházra ítélt Portik Tamásnak – tudta meg lapunk. Az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol Rt. egykori igazgatója ráadásul újabb rá váró évtizedekkel nézhet szembe, miután márciusban meggyanúsították Fenyő János meggyilkoltatásával, majd a napokban azzal is, hogy ő adott utasítást Tanyi Györgynek, lője le Lakatos Csaba fogathajtót. (Lakatos túlélte a merényletet, Tanyi jogerősen 11 év fegyházat kapott – a szerk.)

A Nemzetközi Úszószövetség alelnökét a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként gyanúsította meg a rendőrség Fotó: Havran Zoltán

Amennyiben Portikot a két újabb bűncselekmény miatt is elítélik, a korábbihoz hasonló nagyságú, összesen mintegy harmincéves fegyházbüntetésre számíthat.

A két új ügyben az egykori olajmaffiózót nem Szikinger István és Bólyai János ügyvédek védik. Utóbbi szerint csak a jogerős ítéletekkel zárult ügyekben képviselik Portikot, akit családja megbízásából rendszeresen látogatnak a fegyházban. Bólyai úgy látja, védencük teljesen „magába fordult”, nem nagyon lehet vele kommunikálni s az ügyekről egyeztetni. Portik még azt sem mondta meg, hogy a két új ügyben ki a védője, és ezt lapunk érdeklődésére a rendőrség sem árulta el.

Végh József kriminálpszichológus szerint Portik depressziójának egyik oka az ingerszegény környezet lehet. A milliárdos korábban pezsgő életet élt, ám a börtönben minimálisra csökkent az aktivizációs szintje.

Esetleges balhékkal vagy folyamatos elfoglaltsággal, például börtönszakkörök látogatásával tudja csökkenteni a feszültséget, vagy befelé fordul. Portik ez utóbbi utat járhatja be, ám az sem zárható ki, hogy csak eljátssza a súlyos depressziót, hogy szakemberek foglalkozzanak vele, így foglalva el magát, vagy éppen ezzel akarja manipulálni a büntetőeljárást.

A depresszióját ugyanis súlyosbíthatta a bizonytalanság, hogy két újabb ügy miatt várhat rá súlyos büntetés. A szakember szerint nő benne a bizonytalanság, a feszültség, állandóan ott cirkulál a gondolataiban a két újabb ügy.

Jogerősen elítélt, így a börtönpszichológusok oldani próbálják a depresszióját, a rácsok mögött eddig eltöltött hat év azonban vízválasztó, ahogy megy előre az idő, egyre inkább megváltozik a személyisége. Kriminalisták szerint Portik személyiségváltozása lényeges a folyamatban lévő ügyekben.

Egy másokra, például Gyárfás Tamásra tett terhelő vallomása meggyorsíthatja a végkifejletet, a Fenyő János megöletésére való felbujtással gyanúsított sportvezető elleni, a jelenlegi állapot szerint várható ítélet meghozatalát. Portik ismételt kihallgatásainak meghiúsulása pedig kedvező lehet a védelem számára.

Ugyanakkor, ha valóban több száz órányi hangfelvétel van a nyomozó hatóság birtokában Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetéseiről, egyeztetéseiről, akkor Portik újabb vallomásaira nincs szükség.

Ismert, Gyárfás Tamást azzal gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy húsz éve ő bujtotta fel Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő János médiavállalkozót.

A kivégzést Portik embere, Jozef Rohác hajtotta végre, amiért jogerős életfogytiglani büntetését tölti. A súlyos bűncselekmény ellenére az ügyészség csak házi őrizet elrendelését indítványozta a nyomozási bírónak. Gyárfás védője, Bánáti János a kényszerintézkedésről szóló tárgyalás után erről azt mondta: az ügyész indítványának taktikai okai lehettek, hiszen ha előzetes letartóztatást indítványoznak, a védelemnek is meg kellett volna mutatni az ügy eddigi összes bizonyítékát, nem csak a nyomozási bírónak.

Házi őrizet indítványozása esetén a nyomozó hatóság eldöntheti, mit mutat be a védelemnek. Bánáti szerint csak azt a manipulált, megvágott hangfelvételt ismerhették meg, amit védence maga adott át a hatóságoknak, miután tavaly ősszel ezzel próbálták megzsarolni.

A nyomozási bíró mindenesetre a nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat is elegendőnek tartotta Gyárfással szemben, amit védője megfellebbezett. A PestiSrácok.hu szerint szerdán a Fővárosi Törvényszék ezt elutasította, így jogerőssé vált, hogy Gyárfás nem hagyhatja el Budapest területét. Annyi könnyítést kapott, hogy hetente nem négyszer, hanem csak egyszer kell jelentkeznie a rendőrségen.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó