A Szentlélek világosítsa meg az európai vezetők elméjét
Márfi Gyula veszprémi érsek a PestiSrácok.hu-n keresztül osztotta meg a nagy nyilvánosság előtt idei pünkösdi üzenetét. A római katolikus egyházi vezető arra hívta fel a figyelmet, a Szentlélek képes arra, hogy világosságot hozzon a sötétségbe, megvilágítsa az elménket, megtisztítson és az erények, jócselekedetek útjára vezessen bennünket. Márfi érsek úgy tapasztalja, hogy hazánk egyfajta lelki megújulás részese, a felemelkedés, lelki gyarapodás időszakát éljük meg. Egyre többen keresik fel a templomokat, látogatnak el szentmisére, tartják és élik meg az olyan egyházi ünnepeket, mint a Pünkösd. Európa, az európai vezetők ugyanakkor sötétségben járnak, elméjükre sötétség borult, ezért bélyegzik, támadják igaztalanul éppen Magyarországot. Azért imádkozzunk, hogy az európai vezetőink elméjét világosítsa meg a Szentlélek – fogalmazott a portálnak Márfi Gyula.
2018. május 21. 09:36

Egy görög filozófus, Empedoklész szerint a föld, a víz, a levegő és a tűz maga az élet. Ha mindegyik elem áldásos hatásait vesszük figyelembe, meglátjuk, hogy mindegyikben jelen van a Szentlélek.

Amikor azt mondjuk, hogy Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, akkor az azt is jelenti, hogy a Szentlélek életünkre gyakorolt pozitív hatásairól, gyümölcseiről: erényeinkre, az emberi jó cselekedetekre fordítjuk a figyelmünket – emlékeztetett pünkösdi üzenetében a veszprémi érsek, hangsúlyozva, hogy a levegő, a víz és a tűz a Szentlélek szimbólumai a keresztény hitvallásban.

A levegő és a víz éltet minden élőlényt. Sőt levegőre még az élettelen tárgyaknak is szükségük van. Az élet körforgásának is a levegő és a víz az alapfeltétele. A levegő – szél formájában – termékenyíti meg a gabonatáblákat, a gyümölcsfákat. De víz nélkül nem sarjad élet.

Lelki értelemben a megtermékenyítés gyümölcsei az erényeink – fogalmazott a püspök. A víz nem csak éltet – folytatta – hanem meg is tisztít. Míg a tűz világít, megvilágít és meleget ad: Európában az emberek egy részének elméjére most sötétség borult. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem látnak. Magyarországot most éppen azzal vádolják, hogy itt sérül a demokrácia, vagy nincs demokrácia, sérülnek a nők jogai. Az, hogy mi van az Iszlámban, a Sharia Törvényben az nem érdekli őket. Imádkoznunk kell azért, hogy a Szentlélek világosítsa meg őket, azokat az amerikai, európai vezetőket, akik sötétségben élnek – mondta az ünnep aktualitásaként Márfi Gyula, aki szerint a Pünkösd másik fő üzenete a szeretet, az igazi szeretetre való képesség: A szeretet kapcsán a szentlélek arra figyelmeztet, hogy ne azért szeressünk, mert jó nekünk. Ne csak azért szeressünk, mert rá vagyunk szorulva valakire. Tudjuk a kapott szeretetet viszonozni, és tudjunk szeretni akkor is, hogy ha abból közvetlen hasznunk nincsen – fogalmazott az érsek.

Emlékeztetett, hogy a görög nyelvben három szó van a szeretetre. Az “eros” azt jelenti, szeretlek, mert jól érzem magam veled. A “filia” azt jelenti, szeretlek, mert te is szeretsz. A harmadik az “agapé”, azt jelenti, szeretlek minden feltétel, minden megkötöttség nélkül, akár kész vagyok meghalni is érted. Erre már csak a Szentlélek képes.

Márfi Gyula a szombati napon három Veszprém megyei helyszínen tartott szentmisét. Elsőként a veszprémi börtönben. Mint mondta, szemmel látható volt, hogy a fogvatartottak is átszellemültek, hatása alá kerültek az igének. Volt olyan női fogvatartott, aki sírva ment ki áldozni. Ez a Szentlélek ereje: mondta az érsek.

Nagy létszámban voltak jelen hívek a Rab Mária-forrásnál, ahol egy korábban leomlott hidat építettek újjá és most szentelt fel a püspök. Végül délután a veszprémi Margit templomban bérmálta meg az egyházi vezető a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium nyolcadikos diákjait, összesen 36 fiatalt.

A gyermekek is egészen más szellemben vesznek részt egy misén ma, mint évekkel korábban, az érsek szerint.

Márfi Gyula hangsúlyozta, hogy mi magyarok egyfajta lelki megújulás részesei vagyunk. Ennek észrevehető jelei mutatkoznak. Az utóbbi három évben emelkedett az egyházi házasságkötések és a keresztelések száma is.

Bízzunk benne, hogy emelkedő szakasz, időszak következik hazánk életében – zárta pünkösdi üzenetét a veszprémi érsek.

Az eredeti cikket az ECHO TV oldalán olvashatják.

echotv.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó