A német nagyvárosokban jelentősen nő a gettósodás
Vagy akár fel is kelhetnek, hogy hazatérjenek a további gettósodás elleni, eddig igen sikertelen németországi harcban való tevékeny részvételre.
2018. május 24. 12:57

Mielőtt a címben megadott témára térnénk, jöjjön egy kis zenei aláfestés.

Ugye, kedves olvasó, ön még soha nem hibázott munka közben? Vagy netán a német média, amely több százezerszer írta le a rendőröket is büntetlenül verő hazai vagy nálunk „rettegő/szenvedő” idegen liberálisok pénzügyi- és transzcendentális wellnessparadicsomának számító Magyarországról a „diktatúra” és egyéb kifejezést, amelyeket – jelenti Baba Vanga vak jósnő sírjából – egy hónap múlva már Olaszországra is használnak, az olyan kötelező fogalmak szétlocsolása mellett, mint a weimari köztársaság, a Mussolini-állam reneszánsza, nacionalista-populista autokrácia, és minden egyéb, ami ilyenkor dukál. Az „antiszemita” jelző, susogta szintén Baba Vanga, május 29-én fog először megjelenni, azt a felálló euroszkeptikus-migránsellenes római koalícióra húzva.

De az egyébként bennünket futószalag bőséggel gyalázó hivatalos Németországgal szemben oly példás toleranciával működő magyar közszolgálat híradója – hihetetlen, de igaz – hibázott.

Arról a híradóról van szó, amely egyetlen alkalommal nem tette a nevetség tárgyává, amikor német közszolgálati társa „tévedett”. Értsd: szándékosan ismét hazudott.

Nos, két napja a német sajtó mást nem tesz, mint szapulja az M1 Híradóját. Ugyanis ott tévedésből komolyan vették azt a német szatírát, hogy Essen („enni”) német város nevét a ramadán idejére „Fasten”-re („böjtölni”) változtatják.

Akinek van öt perce, üsse be a kellő kulcsszavakat németül és száz német médium fölötti találatot kap. Vagyis a 83 milliós ország lakosságának akár jelentős részét is elérhette eme önmagát nevetségessé tevő pannon tévedés híre. Legutóbb például az ARD közszolgálati tévé Tagesschau néven futó híradójában jelentett erről tegnap Andrea Beer, e tévé Délkelet-Európáért illetékes tudósítója.

Azért nehéz bozótvágó késünk nekünk is van.

Mi is tudunk idézni a német sajtóból egy olyan témát, amely valóságával jóval nagyobbat döf, mint az Essen-Fasten tréfácska komolyan vétele.

Erről például tegnap délután ezzel a címmel írt a német Die Welt: „A német nagyvárosokban jelentősen nő a gettósodás”.

A cikk összefoglaló mondatai: „A német városokban a szegények és gazdagok egyre ritkábban élnek egymás mellett. Egy új tanulmány szerint a gettósodás különösen jelentős Kelet-Németországban. De meghökkentő egy másik trend is.”

A tanulmányt ismertető írás első mondata: „Németország városi lakossága egyre kevésbé vegyes társadalmilag: egy szerdán nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a szegények mindinkább adott lakónegyedekben élnek. De a fiatalok és idősek is egyre kevésbé élnek egymás mellett…”

A kutatók 74 várost vizsgáltak meg 2005 és 2014 között. Azaz, tegyük hozzá, még Merkel Mutti 2015-ös katasztrofális migránsdöntése előtt.

A cikk aláhúzza, a tanulmány szerzői szerint ilyen átfogó vizsgálatot még nem végeztek.

A részleteket most hagyjuk.

Annyi azonban látható, hogy jobb ha velünk, „kirekesztőkkel” és „diszkriminálókkal” a földet is felszántó német alapítványok helyi hadállásai is olykor saját országuk felé forgatják az ellenzéket imádó hangszóróikat. Vagy akár fel is kelhetnek, hogy hazatérjenek a további gettósodás elleni, eddig igen sikertelen németországi harcban való tevékeny részvételre.

Mely zárómondatot holnap a budapesti német nyelvű tudósítók úgy fognak értelmezni, hogy Orbán Viktor kiadta lapunkon át a parancsot: a Soros-bérenc NGO-k után szedjék a sátorfájukat a német alapítványok.

Essen vagy Fasten – nekik tökmindegy.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Semjén Zsolt Földön és égen című könyve
    A budapesti Lengyel Intézetben élénk érdeklődés mellett mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű - magyar és lengyel - új kiadását.
  • Úzvölgyi katonatemető - csíkszeredai tüntetés
    Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.
  • Az emberi jogok természetjogi mércéje
    A baloldal által az Egyesült Államokban és külföldön felépített jogi és közpolitikai gondolkodás mára eltávolodott az embereket a természetjog alapján megillető elvektől. Ma tudniillik olyan követelményeket terjeszt, amely eltiporja ezeket az alapvető jogokat.
MTI Hírfelhasználó