A tudatlanság és a félelem
2018. május 15. 00:45

Jómagam igencsak szkeptikusan hallgattam az Eötvös Károly Intézet elnökének szavait, aki szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének olajozott működését polgári engedetlenségi akciók révén lehet hathatósan akadályozni. Kételyeim legfőbb oka, hogy az április 8-i törvényhozási választás megmutatta: a szabadságunk korlátozására irányuló kormányzati törekvésekkel szemben rezisztens polgárság híján tulajdonképpen a feudalizmus óta mindmáig az alattvalói mentalitás uralkodik hazánkban. A mesterségesen egzisztenciális függőségben tartott, az úgynevezett „közmédia”, valamint a kormánypropagandát ontó megyei lapok által ideológiailag is megdolgozott, jellemzően alacsony iskolázottságú vidéki választópolgárok tömegeitől nem várhatjuk el, hogy a polgári engedetlenség eszközével éljenek.

Orbán Viktor nagy szövetségese a tudatlanság és a félelem csakúgy, mint az ellenzéki térfélen tapasztalható reménytelen megosztottság. A százezres tömegtüntetések a fővárosban árnyékot vetettek ugyan az igazságtalan választási rendszernek betudható újabb Fidesz-kétharmadra; de ahogy ezek a demonstrációk nem akadályozták meg az ellenzéki képviselőket abban, hogy mandátumuk felvételével legitimálják az ancien régime politikáját, úgy az esetleges polgári engedetlenségi akciók is jobbára visszhangtalanok maradnának idehaza. (...)

Orbán voluntarizmusát nem is annyira a pártcsaládjához tartozók fékezhetik meg, hanem az EU-költségvetés kilátásba helyezett reformja, mely a jogállamisághoz kötné az uniós támogatások kifizetését. A rettegett hetes cikkely már Damoklész kardjaként lebeg Orbán lengyel elvbarátainak feje fölött, akik ugyancsak a harmadik hatalmi ág erőszakos domesztikálására tettek kísérletet.

Lehet persze, hogy a történelem ismét miniszterelnökünk kezére játszik. Morvai Krisztina EP-képviselő szerint jövőre az Európai Parlamentben Orbán számára kívánatos hatalmi átrendeződés fog történni. Egy ilyen konstellációban elképzelhetővé válhat, hogy Brüsszel számára már nem lesz fontos az orbáni antidemokratikus tendenciák szankcionálása sem. Ami igen erős érv amellett, hogy az európai parlamenti választásokon a hazai demokraták minél nagyobb számban voksoljanak majd.

Beck Tamás: Brüsszelben dől el

Népszava
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Történelmi bűn a német nemzetiség egykori elüldözése
  Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Békés megyei Eleken.
 • Az ellenzék közösségteremtő ereje
  Arról van szó, hogy a bolsevik-jakobinus-liberális ellenzék egyetlen politikai mondanivalója – azon túl, hogy itt minden rettenetes, és holnap összeomlik az ország – az, hogy a miniszterelnök egy…
 • Munkavállalói félelmekre alapozva növelnék az elégedetlenséget
  A munkavállalók széles rétegeiben nincs jelen az az elégedetlenség, amelyet az ellenzéki pártok, civil szervezetek próbálnak felkorbácsolni – hangsúlyozta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a nemzetközi baloldal által is támogatott, a magyarok félelmét feltáró kutatások eredménye alapján.
MTI Hírfelhasználó