Világhírű 77 professzorok
2018. május 9. 23:52

Hetvenhét külföldi egyetemi oktató és tudós fejezte ki közleményben szolidaritását a Magyar Helsinki Bizottsággal és a független magyar civil társadalommal a hamarosan elfogadásra kerülő törvénycsomag kapcsán.

A nyilatkozatban úgy fogalmaznak, hogy a magyar civil társadalom jelenleg a puszta létezését is érintő közvetlen fenyegetéssel néz szembe.

Álláspontjuk szerint ugyanis a Stop Soros törvénycsomag lehetővé teszi majd, hogy a kormány önkényes eljárással tiltsa be a menekülteket és bevándorlókat segítő szervezetek tevékenységét. Ezzel pedig illegálissá válna a menedékkérőknek nyújtott jogi tanácsadás, a jelentések írása az ENSZ-nek vagy az EU-nak, az egyetemi menedékjogi előadások tartása, vagy az önkéntesek toborzása.

Hozzáteszik, hogy a civil szervezeteket érintő fenyegetések veszélyeztetik a demokráciát is, ugyanis további demokrácia-ellenes intézkedéseket jelez, ha egy több nemzetközi emberi jogi díjjal jutalmazott, nagy megbecsülésnek örvendő szervezetnek meg lehet tiltani, hogy jogi segítséget nyújtson a menekültek részére, vagy ha az emberi jogok egyik világszerte elismert hangját el lehet hallgattatni egy uniós tagállamban jogszabályi rendelkezéssel.

Ezért kérést fogalmaztak meg kormányaik, illetve a világ egyetemei irányába, mely szerint: késedelem nélkül fejezzék ki határozott nemtetszésüket a független civil társadalom ellehetetlenítését célzó magyar jogszabályokkal kapcsolatban.

Továbbá sürgetik az EU fellépését is, hogy cselekedjen a kirívó emberi jogi jogsértés megakadályozása érdekében.

zsúrpubi.hu
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó