Megszűnik a Párbeszéd frakciója a parlamentben
Sajtóinformációk szerint Molnár Gyula és a liberális párt sikertelen háttéralkuja miatt lép ki Bősz Anett a Párbeszéd frakcióból.
2018. május 18. 23:18

10 nappal az országgyűlés alakuló ülése után megszűnik a Párbeszéd frakciója a parlamentben. A liberális Bősz Anett ugyanis bejelentette, hogy kilép a frakcióból és független képviselőként folytatja tovább.

Döntését azzal indokolta, hogy szövetségeseik – az MSZP és a Párbeszéd – nem tartotta magát korábbi megállapodásukhoz. A pártszövetség szerint ez nem igaz, szerintük a vita a pénzről szól.

Az MSZP – Párbeszéd felrúgta a korábban kötött megállapodásokat, így nem tudták volna képviselni saját értékeiket- ezért döntött úgy saját bevallása szerint a liberális Bősz Anett, hogy kilép a Párbeszéd frakciójából. Mandátumát azonban megtartja és független képviselőként folytatja a parlamenti munkát.

Az volt a fontos, hogy a politikánkat tudjuk csinálni és ezt látjuk elveszni, az elmúlt két hétben most már egyértelművé is vált – mondta a liberális politikus.

Bősz Anett az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt által megkötött pártszövetség listáján került a parlamentbe. A választásokon végül a Párbeszédnek csak három politikusa jutott mandátumhoz, így önállóan nem alakíthattak volna frakciót.

Az ötfős képviselői csoport végül csak úgy alakulhatott meg, hogy a liberális Bősz Anett, az MSZP-s Burány Sándorral együtt átült a Párbeszéd padsoraiba. Bősz Anett kilépésével a Párbeszéd frakciójának létszáma most négyre csökkent, ez pedig a képviselőcsoport megszűnését jelenti.

Így a Párbeszéd frakciójának többi tagjai is független képviselővé válik, kevesebb felszólalási lehetőséget kapnak, ráadásul a párt elesik attól az évi 135 millió forintos támogatástól, amely az önálló frakcióalakításért jár.

A házszabály szerint a Párbeszéd csak hat hónap múlva próbálkozhat újra a frakció alakítással.

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint ők minden feltételt biztosítottak, ezért úgy véli: Bősz Anett váratlan távozásának hátterében kizárólag a pénz áll. Szabó Tímea úgy fogalmazott, úgy látszik, hogy ez a liberálisoknak és Fodor Gábornak nem volt elég.

Sajnálattal veszem újra tudomásul, hogy Fodor Gábort gyakorlatilag semmi más nem érdekli mint a pénz – tette hozzá.

Hasonlóképpen vélekedett Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is. A politikus hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt nem zsarolható, az MSZP pénzért nem hajlandó engedményeket tenni. Ugyanakkor felszólította Bősz Anettet, hogy adja vissza mandátumát.

Bősz Anett az MSZP – Párbeszéd listájáról került be a magyar országgyűlésbe, hogyha ő elhagyja ezt a közösséget, akkor az a minimum, hogy azt a mandátumot is, amelyet ettől a közösségtől kapott, azt azonnali hatállyal visszaadja – fogalmazott a szocialista politikus.

Sajtóértesülések az ügy hátterében az állhat, hogy Molnár Gyula, a szocialisták lemondott elnöke még választások előtt külön alkut kötött a liberálisokkal arról, hogy a szocialisták évi 60 millió forinttal támogatnák őket.

A megállapodásról azonban az MSZP vezetősége nem tudott, így a pénz kifizetése is kérdéses lehet. Az MSZP frakcióvezetője pénteken megerősetette a dokumentum létezését, amit elmondása szerint Fodor Gábor a héten mutatott meg nekik.

Az MSZP vizsgálja a Molnár-Karácsony-Fodor paktumot

Egy háromoldalú, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok között létrejött forrásmegosztási megállapodás miatt robbant ki a háború az MSZP-n belül, illetve a Párbeszéd és a Liberálisok között.

