Alapos a kormányátalakítás
A negyedik Orbán-kormányban nemcsak a miniszteri, hanem az államtitkári posztokon is jelentős változások várhatók. Az új tárcák kialakítása mellett átszervezik a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az agrártárcát is.
2018. május 10. 10:56

Távozik az agrártárca államtitkári posztjáról Czerván György agrárgazdasági, V. Németh Zsolt környezetügyi és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár – tudta meg az Agrárszektor.hu. Czerván György utóda Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár, V. Németh Zsolté Rácz András környezetügyi helyettes államtitkár, míg Gulyás Andreáé Tomasitz István, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt főosztályvezetője lesz.

A Nagy István miniszteri kinevezésével megüresedő parlamenti államtitkári posztot Farkas Sándor tölti be, aki a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos volt. Az eddigi államtitkárok közül megtartja pozícióját Bitay Márton Örs és Zsigó Róbert. Bitay az elmúlt négy évben állami földekért felelős államtitkárként, Zsigó pedig élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárként dolgozott a tárcánál. A minisztérium az új parlamenti ciklusban visszakapja a vidékfejlesztést, amely 2014 óta a Miniszterelnökséghez tartozott. A vidékfejlesztési államtitkár Kis Miklós Zsolt lesz, aki e posztot a Miniszterelnökségen is betöltötte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériu­mában (Emmi) Czibere Károlyt Fülöp Attila, eddigi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár váltja a szociális államtitkárság élén, az Emmi közigazgatási államtitkári posztjára Latorcai Csabát kérte fel Kásler Miklós, a tárca várományosa. Latorcai eddig a Miniszterelnökségen dolgozott társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkárként. Az oktatási államtitkár Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora lesz. Egészségügyi államtitkár lesz a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet jelenlegi igazgatója, Nagy Anikó. A család- és nőügyi államtitkár Novák Katalin lesz, a sportért felelős államtitkár Szabó Tünde marad. A kulturális államtitkárság élén Hoppál Pétert Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója válthatja. Az egyházakért és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Soltész Miklós marad, viszont átkerül Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter alá.

Orbán Viktor miniszterelnök Balog Zoltánt sem hagyta meg a posztján Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzetgazdasági Minisztériumot teljesen átszervezik. A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárság Cseresnyés Péter államtitkár vezetésével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, akárcsak a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság, amelynek éléről viszont távozik Lepsényi István. Gondos Judit marad közigazgatási államtitkár. Szintén marad Tállai András parlamenti államtitkár, viszont elveszik tőle az adóügyet.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter helyettese a Migrációkutató Intézet vezetője, Orbán Balázs lesz. Az uniós ügyekért két államtitkár fog felelni: Takács Szabolcs és Varga Judit. A Budapestért és az agglomerációért felelős új szervezeti egységet Fürjes Balázs, a Modern városok programot és az újonnan induló Modern falvak programot pedig Gyopáros Alpár vezeti majd. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter továbbra is elsősorban miniszterelnöki kabinetfőnökként dolgozik, a napi kormányzati munka szervezéséért, a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért felelős Miniszterelnöki Kormányiroda élére pedig Bíró Marcell államtitkár kerül. A területi közigazgatásért Tuzson Bence felel majd.

A Belügyminisztériumban és az Igaz­ságügyi Minisztériumnál nem várható változás.

A honvédelmi tárcánál, amelyet a korábbi vezérkari főnök, Benkő Tibor vezethet, Vargha Tamás maradhat a politikai államtitkár; a közigazgatási államtitkári poszt kapcsán felmerült Németh Szilárd neve is.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó