Áder felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására
Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.
2018. május 7. 10:30

A találkozó utáni sajtónyilatkozatában Orbán Viktor úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot. Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor.

Áder János elmondta: április 8-án a választók döntöttek, a 2018-as országgyűlési választásokat a Fidesz-KDNP nyerte meg. Hozzátette: már az alakuló ülés összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Az összes jogorvoslati eljárás lezárult. A hivatalos jogerős végeredmény megegyezik az április 8-ival. Az alaptörvény jogot ad a köztársasági elnöknek, hogy az alakuló ülésen felkérje az új kormány megalakítására - emlékeztetett Áder János.

Kedden az alakuló ülésen ezt a felkérést az Országgyűlésnek tolmácsolom, és javaslom, hogy válassza meg miniszterelnöknek Orbán Viktort - mondta újságírók előtt a köztársasági elnök. Orbán Viktor kiemelte, hogy negyedik alakommal kapott felkérést. Mint mondta: a felkérést megköszönte, és el is fogadta.

"Ígéretet tettem, hogy odaadással és kitartással fogom a munkámat végezni. Röviden vázoltam az ország helyzetét, és utána tájékoztattam az kormányalakítás állásáról. Annyit mondhatok, hogy olyan kormányt szeretnék felállítani, ha ehhez a bizalmat megkapom, amely 14 emberből fog állni velem együtt, hét a politkából, és hét kívülről érkező ember. Az új kormány legfontosabb feladata Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzése lesz - fejtette ki a kormányfő, aki hangsúlyozta: a kétharmadot arra fogja használni, hogy a három harmadot, Magyarország minden polgárát szolgálja.

MTI
MTI Hírfelhasználó