A dokumentumot, amelyet a 24.hu röviddel ezelőtt közölt is, még februárban írta alá Molnár Gyula MSZP-elnök, Karácsony Gergely MSZP-P közös miniszterelnök-jelölt és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke. Ehhez képest meglepő, hogy a szocialisták vezetői azt állítják, nem tudtak a megállapodásról. Tóth Bertalan frakcióvezető mai tájékoztatása szerint úgy, hogy erre sem az MSZP elnökségétől, sem választmányától nem volt felhatalmazása.

Közben a 24.hu közölte az inkriminált megállapodást, amelyet ez év február 10-én írt alá Molnár, Karácsony és Fodor. A szöveg szerint az MSZP és a P vállalta, hogy „a pártra, illetve a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végéig”.

Hogy ezt pontosan hogyan képzelték el a felek, az annál rejtélyesebb, mivel egy párt nem finanszírozhatja egy másik párt működését. A megállapodás, amely a Szövetség egy Igazságos Magyarországért címet viseli, úgy fogalmaz, „ennek [mármint a Liberálisok támogatásának] pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot”, mármint a felek. Úgy tudjuk pont ezzel a „későbbi javaslattétellel” volt probléma.

Azt biztos, hogy az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága (rövidítve – nem vicc – KÖPEB) foglalkozni fog a megállapodással, amelyről több forrásunk szerint csak a napokban és a Liberálisoktól szereztek tudomást a szocialisták vezetői. Hogy ennek milyen párton belüli szankció, esetleg büntetőjogi lépés lesz a következménye, egyelőre nem tudni.

Úgy tudjuk, hogy a Párbeszéd – mivel Bősz Anett és az MSZP által „kölcsönadott” Burány Sándor csatlakozásával végül frakciót alakíthatott, amivel évente százmilliós nagyságrendű forráshoz jutott, végül nem kapott az MSZP-től semmit a megállapodásban kissé zavarosan emlegetett 10 százalékos támogatásból. Fodort pedig a szocialisták a Párbeszédhez irányították, hogy velük állapodjon meg a februári nyilatkozatban foglaltak végrehajtásáról, mivel Bősz Anett az ő frakciójukba ült be, lehetővé téve, hogy a Párbeszéd frakciót alakítson és így komoly forrásokhoz jusson.

Az atv.hu érdeklődésére Karácsony Gergely megerősítette, hogy Molnár Gyula és Fodor Gábor mellett ő is aláírta a 24.hu által nyilvánosságra hozott megállapodást. Mint mondta, egy párt nem finanszírozhatja egy másik párt működését, frakciójuk Bősz Anett tevékenységének a többi képviselőjénél nagyvonalúbb támogatását ajánlotta fel, valamint mentesítették Bőszt a frakciófegyelem alól, hogy liberálisként ne kelljen a pártja meggyőződésével adott esetben ellentétes zöld-baloldali álláspontot képviselnie.

Szabó Tímea az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este mindenesetre politikai élősködőnek nevezte Fodor Gábort, egyben elmondta: a Párbeszéd-frakció éves költségvetésének 25 százalékát és frakcióvezető-helyettesi tisztséget ajánlott fel Bősz Anettnek. Szerinte a szakítás oka a pénz volt. A Párbeszéd-frakcióból frissen kilépett Bősz Anett ezzel szemben azt mondta a műsorban, hogy a választás óta eltelt 40 nap alatt kiderült, hogy az MSZP és a Párbeszéd kihagyták a Liberálisokat az alakuló frakciószövetség vezető testületéből és a Liberálisok feje fölött hozott döntéseket. 

Az atv.hu úgy tudja, nem kizárt Bősz Anett későbbi csatlakozása az LMP-frakcióhoz.

Mellár Tamás csatlakozhat a Párbeszéd frakciójához?

Erről tárgyal vele a Párbeszéd- jelentette ki Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsor hétfői adásának mai felvételén.

