Nix ugribugri, hullaszag van
2018. május 24. 23:21

Mindenki elcsöndesült. A kormánypárt megkapta, amit akart. Kétharmad, totális győzelem. A migránsveszélyt üvöltő plakáterdő a választás után azonnal el is tűnt. Írjuk már le, hogy amit kormányzati tájékoztatásnak hazudtak, az valójában közpénzes tízmilliárdokból folytatott pártpolitikai kampány volt. Máskülönben most is ugyanúgy kéne harsogni, nem?

Az ellenzék szintúgy visszahúzta a csápjait. Az elbukó kevesek a kudarc okán, a tutiba beülő vagy abban benne maradó szereplők meg azért, mert megvan a konc, dolgozni már nem kell érte, elvenni sem lehet. Fura is megélni a parlamenti kapukon kívül rekedt mozgalmároknak, hogy akik tegnap még nekik udvaroltak, ugrottak minden csettintésre, hogy hát persze, felszaladunk a színpadodra, aláírjuk a petíciódat, benyújtjuk a törvényjavaslatodat, elmegyünk a haknikörutadra, nos, ezek a szereplők ma köszönik, de épp nem szorulnak rá ilyes akciókra. Négy év kényelem milliós fizetéssel, százmilliós frakció- és pártalapítványi támogatással, új csúcsmobillal, állami infrastruktúrával. Nix ugribugri.

Hullaszag van. Fura módon nincs kitörő öröme a kormánypárti oldalnak sem. Nyertek, kétharmaddal, ahogy 2010-ben és 2014-ben is, de az önmagáért való hatalom, a vízió nélküli önzés ritkán örvendeztet meg valódi sikerélménnyel, a megélt progresszió ajándékával. (...)

Az elmúlt hónapokban több ellenzéki párt több vezető politikusa is nyilvánosan kijelentette, hogy pártjában a Fidesz által pénzelt-fogott szereplők vannak. Ha nem velejéig korrupt és romlott egy közösség, akkor egy ilyen kijelentés elhangzását követő egy héten belül vagy az adott politikus távozik a pártból, vagy az általa lebuktatott fideszes téglák. Ehhez képest itt sem számítok másra, mint ami már kezdetét is vette, vagyis szintúgy nem tartalom, hanem forma dominálja az ellenzéki politikát, azaz az összefogás helyes módjáról és szükséges szereplőiről folyó nyilvános vita. És miközben a Fidesz nem lelt kitörő örömre a győzelme kapcsán, vagy mondjuk úgy, nem lepődött meg a sikeren, bizony egyes ellenzéki politikusok meg alig tudják elrejteni elégedett mosolyukat. (...)

Hullaszag van, mert körülbelül tíz éve, a 2008-as népszavazás óta minden országos ütközetnek azzal a növekvő bizonyossággal futunk neki, hogy Orbán Viktor fog nyerni, riválisai vele összevethetetlenül kevesek, és aki bármi potenciált mutatna ellenzéki oldalon, azt a Fidesz által fizetett saját párttársai fogják elárulni, félretenni, megbuktatni, helyére szélkakast tűzni. Hullaszag van, csak a kioktató nénik és pukkancs bácsik büszkén orrbefogva járnak szavazni, ezért nem érzik. Megdöglött a remény. Aki pedig mégis bármi változást szeretne elérni, az egy dolgot fogadjon meg a legelején. Bárhogy csábítják és bárhogy ütlegelik, zsarolják és édesgetik, gyalázzák bankszámlás mozgalmak és névtelen pártbloggerek, akkor is: tartsa magát távol a jelenlegi parlamenti ellenzéktől. Legyen tisztában azzal, hogy mit jelent, ha a csendesen suhanó batárfekete autójukkal, szépen szabott öltönyükkel érte is eljönnek.

Ezek temetkezési vállalkozók, ebből élnek.

Ceglédi Zoltán: Hullaszag

168 óra
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó