Nevető harmadik?
Frakció-bázisának fedezékében Mesterházy türelmesen kivárta Botka, majd Karácsony „tündöklését” és bukását, legalábbis nyíltan nem húzott ujjat velük.
2018. május 14. 21:32

Kunhalmi Ágnest vagy Tóth Bertalant választhatja elnökének az MSZP, írtam a minap, s most arról kering a hír, hogy a posztért Mesterházy Attila is beindulhat.

Valós hír ez vajon, avagy csak afféle repülő kacsa?

Mesterházy rafinált politikus, az említettek tényleg nincsenek egy súlycsoportban vele. Hátránya, hogy 2010-ben frakcióvezetőként ő volt az MSZP vesztes miniszterelnök-jelöltje, 2010-től 2014-ig pedig az MSZP elnöke lett, s bár e minőségében akadnak érdemei, 2014-ben vele együtt is kétharmados vereséget szenvedett a párt. Hiába fogtak össze a veszélyes ölelésű Demokratikus Koalícióval, a fiaskó így sem volt elkerülhető. Igaz, Mesterházy eközben Gyurcsányt azért szépen kisakkozta, hiszen a DK mégsem alakíthatott önálló frakciót a parlamentben.

Ha szemére vetik, hogy ő sem nyert még soha, visszakérdezhet, miért, mostanság ki győzött? Kunhalmi, Tóth? Ugyan. Ők egyébként sem önálló figurák, úgy mozognának majd, ahogy a hátszél fújja őket, lényegében az öreg királycsinálók találmányai. A náluk jóval karakteresebb Botkát említett hölgyek és urak még a meccs előtt elkedvetlenítették, favoritjuk Karácsony pedig, mint vendég, eleve csak pár hónapon át szólózott, önmagán kívül kevesek örömére. Ezek a nevek Mesterházyval szemben meglehetősen gyenge ellenérvek.

Amennyiben az elnöki harcban kizárólag a képességek döntenének, Mesterházy nyerne.

Pontosabban nyerhetne, már ha tényleg elindulna. 

Frakció-bázisának fedezékében Mesterházy türelmesen kivárta Botka, majd Karácsony „tündöklését” és bukását, legalábbis nyíltan nem húzott ujjat velük. Most azonban, íme, akár színre is léphetne. Végtére a párt agonizál.

Bár Horn óta ő az MSZP egyetlen valamirevaló politikai tehetsége, ámde Horn presztízse nélkül. Kezdettől fogva sokat tanult a párt nagy öregjeitől, hogy aztán az első adandó alkalommal megszabaduljon tőlük. 2010 után olyan korosztályos tabula rasát csinált az MSZP-ben, amit az érintettek azóta sem tudnak megbocsájtani neki. Tévedne, ha most azt hinné, hogy mint támogatókat, maga mögött tudhatja a vérig sértődött, de még mindig befolyásos Akelákat.

Netán nincs is szüksége rájuk?

Azt csak a párt belső viszonyainak naprakész ismerői tudhatják pontosan, mennyi maradt mára Mesterházy frakció-bázisából, s milyen az elismertsége a megyékben. S hogy ami még megvan, kellő ellensúlyát képezheti-e a vele szemben minimum gyanakvók táborának? Az elmúlt években azért elég sok pártbéli bizalmasa hagyta el látványosan…, vajon jöttek-e helyettük újak?

Értelmiségi bázisa, ha őszinte magához, szinte semmi. Kígyót-békát hajigálnak rá a balliberálisok, mert annak idején nem parírozott nekik, nem sorolt be engedelmesen az általuk kiszemelt Bajnai mögé. A balosok meg azért haragszanak rá, mert a maga ravasz módján ugyan, de mégiscsak összeállt Gyurcsánnyal. Szóval kik is sorakoznának föl tollal, klaviatúrával, képernyővel Mesterházy mögé?

Ha mindent latra vetve, oszt és szoroz tehát, be kell látnia, hogy csúszós a pálya. Biztosra most még semmiképp se mehet.

Ám ha tovább vár, akkor maga az agonizáló párt csúszhat ki alóla.

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó