Drónok fogják segíteni a világ mezőgazdaságát
A Föld növekvő népességének ellátásához a termőföld minden négyzetcentiméterét hatékonyan kell kihasználni.
2018. május 9. 17:44

A precíziós gazdálkodás fogalmát a közgazdasági irodalom alig egy évtizede kezdte széles körben használni, a módszer viszont máris gyökeresen átformálta az élelmiszerek termelésének módját, óriási mértékben fokozva a termelés hatékonyságát.

Malajziában, például az olajpálma ültetvények művelése és a termés betakarítása eddig többnyire kézzel történt. A nagy melegben és veszélyes körülmények között végzett munka hatékonysága nagyon alacsony volt, és évente több mint egymilliárd dollár értékű termést hagyott a földeken, miközben a világban 800 millió ember éhezett. Ha az olajpálma-termelés során a fák ápolására, növényvédelmére és a termés betakarítására modern eszközöket (többek között drónokat, permetező és elektromos vágógépeket) használnak, akkor a veszteség jelentős részét meg lehet menteni.

A drónok és a mobiltelefonhoz kapcsolható precíziós eszközök (rádiófrekvencia, szenzorok, GPS, IoT alkalmazás, M2M munkagépek közötti elektronikus kapcsolódás, stb.) ugyanilyen hathatós segítséget nyújtanak bármely növény termelési hatékonyságának javításához, forradalmasítva azok termesztését európai körülmények között is – írja a Forbes. Ezek az eszközök gyorsan és precízen, távérzékeléssel felmérik többek között a talaj állapotát, a gyomosodást, a növényvédelmi beavatkozás és az öntözés szükségességét.

A szenzorok azonnal jelzik a termelőnek, ha nincs elég nedvesség vagy tápanyag a talajban, illetve, ha kártevők vagy kórokozók támadják meg az állományt. Mindezekről a vetések fölött átrepülő drónok részletes képeket és videókat küldenek, így a gazda és azonnal elvégezheti a szükséges beavatkozást.

Nem véletlen, hogy a vezető nélküli munkagépek, szenzorok és egyéb precíziós eszközök piacának értéke 2020-ig a jelenlegi 730 millió dollárról várhatóan 2,42 milliárd dollárra növekszik, és öt éven belül félmillió drón fogja segíteni a világ mezőgazdasági termelését. Az utóbbinak eléréséhez azonban még pontosítani kell a drónok röptetésének jogi alapjait.

Fentiek alapján, olyan új  mezőgazdasági termelési módszerek kibontakozásának lehetünk tanúi, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a világ legfejlettebb országaiban is elképzelhetetlennek tartottak volna. A Föld növekvő népességének ellátásához azonban a termőföld minden négyzetcentiméterét hatékonyan kell kihasználni.

A precíziós gazdálkodás a hatékonyság növelése mellett a veszteségek csökkentése és a környezet védelme révén is szolgálja a mezőgazdaságot és az emberiséget. Az élelmiszer-veszteség és pazarlás évenkénti értéke jelenleg 940 milliárd dollárra becsülhető, és ennek a megtermelt, de fel nem használt termékmennyiségnek az ökológiai lábnyoma 4,4 gigatonna CO2-vel egyenértékű. A precíziós gazdálkodás által elérhető termésnövelés, illetve veszteségcsökkentés tehát kétszeres hasznot jelent a mezőgazdaságnak.

agroinform.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó