„Nyugat-Európának mi vagyunk a vámpírok”
Mundruczó ezután felveti, hogy Magyarország populizmusa a jövő hírnöke lehet.
2018. május 15. 10:38

Akik meg akarják tudni, mit ért el az egyenirányított nyugati sajtó Magyarországról szóló legaljasabb hazugságainak a goebbelsi ajánlást exponenciálisan túlhaladó gyakoriságú kereplésével, azoknak álljon itt az ezen kialakított imázst hű szolgaisággal tömörítő svájci Tages-Anzeiger első kérdése, amellyel megkezdi Mundruczó Kornél filmrendezővel készített interjúját. És amely vasárnap megjelent interjút teljes terjedelmében azonnal átvett a szintén svájci Berner Zeitung.

Kérdés: „Menekültek elleni heccelés, támadások a médiumok ellen, antiszemitizmus: hogyan lehet még élni Magyarországon?”

Amire Mundruczó persze kezdhette volna az interjúját azzal is, hogy „Nézze, ami engem illet, fantasztikusan. Az ország zöldbe borult, a madarak csicseregnek, a Magyar Nemzeti Filmalapon át minden adófizető magyar támogat, a röszkei menekültek egy perc alatt kimehetnek azon az ajtón, amelyen bejöttek, a balliberális média számbeli fölénye lehengerlő, és Magyarországon a zsidó közösség olyan biztonságban van, amiről sok nyugati országban álmodni se mernek, mert az álombeli berlini támadója is leverné a kipát a feje búbjáról.”

A filmes javára legyen írva, válasza nem a Fischer Ivántól, Vásárhelyi Máriától, Krekó Pétertől, Haraszti Miklóstól vagy Konrád Györgytől megszokott, hanem árnyaltabb.

Ezt válaszolja: „Amikor utazom, nagyon gyakran teszik fel ezt a kérdést. Az ország megvan, okésan. Magyarország még mindig demokrácia. Ennek ellenére megvannak az említett támadások: a médiaszabadság veszélyben van, és a kultúra területén megszorítások vannak. De ugyanakkor Magyarország stabil ország, stabil gazdasággal”.

Második „kérdés”: „Orbán Viktor áprilisi újraválasztását a jobboldali populisták ünnepelték, mint például Marine Le Pen”.

Mundruczó: „Magyarországon a választási kampányt igen primitíven és veszélyesen vezették. Mindkét oldalon emberi mivoltukból kivetkőzve… Tiszta populizmus volt. A paranoid politika új formája, amely sokkal veszélyesebb a nacionalizmusnál, mert ellene nem lehet harcolni.”

Egy picivel később Mundruczó leszögezi: „Nyugat-Európának bohócok vagyunk. Vagy akár vámpírok. És mindenki azt mondja: Vért akarnak szívni”.

Hogyne. És a jemeni népirtással, ellenzéke lefejezésével foglalkozó, nőnemű polgárait rabszolgaként kezelő, és az európai vahhabistákat pénzelő Szaúd-Arábia eközben dicséretes reformokat akar, vethetnénk közbe helyeslőleg.

Mundruczó ezután felveti, hogy Magyarország populizmusa a jövő hírnöke lehet.

„Ez nem gerjeszt önben félelmet?” – veti közben fősodratú engedelmességgel a nyilván független lap.

Mundruczó: „De, olyan ez mint egy szörnyű színdarab. Semmiképpen nem jó a populizmusban élni, nem jó abban felnőni”, stb.

Ugyanakkor megnyugtatja kérdezőjét, hogy nem lát zsidó gyermekei számára ilyen irányú veszélyt. De ha romák lennének, teszi hozzá lemondóan… Viszont, jelenti ki, helyzetük azért eléggé hasonló Európában.

Ami azt mutatja: vámpírügyekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma azért állja a sarat.

Lovas István

magyaridok.hu
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Európa legfontosabb konferenciája
  Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.
 • A legmagasabb lengyel állami kitüntetést kapta Áder János
  2022-re befejeződik a Via Carpatia teljes magyar autópályaszakasza - közölte Áder János köztársasági elnök pénteken a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.
 • Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből
  Theresa May brit miniszterelnök június végéig kért halasztást, és bízik benne, hogy eddig az időpontig sikerül lezárni a Brexit-tárgyalásokat. Az Európai Unió vezetése azonban úgy döntött, hogy április 22-e a határidő.
MTI Hírfelhasználó