A Párbeszéd társelnöke közölte, hogy már korábban is szóba került közte és Mellár között, hogy csatlakozzon a frakcióhoz, de a Liberálisok pénteki döntését követően ez a tárgyalás most felgyorsul. Mint ismert, Mellár korábban tagja volt Karácsony miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének és árnyékkormányának is, a társelnök szerint mind emberileg, mind politikailag nagyon jó a kapcsolatuk.

A Párbeszédnek 3 napja maradt arra, hogy találjanak valakit, aki átül hozzájuk, különben megszűnik a frakciójuk, amivel az is jár, hogy elesnek az évi 135 milliós támogatástól, megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége és a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani. Valamint jelentősen szűkülne is a mozgástere a párbeszédes politikusoknak az Országgyűlésben.

Karácsony Gergely a hétfői Egyenes beszéd mai felvételén arról beszélt az ATV-ben, hogy Bősz Anettre amúgy sem vonatkozott volna a frakciófegyelem. „Olyan liberális lehetett volna, amilyen csak szeretett volna”- mondta. Arra a vádra, hogy nem tartották volna be a megállapodásukat, azt mondta, bizonyos dolgokra időt kértek.

Karácsony Gergelyt a sajtóban megjelent 60 milliós megállapodásról is kérdezte Rónai Egon, melyet a hírek szerint a szocialisták ígértek a Liberálisoknak.

Megszólalt Mellár: "Vagy-vagy", de hétfőre eldönti

Még nem tudok erre válaszolni, ugyanakkora a valószínűsége, hogy csatlakozom a Párbeszédes frakcióhoz, mint annak, hogy nem - ezt mondta Mellár Tamás az atv.hu-nak arra, hogy megmenti-e az ellenzéki frakciót, miután kilépett Bősz Anett, a Liberálisok képviselője.

"Vagy-vagy" - így reagált munkatársunk kérdésére, hogy belép-e a Párbeszéd-frakcióba Mellár Tamás. A független parlamenti képviselő azt mondta, telefonon megkereste őt Karácsony Gergely és meg is kérte, hogy csatlakozzon a Párbeszéd-frakcióhoz, Bősz Anett távozása után ugyanis a számuk 4-re csökken és így nem működhetnének képviselőcsoportként.

Kérdésünkre, hogy inkább a csatlakozásra hajlik-e, hogy megmentse a frakciót, Mellár Tamás azt mondta: még gondolkodik, és ugyanakkora a valószínűsége annak, hogy belép, mint annak, hogy marad független képviselő.

S bár hétfő ünnepnap lesz, akkorra eldönti, és válaszol Karácsony Gergely felkérésére - mondta Mellár Tamás.
Beszámoltunk róla, hogy a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd műsorának mai felvételén közölte, már korábban is szóba került közte és Mellár között, hogy csatlakozzon a frakcióhoz, de a Liberálisok pénteki döntését követően ez a tárgyalás most felgyorsul. Mint ismert, Mellár korábban tagja volt Karácsony miniszterelnök-jelölti tanácsadói testületének és árnyékkormányának is, a társelnök szerint mind emberileg, mind politikailag nagyon jó a kapcsolatuk.

A Párbeszédnek 3 napja maradt arra, hogy találjanak valakit, aki átül hozzájuk, különben megszűnik a frakciójuk, amivel az is jár, hogy elesnek az évi 135 milliós támogatástól, megszűnik Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége és a parlamenti bizottsági helyeket is újra kell osztani. Valamint jelentősen szűkülne is a mozgástere a párbeszédes politikusoknak az Országgyűlésben.

hirado.hu - M1 - atv.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben
  Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros.
 • A járványhelyzet ellenére sem álltak le a nagyvárosi fejlesztések
  A vírushelyzet miatt nem volt jelentősebb fennakadás a Modern városok program fejlesztéseinek megvalósításában, a kivitelezők nem jelentették, hogy bármi gátolta volna őket a munkában – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmond azt is, hogy eddig a program 270 beruházása közül 87 készült el részben vagy egészben, a fejlesztésekre pedig 1800 milliárd támogatást fizettek ki.
 • Fontos adóügyi könnyítésekről döntött az Országgyűlés
  Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
MTI Hírfelhasználó