Perverzió kontra nemzet
Dani Rodrik, a világ egyik legismertebb közgazdásza a múlt héten Budapesten tartott előadást, kár, hogy a baloldali politikusok számára ezen nem volt kötelező a megjelenés.
2018. május 22. 17:59

Pedig többek közt a nemzetről is szót ejtett a vendég, ami ugye említett hölgyek és urak elég nagy problémája.

Rodrik már az évezred elején úgy látta, hogy a jól működő demokratikus intézmények, a nemzeti szuverenitás és a hiperglobalizáció nem egyeztethető össze egymással, ezt nevezi ő globalizációs trilemmának.

A hiperglobalizáció a globalizációnak az a neoliberális fajtája, amikor minden a globális tőkelogikának rendelődik alá, mondván, hogy az ily módon szabadjára engedett folyamatok előbb-utóbb minden társadalmi problémát megoldanak, hiszen a határtalan gazdasági növekedés áldásaiból mindenki részesül majd.

Nem részesül, állítja Rodrik (és sokan mások, például a másik közgazdász sztár, Piketty is), tény továbbá, hogy a hiperglobalizáció nem oldja meg a társadalmi problémákat. Sem előbb, sem utóbb. Sőt Rodrik még azt sem fél kimondani, hogy a neoliberalizmus a közgazdaságtan perverziója.

Következésképp a demokratikus intézmények és a nemzetek útjában vannak ennek az elszánt perverziónak.

Persze Rodrik korántsem globalizációellenes, létezhetne szerinte olyan globalizáció is, amely nem a multik kizárólagos érdekei alapján működne, s amiből sokkal többen profitálnának. Csakhogy ilyen (egyelőre?) nem létezik.

Egyelőre a multik állnak nyerésre, ám a játszma nyitott. Ma még a demokrácia és a nemzet az a politikai keret, amelyet a hiperglobalizáció vészesen feszeget, de (egyelőre?) még állnak a falak, még nem rombolta le őket tövig.

A nemzet ugyan egy történetileg mesterségesen létrehozott konstrukció, mondja Rodrik, de működőképes. Olyan struktúrát jelent, amellyel érzelmileg azonosulni lehet, és értelmes politikai szolidaritás alakítható ki benne. Mi több, hasznos kerete a gazdasági érdekeknek is, mert a nemzeti piaci integráció jelentős gazdasági hasznot tud nyújtani állampolgárainak, miközben a közös politikai jövőt is megalapozza ezzel.

Szeretjük, nem szeretjük, a nemzet: realitás. A hiperglobalizációval szembeni érzelmi, politikai potenciálját mindenkinek súlyos hiba figyelmen kívül hagyni.

Aki pedig a demokráciát félti tőle, fordítva ül a lovon. A hiperglobalizáció alanyai a multinacionális cégek eleve parancsuralmi szisztémák, belső működésükben mi sem áll távolabb tőlük, mint a demokrácia, társadalomszervezési mintának tehát aligha használhatók. Rodrik is úgy véli, ha a jelenlegiről egy másfajta, kiegyensúlyozottabb globalizáció-modellre térnénk át, ennek a folyamatnak a főszereplői nem lehetnének mások, mint a nemzetek. Hiszen csak ott vannak demokratikusan megválasztott és számon kérhető politikusok.

Három forgatókönyvet is felvázol, már ami a Nyugat jövőjét illeti. A rossz kimenet az, ha a globális kooperáció minden változata összeomlik, s keményvonalas jobb- és baloldali kormányok kerekednek felül. A csúnya verzió, ha populista és protekcionista erők veszik át a hatalmat, szétforgácsolva mindent, ami ma van. A szcenárió alapján az államok felmondják a hiperglobalizációt, és visszaveszik nemzeti önrendelkezésüket, hogy ily módon tudják igazságosabbá alakítani a globalizációt.

Lehet választani…

Galló Béla

politológus

mozgasterblog.hu
megmondó
Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Szögi Lajos-emléknap
  Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
 • Az ellenzék mélységes kútjai
  Ehhez elég volt a török államfő látogatása és máris kiderült, hogy milyen fantasztikus rejtett szellemi tartalék van a magyar ellenzékben.
 • Kilépett a parlamentből… vagyis…
  Noha a Flaszterparaszt szellemi variabútorzata meglehetősen szerény: egy Lenin-képből és egy szalmazsákból áll, ezt variálja.
 • Szónok a térről
  A mai magyar baloldali ellenzéket meg a klasszikus retorikai alapfogalmakat és művelőiket persze nem illő összevegyíteni.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI