Világhírű 77 professzorok
2018. május 9. 23:52

Hetvenhét külföldi egyetemi oktató és tudós fejezte ki közleményben szolidaritását a Magyar Helsinki Bizottsággal és a független magyar civil társadalommal a hamarosan elfogadásra kerülő törvénycsomag kapcsán.

A nyilatkozatban úgy fogalmaznak, hogy a magyar civil társadalom jelenleg a puszta létezését is érintő közvetlen fenyegetéssel néz szembe.

Álláspontjuk szerint ugyanis a Stop Soros törvénycsomag lehetővé teszi majd, hogy a kormány önkényes eljárással tiltsa be a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek tevékenységét. Ezzel pedig illegálissá válna a menedékkérőknek nyújtott jogi tanácsadás, a jelentések írása az ENSZ-nek vagy az EU-nak, az egyetemi menedékjogi előadások tartása, vagy az önkéntesek toborzása.

Hozzáteszik, hogy a civil szervezeteket érintő fenyegetések veszélyeztetik a demokráciát is, ugyanis további demokrácia-ellenes intézkedéseket jelez, ha egy több nemzetközi emberi jogi díjjal jutalmazott, nagy megbecsülésnek örvendő szervezetnek meg lehet tiltani, hogy jogi segítséget nyújtson a menekültek részére, vagy ha az emberi jogok egyik világszerte elismert hangját el lehet hallgattatni egy uniós tagállamban jogszabályi rendelkezéssel.

Ezért kérést fogalmaztak meg kormányaik, illetve a világ egyetemei irányába, mely szerint: késedelem nélkül fejezzék ki határozott nemtetszésüket a független civil társadalom ellehetetlenítését célzó magyar jogszabályokkal kapcsolatban.

Továbbá sürgetik az EU fellépését is, hogy cselekedjen a kirívó emberi jogi jogsértés megakadályozása érdekében.

zsúrpubi.hu
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Történelmi bűn a német nemzetiség egykori elüldözése
  Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Békés megyei Eleken.
 • Az ellenzék közösségteremtő ereje
  Arról van szó, hogy a bolsevik-jakobinus-liberális ellenzék egyetlen politikai mondanivalója – azon túl, hogy itt minden rettenetes, és holnap összeomlik az ország – az, hogy a miniszterelnök egy…
 • Munkavállalói félelmekre alapozva növelnék az elégedetlenséget
  A munkavállalók széles rétegeiben nincs jelen az az elégedetlenség, amelyet az ellenzéki pártok, civil szervezetek próbálnak felkorbácsolni – hangsúlyozta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a nemzetközi baloldal által is támogatott, a magyarok félelmét feltáró kutatások eredménye alapján.
MTI Hírfelhasználó