Amerikai–magyar párbeszéd Ukrajnáról
Magyarország azt szeretné, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar ember biztonságban, jogbiztonságban élhessen, és az ukránok ne sértsék meg a nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket.
2018. május 24. 10:20

A mély és régóta fennálló amerikai–magyar kapcsolatok megnyilvánulásaként értékelte a washingtoni külügyminisztérium Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Wess Mitchell, a washingtoni külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárának tegnapi találkozóját.

Mitchell személyében az amerikai külügyi tárca egyik jelentős képviselője érkezett Budapestre, ahol többek között a biztonsági együttműködés elmélyítéséről, az energiadiverzifikáció növeléséről és az Ukrajnának nyújtott NATO-támogatás fontosságáról tárgyalt a magyar diplomácia vezetőjével.

 

Wess Mitchell külügyi államtitkár és a magyar külügyminiszter a NATO-ról is egyeztetett Fotó: MTI

A találkozót követően Szijjártó Péter elmondta: a washingtoni külügyi államtitkárral megerősítették Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai partnerségét és szövetségét. A miniszter a gazdasági, védelmi és energetikai kérdések mellett az ENSZ beharangozott reformjáról is szólt.

Mint mondta, hazánk és az USA között szoros az együttműködés az ENSZ reformjával kapcsolatban is, egyetértenek ugyanis abban, hogy a világszervezet intézményeit modernizálni, eljárásait gyorsabbá és kiegyensúlyozottabbá kell tenni.

Emlékeztetett: Washington viszonylag hamar kilépett a globális migrációs csomagról szóló tárgyalásokból, ami azt jelzi, hogy az amerikaiak sem teljesen elégedettek a folyamatokkal. Mitchell egyébként régóta foglalkozik a közép-európai politikai és gazdasági örténésekkel, külügyi államtitkárként pedig nem titkolt célja, hogy a régió nagyobb szerepet kaphasson az Egyesült Államok globális stratégiájában.

A diplomata korábban a Center for European Policy Analysis (CEPA), a Közép- és Kelet-Európa tanulmányozásának szentelt amerikai kutatóközpont vezetője volt.

Sajtóértesülések szerint a tegnapi megbeszélésen Szijjártó Péter és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter május végére tervezett washingtoni találkozója is szóba került. A diplomáciai látogatás tényét a magyar külügyminisztérium eddig nem erősítette meg.

Stratégiai partnernek tekinti egymást a két ország Fotó: MTI

A washingtoni vizit mindenesetre nagy jelentőségű volna: Magyarország és az Egyesült Államok között 2012 óta nem volt példa külügyminiszteri szintű találkozóra. Akkor Hillary Clinton fogadta Washingtonban Martonyi János egykori külügyi tárcavezetőt.

Hazánk nem a balhéban érdekelt

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Államok segítségét abban, hogy megoldódjon a kisebbségek jogait sértő jogszabályok elfogadása miatt Ukrajnával kialakult konfliktus – mondta Szijjártó Péter tegnap Budapesten újságíróknak, miután Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral tárgyalt.

A külgazdasági és külügyminiszter – közlése szerint – egyúttal arra emlékeztette tárgyalópartnerét: Magyarország „nem a balhéban érdekelt”, hanem a konfliktus megoldásában. – Magyarország azt szeretné, hogy a 150 ezer kárpátaljai magyar ember biztonságban, jogbiztonságban élhessen, és az ukránok ne sértsék meg a nemzetközi és kétoldalú kötelezettségeiket – hangoztatta a tárcavezető. Kiemelte: szeretnék, ha a júliusi NATO-csúcsig megoldódna ez a kérdés, ennek érdekében jövő kedden találkozik Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Szijjártó a magyar kormány által elfogadott, új Ukrajna-politikát sürgető memorandumra is kitért. Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a ­NATO-főtitkárnak és a tagországok miniszterelnökeinek is elküldte a dokumentumot, amelyben összefoglalta az ukrajnai folyamatokat és a kisebbségi jogsértéseket, valamint kezdeményezte, hogy Ukrajna mentesítse a ­NATO-tagállamokhoz tartozó kisebbségeket a kisebbségek jogai­nak korlátozására vonatkozó törvények végrehajtása alól.

A memorandumban a kormány azt is megállapította: a NATO, az EU, az IMF, a Világbank és számos állam által nyújtott, soha nem látott politikai és pénzügyi támogatás ellenére az ukrán kormányból hiányzik a politikai akarat és kapacitás a megkövetelt alapvető, az ország gazdasági, politikai és társadalmi rendszerének átalakítását célzó reformok végrehajtásához. „Ukrajna biztonsági kihívást jelentett szomszédai számára, beleértve Magyarországot is” – fogalmaztak.

magyaridok.hu
megmondó
Az őáltaluk Európába csábított migránsokkal legyenek boldogok saját határaikon belül.
 • Néhány szó Lovas Istvánnak
  Mindig ugyanaz volt és maradt, kőkeményen nemzeti és kőkeményen radikális. Átlátta a brüsszeli politikát, átlátta az amerikai politikát, mindent átlátott.
 • Az ügynökhálózat mérgezi a civil világot
  Most nincs diktatúra, így a társadalom védtelen a külföldről felbérelt ügynökök ellen. Az ügynökök ügyködhetnek. Zavartalanul, jó pénzért.
 • Szeszélyes évszakok
  Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
 • Tévedésből adták Merkel kezébe a szöveget
  A kancellár azonban felolvasás közben sem vette észre, ez nem az ő szövege, ez valami tudományos civil találkozó előszavának készült.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI