Portik utasította Gyárfás Tamást?
Az első Orbán-kormány hivatali ideje alatt, éppen az olajügyeket vizsgáló bizottság idején kezdte el rögzíteni Portik Tamás a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseit. Azt egyelőre nem tudni, hogy az egykori Energol-vezér adott-e utasításokat a Nap TV akkori vezetőjének, akit a rendőrség a közelmúltban a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként gyanúsított meg. Az mindenesetre tény: az akkori vizsgálat lényegé­ben bohózattá vált, a köztelevízió pedig partnere volt ebben Portiknak és a balliberális oldalnak.
2018. május 9. 10:27

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy Gyárfás Tamás volt médiavállalkozó és Portik Tamás, az alvilág egyik korábbi meghatározó figurája miről egyeztethetett heti rendszerességgel 2000 és 2004 között. Egy biztos, mindez előbb-utóbb kiderül, mivel az egykori olajbűnöző állítólag az összes beszélgetést rögzítette, a rendőrség pedig Jozef Rohác szlovák bérgyilkos rokonainál le is foglalhatta a felvételeket.

Áprilisban, nem sokkal ezután kattant a bilincs Gyárfás Tamás kezén, akit a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben felbujtással gyanúsítottak meg, mert a nyomozó hatóság szerint az ő kezdeményezésére Portik adhatott megbízást Rohácnak az emberölésre.

 

Az egykori olajmaffiózó az érvényben lévő körözésének visszavonása után még inkább aktivizálódott
Fotós: Bach Máté

Úgy tűnik, a hatóságok a rendelkezésükre álló bizonyítékokkal végre lezárhatják a kilencvenes évek hírhedt s máig megoldatlan bűnügyeit, és a helyükre kerülhetnek az 1998 óta hiányzó utolsó mozaikok Fenyő János kivégzésének ügyében is.

A 2000 és 2004 közötti időszak mindenesetre meglehetősen mozgalmas volt. Akkor ugyanis Portikot – az olajozással elcsalt milliárdok, vagyis az Energol-ügy miatt 1997-től – körözte a rendőrség, azonban a férfit annak ellenére sem fogták el, hogy akkoriban az Egyesült Államok és Magyarország között ingázott.

Miután 2003-ban elévültek a terhére rótt bűncselekmények, és a körözést visszavonták, Portik még inkább aktivizálódott. A nyilvánosságra került vallomások szerint az olajmaffiózó körei az akkori rendőri vezetés egy részét lefizették, úgymond pórázon tartották, így a bűnözői csoportnak nem volt félnivalója. A hírhedt nehézfiúk minden rendvédelmi, de még titkosszolgálati információról is meglepő gyorsasággal értesültek.

Legfeljebb az utcai járőrök kapcsolhatták volna le őket valamilyen közlekedési kihágás miatt. Az irgalmatlan vagyon birtokában lévő vállalkozói gárda a politika irányában meglévő kapcsolatait is működésben tartotta.

Ez az a pont, ahol Gyárfás Tamás szerepe kiemelt fontossággal bírhat. Ő ebben az időszakban éppen a Nap TV tulajdonosaként, producereként ténykedett, így komolyan befolyásolni tudta a közbeszédet. Miniszterek, vezető politikusok adták egymásnak a kilincset az Angol utcai stúdióban.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy a Portik-archívum 2000-ben készült hangfelvételei éppen az úgynevezett olajbizottság működésének idejére estek. Ez volt az a testület, amelyet a kisgazda Pallag László vezetett, ám gyakorlatilag az évszázad bűncselekmény-sorozatának kivizsgálását az akkori ellenzéki politikai elit hathatós segítségével sikerült bohózattá zülleszteni.

Előhozták például a Nógrádi testvéreket, akiket később olajtanúknak hívtak. Ők voltak azok, akik az olajügyekről csak részinformációkkal bírtak, ám egyikük, mint az kiderült, saját édesapja megölésére is képes volt. A Nap-keltében a testvérek rendszeres vendégek voltak, zavarkeltő és rágalmazó nyilatkozataik helyet kaphattak Gyárfás tévéjében. A szereplés nyomán velük, na meg az olajbizottság úgymond koronatanújával, Sándor István „Papa” nyugalmazott rendőr alezredessel volt tele a sajtó, aki az olajozásról úgy beszélt a Kereszttűzben, hogy meg sem említette az Energolt, illetve Portik Tamásékat.

Visszatérve a lefoglalt hangfelvételekhez: ezeken a Heti Válasz információi szerint a Gyárfással folytatott beszélgetések során Portik többször szóba hozta a Fenyő-gyilkosságot, és szándékosan úgy fogalmazott, hogy a felbujtó szerepe világossá váljon.

Egyelőre nem tudni, hogy Portiknak voltak-e elvárásai, netán utasításai a médiacézár felé. Az ugyanakkor tény, az egykori olajbűnöző még családi körben is meghökkentő kérésekkel állt elő.

Anyósa, Riskó Judit például arról számolt be a sajtónak, hogy évekkel ezelőtt Portik őt küldte el Demszky Gábor akkori SZDSZ-es főpolgármester budakeszi házához, hogy térképezze fel, merre néznek az épület ablakai, ajtajai. Riskó Judit közölte azt is, lánya akkoriban minden beszélgetésüket diktafonnal rögzítette, hogy Portik meghallgathassa, miről esett szó köztük.

magyaridok.hu
  • A globális felmelegedés kérdőjelei
    A globális felmelegedéssel kapcsolatos fősodratú ideológia nem szolgáltathat ürügyet a nemzetállamok megszüntetésére.
  • A kormány intézkedései a magyar családokat szolgálják
    Nagy István miniszter az élelmiszerárstopról szóló döntést bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.
  • Áder János Ghánában királyi látogatást tett
    Kétmillió ember szennyvizét tudja kiváló minőségben megtisztítani az a szennyvíztisztító, amely Ghánában magyar beruházásként épült és amelyet Áder János szombaton felkeresett az afrikai országban. A magyar államfő többnapos afrikai látogatása során látogatott el Kumasiba, ahol másfél éve a magyar Pureco-Unit Konzorcium kivitelezésében megvalósult szennyvíztisztító működik.
MTI Hírfelhasználó