Értékőrzés Királyhelmecen
Királyhelmecen a Bodrogközi Magyar Közösség Házában tartották meg a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében megvalósult Felső-Bodrogköz Kollégium értékfeltáró kutatómunka második szakaszának eredményeit bemutató összejövetelt.
2018. május 23. 13:57

Befejeződött a Felső-Bodrogköz Kollégium értékfeltáró munkájának második szakasza

A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hungarikum Bizottság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult értékfeltáró munka a nevezett terület magyarsága értékeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérése céljából zajlik.

A rendezvényen jelen volt dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora, Hágen Ádám és Szalai Viktor technikai szervezők, Szatmári Mária, a munka helyi szakmai vezetője, a kutatómunkát lebonyolító kutatócsoportok tagjai és a helyi segítők.

Az értékfeltáró kutatómunka második szakaszában kilenc munkacsoport dolgozott, összesen 37 fővel, akik 8 egyetemről érkeztek. Május második hetében 25 településen azokat az előző szakaszban már megismert interjúalanyokat látogatták meg a kutatók, akiktől a legtöbb információt kapták.

Az első szakaszban kérdőíves lekérdezést alkalmaztak, most pedig mélyinterjú formájában kérdezték meg az egyes települések „értékőrzőit“. A kutatómunka során szerzett tapasztalataikat összegezték és mutatták be a kutatócsoportok ezen a rendezvényen.

Hágen Ádám, a kutatás technikai vezetője hírportálunknak elmondta, hogy a terepkutatás ezzel befejeződött, ezt követően pedig a tapasztalatok összegyűjtése zajlik majd.

A feltárt értékekről egy tanulmánykiadvány készül majd a kutatás élményeit tartalmazó DVD melléklettel. A feltárt adatok összegzéseként egy kötet megjelentetése a cél. A kutatócsapatok írásait a két szerkesztő, Szatmári Mária (szakmai vezető) és Szalai Viktor (technikai szervező) fogja összegezni és összeállítani. Minden kutatott településről megjelenik majd egy leírás a készülő kötetben. Emellett néhány kutató vállalt egy-egy tanulmányt is, ami szintén helyet kap a kötetben (pl.: nyelvjárás, a reformáció szerepe a Bodrogközben stb.). A könyvbemutatóra előreláthatólag szeptemberben kerül majd sor a Felső-Bodrogközben.

A kiadvány célja, hogy iránymutatást és segítséget adjon azon helyi bástyáknak, ahol fontosnak tartják településük értékeit, értékőrzőit. Nem mi akarjuk megmondani, hogy egy településen mi az érték. Mi csupán egy rövid értékfeltáró időszak első tapasztalatait rögzítjük a könyvben. A könyv megjelenésének célja annak ösztönzése, hogy minden településen induljon el a helyi értékmentő mozgalom. Ezzel kívánunk rámutatni arra, hogy minden településnek vannak értékei – mondta Hágen Ádám.

A királyhelmeci központú Felső-Bodrogköz Értékfeltáró Kollégium 2017. október 8-án kezdte meg munkáját. Az értékfeltáró kutatómunka első szakaszára 2017. október 8. és 15. között került sor, amelynek tapasztalatait október 15-én mutatták be Királyhelmecen. A kutatás párhuzamosan zajlott a magyarországi Alsó-Bodrogköz 22 településén, és a felvidéki Felső-Bodrogköz 32 településén.

Az egyes szakaszok zárórendezvényein megtartott beszámolókból kiderült, hogy a Felső-Bodrogköz települései gazdag, megőrzésre és továbbadásra érdemes értékekkel rendelkeznek, de csak néhány helyen foglalkoznak az értékőrzéssel. Úgy tűnik, hogy a többi település esetében szükség van olyan figyelemfelhívó tevékenységre és ösztönzésre, amelyhez a kollégium értékfeltáró kutatása is hozzájárul.

felvidek.ma
  • Leleplező dokumentum Karácsonyék buszmutyijáról
    Már hónapokkal a szerződés megkötése előtt tudtak a BKV-nál arról, hogy kockázatot jelent a baloldali milliárdoshoz köthető, offshore cégtől buszokat bérelni.
  • Nemzeti szuverenitás a gőzhengerrel szemben
    Európa jövőjét féltjük a politikai és ideológiai nyomásgyakorlástól, hiszen ha ezt most megengedjük, bárki ellen bármikor felhasználható lesz – nyilatkozta Varga Judit.
  • Ilyen volt Ferencváros a Fradi születése idején
    Napra pontosan 120 esztendeje, hogy megalakult a Ferencváros futballszakosztálya. 1900-ban mindez csak egy rövid hírt ért az újságokban, hiszen ki gondolta volna akkor, hogy a football nevű játék ennyire sikeres lesz, az FTC futballszakosztálya pedig minden idők legeredményesebb hazai focicsapatát adja. Újságcikkeken keresztül mutatjuk be, milyen volt a ferencvárosi valóság az előző századelőn.
MTI Hírfelhasználó