Szakemberek az új államtitkári karban
Áder János köztársasági elnök tegnap az Országház épületében kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának államtitkárait, akik egyúttal hivatali esküjüket is letették. Az új kabinetben nemcsak a miniszterek, hanem az államtitkárok között is sok az új arc. Az ünnepélyes kinevezéseken a kormányfő mellett a korábban esküt tett miniszterek is részt vettek.
2018. május 23. 10:30

Áder János államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára összesen 54 államtitkári, illetve közigazgatási államtitkári kinevezési okiratot adott át tegnap az Országházban.

A legtöbb államtitkár – szám szerint tíz – a Miniszterelnökségen dolgozik. Gulyás Gergely miniszter helyettese a Migrációkutató Intézet korábbi vezetője, Orbán Balázs. Az uniós ügyekért két államtitkár felel: Takács Szabolcs és Varga Judit. A Budapestért és az agglomerációért felelős szervezeti egységet Fürjes Balázs, a Modern városok programot és az újonnan induló Modern falvak programot pedig Gyopáros Alpár vezeti.

A területi közigazgatásért Tuzson Bence felel. A Miniszterelnökség államtitkári kinevezését még Aszódi Attila, Becskeházi Attila Csaba, Potápi Árpád János és Soltész Miklós vehette át. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára – Rogán Antal miniszter helyettese – Dömötör Csaba, illetve államtitkári rangban dolgozik még ugyanott Nagy János és Vidoven Árpád.

A tegnapi ünnepi ceremónián az állam- és a kormányfő mellett a tárcák vezetői is részt vettek Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A napi kormányzati munka szervezéséért, a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért felelős Miniszterelnöki Kormányirodának öt államtitkára van, a terület vezetője Bíró Marcell, mellette dolgozik még szintén ilyen rangban Czepek Gábor, Fónagy János, Juhász Edit és Kovács József. Ők szervezetileg a kormányiroda alá tartoznak, gyakorlatilag a tárca nélküli miniszterek szakterületeit képviselik.

Idetartozó hír, hogy Kovács József államtitkári munkája miatt változás lesz a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetésében is. Az új főigazgató kinevezésére Benkő Tibor honvédelmi miniszter tett előterjesztést Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Magyar Idők információja szerint a szervezet új vezetőjét Kovács József három helyettese közül jelölte ki a miniszter.

A legtöbb női államtitkára az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) van. A továbbra is széles kormányzati feladatokat, szakterületeket ellátó Emmiben összesen kilenc államtitkár szolgál: Kásler Miklós miniszter helyettese, parlamenti államtitkára Rétvári Bence, a közigazgatási államtitkár Latorcai Csaba, a kabinetfőnök, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pedig Pacsay-Tomassich Orsolya. Az egészségügyért felelős államtitkár Nagy Anikó, aki a szocialista Csehák Judit és a szabad demokrata Horváth Ágnes után – akik még miniszterként irányították az egészségügyet – az ágazat harmadik női vezetője.

A Heim Pál Gyermekkórház eddigi főigazgatójának személyében ráadásul először kerül gyermekgyógyász ebbe a pozícióba. Korábbi posztján folytatja tovább eddigi munkáját Novák Katalin család- és ifjúságügyért, Szabó Tünde sportért és Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár Czibere Károlyt váltja, a Fővárosi Nagycirkusz éléről érkező Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Hoppál Péter helyére lép. Bódis József oktatásért felelős államtitkár rektori megbízatásának lejárta után, július elsejével veszi át kinevezését.

Az Agrárminisztériumban Nagy István miniszter helyettese Farkas Sándor parlamenti államtitkár, aki eddig a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos volt. A közigazgatási államtitkár Tomsitz István. Az államfő a tárca államtitkárává nevezte ki Bitay Márton Örsöt, Feldman Zsoltot, Kis Miklós Zsoltot és Rácz Andrást is.

A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban (PM) Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkárként a bankrendszerért, biztosításért, garanciarendszerért és a makrogazdaságért felel. Gondos Judit tiszte a házon belüli működés felügyelete, a döntéshozó fórumok előkészítése. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárként folytathatja, míg Izer Norbert lesz az adóügyekért felelős államtitkár.

Bodó Sándor a foglalkoztatásért felelős államtitkárként, Rákossy Balázs továbbra is az uniós pénzekért felelős államtitkárként tevékenykedik majd. Tállai András, az adóhatóság korábbi vezetője a parlamenti bizottságokkal való kapcsolatok kezelésében, miniszterhelyettesi pozícióban vesz részt a PM munkájában.

Nem csak a miniszterek között sok az új arc a frissen alakult kabinetben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Áder János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának korábbi elnökét, Németh Szilárdot honvédelmi miniszterhelyettessé, Szabó Istvánt a Honvédelmi Minisztérium államtitkárává, Kecsmár Krisztiánt, Vízkelety Mariannt és Völner Pált az Igazságügyi Minisztérium államtitkárává nevezte ki. Az államfő döntése értelmében az újonnan létrejött, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára lett Cseresnyés Péter, György László, Mosóczi László, Kaderják Péter, Kara Ákos, Schanda Tamás János és Weingartner Balázs. Magyar Levente és Menczer Tamás továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraiként dolgoznak tovább.

magyaridok.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó