Drónok fogják segíteni a világ mezőgazdaságát
A Föld növekvő népességének ellátásához a termőföld minden négyzetcentiméterét hatékonyan kell kihasználni.
2018. május 9. 17:44

A precíziós gazdálkodás fogalmát a közgazdasági irodalom alig egy évtizede kezdte széles körben használni, a módszer viszont máris gyökeresen átformálta az élelmiszerek termelésének módját, óriási mértékben fokozva a termelés hatékonyságát.

Malajziában, például az olajpálma ültetvények művelése és a termés betakarítása eddig többnyire kézzel történt. A nagy melegben és veszélyes körülmények között végzett munka hatékonysága nagyon alacsony volt, és évente több mint egymilliárd dollár értékű termést hagyott a földeken, miközben a világban 800 millió ember éhezett. Ha az olajpálma-termelés során a fák ápolására, növényvédelmére és a termés betakarítására modern eszközöket (többek között drónokat, permetező és elektromos vágógépeket) használnak, akkor a veszteség jelentős részét meg lehet menteni.

A drónok és a mobiltelefonhoz kapcsolható precíziós eszközök (rádiófrekvencia, szenzorok, GPS, IoT alkalmazás, M2M munkagépek közötti elektronikus kapcsolódás, stb.) ugyanilyen hathatós segítséget nyújtanak bármely növény termelési hatékonyságának javításához, forradalmasítva azok termesztését európai körülmények között is – írja a Forbes. Ezek az eszközök gyorsan és precízen, távérzékeléssel felmérik többek között a talaj állapotát, a gyomosodást, a növényvédelmi beavatkozás és az öntözés szükségességét.

A szenzorok azonnal jelzik a termelőnek, ha nincs elég nedvesség vagy tápanyag a talajban, illetve, ha kártevők vagy kórokozók támadják meg az állományt. Mindezekről a vetések fölött átrepülő drónok részletes képeket és videókat küldenek, így a gazda és azonnal elvégezheti a szükséges beavatkozást.

Nem véletlen, hogy a vezető nélküli munkagépek, szenzorok és egyéb precíziós eszközök piacának értéke 2020-ig a jelenlegi 730 millió dollárról várhatóan 2,42 milliárd dollárra növekszik, és öt éven belül félmillió drón fogja segíteni a világ mezőgazdasági termelését. Az utóbbinak eléréséhez azonban még pontosítani kell a drónok röptetésének jogi alapjait.

Fentiek alapján, olyan új  mezőgazdasági termelési módszerek kibontakozásának lehetünk tanúi, amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a világ legfejlettebb országaiban is elképzelhetetlennek tartottak volna. A Föld növekvő népességének ellátásához azonban a termőföld minden négyzetcentiméterét hatékonyan kell kihasználni.

A precíziós gazdálkodás a hatékonyság növelése mellett a veszteségek csökkentése és a környezet védelme révén is szolgálja a mezőgazdaságot és az emberiséget. Az élelmiszer-veszteség és pazarlás évenkénti értéke jelenleg 940 milliárd dollárra becsülhető, és ennek a megtermelt, de fel nem használt termékmennyiségnek az ökológiai lábnyoma 4,4 gigatonna CO2-vel egyenértékű. A precíziós gazdálkodás által elérhető termésnövelés, illetve veszteségcsökkentés tehát kétszeres hasznot jelent a mezőgazdaságnak.

agroinform.hu
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó