Perverzió kontra nemzet
Dani Rodrik, a világ egyik legismertebb közgazdásza a múlt héten Budapesten tartott előadást, kár, hogy a baloldali politikusok számára ezen nem volt kötelező a megjelenés.
2018. május 22. 17:59

Pedig többek közt a nemzetről is szót ejtett a vendég, ami ugye említett hölgyek és urak elég nagy problémája.

Rodrik már az évezred elején úgy látta, hogy a jól működő demokratikus intézmények, a nemzeti szuverenitás és a hiperglobalizáció nem egyeztethető össze egymással, ezt nevezi ő globalizációs trilemmának.

A hiperglobalizáció a globalizációnak az a neoliberális fajtája, amikor minden a globális tőkelogikának rendelődik alá, mondván, hogy az ily módon szabadjára engedett folyamatok előbb-utóbb minden társadalmi problémát megoldanak, hiszen a határtalan gazdasági növekedés áldásaiból mindenki részesül majd.

Nem részesül, állítja Rodrik (és sokan mások, például a másik közgazdász sztár, Piketty is), tény továbbá, hogy a hiperglobalizáció nem oldja meg a társadalmi problémákat. Sem előbb, sem utóbb. Sőt Rodrik még azt sem fél kimondani, hogy a neoliberalizmus a közgazdaságtan perverziója.

Következésképp a demokratikus intézmények és a nemzetek útjában vannak ennek az elszánt perverziónak.

Persze Rodrik korántsem globalizációellenes, létezhetne szerinte olyan globalizáció is, amely nem a multik kizárólagos érdekei alapján működne, s amiből sokkal többen profitálnának. Csakhogy ilyen (egyelőre?) nem létezik.

Egyelőre a multik állnak nyerésre, ám a játszma nyitott. Ma még a demokrácia és a nemzet az a politikai keret, amelyet a hiperglobalizáció vészesen feszeget, de (egyelőre?) még állnak a falak, még nem rombolta le őket tövig.

A nemzet ugyan egy történetileg mesterségesen létrehozott konstrukció, mondja Rodrik, de működőképes. Olyan struktúrát jelent, amellyel érzelmileg azonosulni lehet, és értelmes politikai szolidaritás alakítható ki benne. Mi több, hasznos kerete a gazdasági érdekeknek is, mert a nemzeti piaci integráció jelentős gazdasági hasznot tud nyújtani állampolgárainak, miközben a közös politikai jövőt is megalapozza ezzel.

Szeretjük, nem szeretjük, a nemzet: realitás. A hiperglobalizációval szembeni érzelmi, politikai potenciálját mindenkinek súlyos hiba figyelmen kívül hagyni.

Aki pedig a demokráciát félti tőle, fordítva ül a lovon. A hiperglobalizáció alanyai a multinacionális cégek eleve parancsuralmi szisztémák, belső működésükben mi sem áll távolabb tőlük, mint a demokrácia, társadalomszervezési mintának tehát aligha használhatók. Rodrik is úgy véli, ha a jelenlegiről egy másfajta, kiegyensúlyozottabb globalizáció-modellre térnénk át, ennek a folyamatnak a főszereplői nem lehetnének mások, mint a nemzetek. Hiszen csak ott vannak demokratikusan megválasztott és számon kérhető politikusok.

Három forgatókönyvet is felvázol, már ami a Nyugat jövőjét illeti. A rossz kimenet az, ha a globális kooperáció minden változata összeomlik, s keményvonalas jobb- és baloldali kormányok kerekednek felül. A csúnya verzió, ha populista és protekcionista erők veszik át a hatalmat, szétforgácsolva mindent, ami ma van. A szcenárió alapján az államok felmondják a hiperglobalizációt, és visszaveszik nemzeti önrendelkezésüket, hogy ily módon tudják igazságosabbá alakítani a globalizációt.

Lehet választani…

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó