Ideológiák összecsapása zajlik Európában
Képes-e integrálni Európa a bevándorlók tömegét, vagy kettészakad egy muszlim kultúra által befolyásolt Nyugat, és egy keresztény Kelet- és Közép-Európára?
2018. május 14. 10:54

Azt láthatjuk, hogy az Európában élő muszlimok beilleszkedése komoly akadályokba ütközött és az elsősorban annak köszönhető, hogy az iszlámot, mint egy vallást tekintették és nem mint egy komplex civilizációt – mondta és Incze Nikoletta a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója.

A politikai iszlám

A szakember hozzátette, az ’50-es évek óta észlelhető egy olyan erős politikai iszlám irányzat, amely meghatározza a muszlim hívők egy részének politikai nézeteit. Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen szervező erő működik ezeken a közösségeken belül, akkor azt láthatjuk, hogy egy olyan politikai ideológiával állunk szemben, amelynek az alapjait megtalálhatjuk az iszlám alapműveiben. Európa egyik nagy vívmánya, hogy különböző vallások, felekezetek békében tudtak egymás mellett élni, azonban az iszlám nem csak vallásként, hanem politikai ideológiaként is működik és ezt eddig figyelmen kívül hagyták – mondta a kutató.

Európában az elmúlt évtizedekben fokozatosan kialakultak azok a gócpontok, ahol az iszlám élet meghonosodhatott. Ezt hallgatólagosan elfogadták a politikusok – mondta a műsorban Horváth József biztonságpolitikai szakértő. 2015-ben azonban minden megváltozott, hiszen olyan nagy tömegben érkeztek olyanok, akik hozták magukkal az országuk kultúráját, így nem szocializálódtak. E kultúra része volt a radikális iszlám, amelyre nagyon fogékonyak lehetnek az Európában élő, identitásukat kereső muszlimok – tette hozzá.

Az iszlám adta identitás

A szakértő a szombati késeléses merénylettel kapcsolatban elmondta, a párizsi hatóságok a lehetőségekhez mérten jól léptek közbe, hiszen gyorsan hatástalanították a csecsen támadót, de ennél többet a jelen helyzetben nem tudnak tenni az ilyen merényletek megakadályozására.  Nem lehet minden sarokra rendőröket állítani, nem lehet minden egyes radikális iszlám nézeteket kifejtő embert lehallgatni – tette hozzá. Az európai biztonsági szervek egy olyan 22-es csapdájában vannak, amelyből kitörni szinte lehetetlen, ameddig a bevándorlási hullám nem mérséklődik, ameddig a már bent lévőket nem lehet megszűrni.

Az iszlám nagyon erős identitást ad, aki muszlimnak születik, az nem változtathatja meg a vallását, úgy is hal meg – mondta Incze Nikoletta. Amit radikalizálódásnak nevezünk, az inkább egyfajta visszatérés az iszlám gyökereihez. Az iszlám alapművei ugyanis komoly eligazításokat tartalmaznak arról, hogyan lehet a dzsihádot, a szent harcot megvívni. Az erőszakos cselekmények pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik: a dzsihádot nem csak karddal lehet megvívni, hanem, ahogy mondani szokták, beszéddel-tollal, cselekvéssel – mondta. Európa pedig lehetőséget ad a szólásszabadságra, még az olyan szélsőségesnek mondható esetekben is, mint néhány radikális iszlamista szélsőségesnek minősíthető megnyilvánulása – tette hozzá.
 

Oroszország, a jövő muszlim nagyhatalma?
 

Horváth József szerint a probléma itt minket nemcsak Nyugatról, hanem Keletről is fenyeget, hiszen jelenleg Oroszország lakosságának a 15 százaléka muszlim vallású, és ez az előrejelzések szerint 15 éven belül megduplázódik. Napvilágot láttak egyes amerikai elemzések, amelyek szerint 30 év múlva Oroszországra már egy atombombával rendelkező muszlim országra kell majd tekinteni – tette hozzá. Incze Nikoletta szerint Európában jelenleg ideológiák, intellektusok összecsapása zajlik. Ennek lehetne egy kiváló része az, hogy erősítjük azokat az elemeket, amelyekre az európai identitás épült, a keresztény-zsidó örökséget, a francia felvilágosodás eredményeit.

Ezek az elemek ellentétesek az iszlám saría törvényekben foglaltakkal. Az ugyanis nem teszi lehetővé a vallásszabadságot, a nemek közötti egyenlőséget, sőt a muszlim és nem muszlimok között sincs egyenlőség – tette hozzá.

 

Fontos lenne megismerni az iszlám alapműveit
 

Úgy vélte, ha ideológiai harcot akarunk vívni egy ilyen eszmerendszerrel, nagyon fontos lenne megismerni annak alapműveit. Hangsúlyozta nem igaz az a feltételezés, hogy nem értheti meg a muszlim vallást az, aki nem beszél arabul. Ez már csak azért sem igaz, mert a másfél milliárdnyi iszlám-hívő mindössze 15 százaléka arab anyanyelvű. A radikális iszlám erősödésével jelentősebbé vált Európában az antiszemitizmus is. Franciaországból tízezrével menekülnek el a zsidók, vagy éppen költöznek el olyan helyre, ahol úgy gondolják, jobban meg tudják majd magukat védeni, ahol például páncélozott harci járművek biztosítják a zsidó iskolák biztonságát – mondta Horváth József.

Az iszlám alapműveinek megismerése azért is fontos lenne, mert az abban foglaltak elolvasása saját európai értékekre épülő identitásunkat erősítheti. Látni fogjuk benne azt, mi az, amit semmiképpen sem szeretnénk elfogadni, nem akarjuk, hogy a társadalmunk része legyen – mondta Incze Nikoletta.

A kutató szerint pont az a probléma, hogy amíg nem ismerjük az iszlám alap előírásait, addig egyes esetekre azt lehet mondani, hogy azok egyes szélsőséges muszlim megnyilvánulások voltak. Ezért ki kell választanunk az iszlám alapelveiből ezeket és ki kell mondanunk, hogy ezek nem férnek bele az európai alkotmányos értékrendbe – tette hozzá.

M1; Szemtől szembe
MTI Hírfelhasználó