Felszentelték a Nyíregyházi Egyházmegye első püspökét
Szent liturgián iktatták be görögkatolikus püspöki tisztségébe Szocska A. Ábelt, a Nyíregyházi Egyházmegye eddigi apostoli kormányzóját csütörtökön a nyíregyházi Szent Miklós Székesegyházban.
2018. május 10. 15:03

Az eseményen Germano Penemote, a magyarországi Apostoli Nunciatúra első tanácsosa, ügyvivője ismertette és mutatta fel a püspöki kinevezésről szóló pápai bullát.

A felszentelési és beiktatási szertartáson részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ciril Vaszil érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, a Magyar Püspöki Konferencia tagjai, több magas rangú külföldi egyházi vezető, valamint a magyar kormány, a város és a megye képviselői is.

A Hajdúdorogi Metropóliához tartozó Nyíregyházi Egyházmegyét 2015-ben alapította Ferenc pápa. A püspöki kinevezéssel a szervezetet eddig apostoli kormányzóként vezető 46 éves Szocska A. Ábel lett Magyarország legfiatalabb püspöke.

A több száz hívő részvételével megtartott liturgián Kocsis Fülöp átnyújtotta a püspöki ruhát és a főpapi jelvényeket az új főpásztornak. Az érsek-metropolita szentbeszédében azt mondta, ma az egyház egy szerzetespapot emelt a püspöki székbe, Ábel atya innentől kezdve a "papi rend teljességével rendelkezik, ő maga szenteli fel a további papokat és diakónusokat, emeli egyházának erejét és fényét."

Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája (b) a kezében tartja a püspöki koronát Szocska A. Ábel (j) püspökké szentelési ceremóniáján a nyíregyházi Szent Miklós görögkatolikus székesegyházban 2018. május 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eddig is irányított, de most már az irányítás mellett a megszentelés lesz az ő legfontosabb feladata, ez az igazi emelkedés, ami a szentség útján vezet felfelé - hangsúlyozta Kocsis Fülöp, hozzátéve: ez hozhatja el a görögkatolikus egyház papjainak és híveinek az igazi felemelkedést.

Kocsis Fülöp szentbeszédében szerény, belső gazdagsággal rendelkező emberként jellemezte Szocska A. Ábelt, majd arra kérte őt és paptársait, hogy Krisztussal összeforrva, szeretetben akarjanak emelkedni a szentség útján.

"Nagy a felelősség, ami rám lett bízva (...), igyekszem józan ésszel és őszinte kritikával tekinteni önmagamra, gyengeségeimre és képességeimre" - mondta püspöki székfoglalójában Szocska A. Ábel. A püspök szavai szerint bűnös emberként is szeretne jó ember és jó elöljáró lenni, olyan, aki a 21. század körülményei között példaadóan és hatékonyan vezeti a rá bízott egyházmegyét.

Püspöki szolgálata legfontosabb feladatának Krisztus tanításainak követését jelölte meg az új főpásztor. "Szolgálni köztetek, ha ezt meg tudom valósítani, akkor minden más egyházi és világi dolgomat helyesen fogom tudni végezni" - hangsúlyozta Szocska A. Ábel, majd kihirdette az új egyházmegyei kinevezéseket.
Szocska A. Ábel bazilita szerzetespap 1972. szeptember 24-én született a kárpátaljai Nagyszőlősön, 1995-ben lépett be a Nagy Szent Bazil Rendbe, 2001. szeptember 30-án Máriapócson szentelték pappá. Ezután Budapesten és Máriapócson szolgált, 2008-tól 2012-ig a Nagy Szent Bazil Rend magyarországi tartományfőnöke volt.

2009 és 2011 között a Máriapócsi Görögkatolikus Parókia parókusa, 2012-től 2013-ig a Miskolci Apostoli Exarchátus ökonómusa, 2014-től 2015-ig az exarchátus első helynöke volt. 2016-tól ismét ő a Nagy Szent Bazil Rend magyarországi tartományfőnöke. A Nyíregyházi Egyházmegyét 2015 októbere óta vezeti apostoli adminisztrátorként.

A korábban az esztergom-budapesti érsekség alá tartozó magyarországi görögkatolikusoknak Ferenc pápa 2015 márciusában alapította meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A metropólia központjának a Hajdúdorogi Egyházmegyét tette meg, emellett létrehozta a Miskolci Egyházmegyét és a Nyíregyházi Egyházmegyét; utóbbinak eddig nem volt püspöki rangú vezetője.

A görögkatolikus metropólia élén Kocsis Fülöp áll, a Miskolci Egyházmegyét Orosz Atanáz vezeti.

Szocska A. Ábel a püspökké szentelési ceremóniája után hívekkel találkozik a nyíregyházi Szent Miklós görögkatolikus székesegyház udvarán 2018. május 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó