Médiaháború áldozata lehetett Fenyő János
Horn Gyula békítőként lépett fel, de egyben élezte az ellentétet
Néhai Fenyő János, a Vico médiabirodalom teljhatalmú ura Gyárfás Tamás producerrel a Nap TV-ért, Princz Gábor bankárral a médiabővítéshez kért bankkölcsön megtagadása miatt háborúzott. Portik Tamás olajos vállalkozót előbb támogatta a médiaterjeszkedésében, majd megszegte adott szavát. Horn Gyula akkori miniszterelnök békítette Fenyőt és Gyárfást, ám élezte is az ellentétet, miután állítólag megtiltotta Princznek, hogy pénzt adjon a Vico tulajdonosának.
2018. május 16. 09:45

Fenyő János a kilencvenes évek közepén többfrontos háborút folytatott a médiá­ért. Gyárfás Tamással a Nap TV-ért, illetve a postabankos Princz Gáborral a médiabővítéséhez kért bankkölcsön megtagadása miatt állt hadban, Portik Tamást pedig azzal haragította magára, hogy előbb támogatta az olajos vállalkozó médiaterjeszkedését, majd elállt az üzlettől.

Az idén áprilisban a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás 1996-ra tudta véglegesen megszerezni a Nap TV-t, ami bár önálló csatornával nem rendelkezett, de az első kereskedelmi televízióként a köztévé reggeli adásában jelentkező Nap-kelte című műsorával politikacsináló és -alakító lehetett. Az üzletileg Los Angelesben szocializálódott Fenyő Jánosnak napilapja, hetilapjai, havilapja volt, a teljes médiaportfólióhoz azonban hiányzott a televízió, ezért szemet vetett a Nap TV-re.

Ebből fakadt kibékíthetetlen ellenségeskedése Gyárfással. Fenyő már-már megszerezte a televíziót, ám végül Gyárfás győzedelmeskedett. Pedig lapunknak Fenyő, valamint Princz Gábor bankár, illetve Horn Gyula szocialista miniszterelnök köréből többen is arról beszéltek, hogy a Vico szinte korlátlan hatalmú ura a Nap TV megvételére ígéret szintjén még a Postabank hitelét is megszerezte, csakhogy a politika bugyraiban valami történt. Princz Gábort kerestük, de nem kíván a nyilvánosság elé állni; csak annyit üzent, őt tisztázta a nyomozás a Fenyő-ügyben.

Így a volt bankárt nem tudtuk szembesíteni azzal, hogy többek szerint akkoriban Horn Gyula nyomására állt el az adott szavától, és a bank mégsem adott kölcsönt Fenyő Jánosnak. A volt miniszterelnök döntése mögött az állhatott, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányt addig támogató Fenyő ekkor már egy jobbközép választási párton gondolkodott.

Horn állítólag közölte is bizalmas munkatársaival, hogy „megszakítjuk a kapcsolatokat ezzel az emberrel”. Princz pedig személyesen közölte Fenyővel, hogy nincs pénz, mire a médiacár fegyvert fogva, őrjöngve zavarta ki a bankárt. Ezután a Népszavában új frontot nyitott, és a hamisított egymillió forintos Postabank-jegyek történetével Prin­cz, Gyárfás kapcsán pedig a Nap TV Angol utcai építkezésével kapcsolatos áfacsalási ügy szerepelt rendszeresen a lap hasábjain.

A Vico-birodalom tulajdonosát 1998 februárjában lőtte agyon a gyilkosként elítélt Jozef Roháč  Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor

Horn annyiban is szereplője volt az összecsapásnak, hogy 1997-ben magához rendelte Fenyőt és Gyárfást, akik némi fejmosás után kezet fogtak. A kézfogást a nyilvánosság előtt az 1998 januárjában tartott sajtóbálon megismételték.

Fenyő János kapcsolatban állt Portik Tamással is. Ez abból derült ki, hogy egy védett tanú a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak jegyzőkönyvbe mondta: ott volt a Portik érdekeltségében lévő Művészinas étteremben, amikor az olajozás zászlóshajójának számított Energol egykori igazgatója kimondta Fenyő János halálos ítéletét.

A védett tanú szerint Portik médiabefolyást kívánt szerezni Fenyő segítségével, de amikor Fenyő megtudta, Gyárfás is benne van az üzletben, felrúgta a megállapodást. A tanú szerint, amikor Portik ezt megtudta, őrjöngeni kezdett, és kijelentette, hogy „hazavágja” Fenyőt, amire Gyárfás úgy reagált: „Tomikám, ezzel nekem is nagy szívességet tennél”, „különben is, megérdemli, hogy megdögöljön”.

Amikor Gyárfás áprilisban szabadult a bűnügyi őrizetből, azt állította: mindez nem igaz, és azt sem tudja, hol volt a Művészinas. Portikot
– akit idén márciusban azzal gyanúsítottak meg, hogy 1998. február 11-én megölette Jozef Roháčcsal Fenyő Jánost – 2011-ben a gyilkosság tanújaként akartak meghallgatni, ám ő megtagadta a vallomástételt, de a kihallgatáson kívül nyilatkozott, s ezt a nyomozók rögzítették.

A PestiSrácok a jegyzőkönyv alapján azt írta: Portik azért nem akart nyilatkozni, mert szerinte a volt médiavállalkozónak „százmilliárdokban mérhető vagyona van, így nagyon befolyásos ember”. A maffió­zó emellett a „baloldal miniszterelnökeként” jellemezte az úszóelnököt, utalva Gyárfás korábbi kiváló MSZP-s kapcsolataira, valamint arra: a Nap-kelte csaknem két évtizeden keresztül a baloldali kormányok kiszolgálója volt.

magyaridok.hu
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó