Valódi védelem a virtuális térben
A Pokorni Zoltán vezette önkormányzat programot indított a neten botladozó diákokért.
2018. május 25. 10:03

Úgynevezett digitális bennszülött korosztállyal állunk szemben a mai tizen- és huszonévesek fejlett informatikai jártasságát tekintve, ám a realitásérzékük, emberismeretük még gyenge ahhoz, hogy felmérjék, milyen veszélyeket tartogat a világháló – mondta a Magyar Időknek Pokorni Zoltán. A Hegyvidék polgármestere két éve indított kampányt a kerületben az internet buktatóinak, veszélyeinek kitett gyerekek védelmében, a kerület e tekintetben éppen olyan úttörő szerepet vállalt, mint egykor a mindennapi testnevelés vagy a határon túli kirándulások bevezetésével.

– 2016-ban indult útjára a Hegyvidéki ONvédelem program. Kit szerettek volna megszólítani a felhívással?

– Majdnem mindegyik iskolában találkoztak az internet kamaszkorúakra gyakorolt hatásaival a pedagógusok, amelyeket gyakran kockázatként, veszélyként értékeltek. A maguk módján az iskolák igyekeztek megoldásokat találni rá. Közben sajnos rengeteg hír terjedt a sajtóban a fiatalokat ért szexuális, internetes ajánlatokról, így azt éreztük, hogy baj van, és összefogottan fel kell lépnünk ellene. Részben a nemzetközi gyakorlatot próbáltuk megismerni, de a hazai kutatásokat is elemeztük. Ezt követően a Hegyvidéki Önkormányzat, valamennyi kerületi iskolát beleértve, készíttetett egy átfogó kutatást a gyerekek, a szülők és a pedagógusok körében.

A polgármester azt vallja, a feladat az, hogy a saját gyerekeink problémájára nyújtsunk megoldást Fotó: Bach Máté

Ebből kiderült, hogy a Hegyvidék fiataljainak ugyanaz a problémájuk, mint ami a Berlinben, Hamburgban vagy Párizsban élő nyugat-európai családok dilemmája a gyermekek internethasználatával kapcsolatban. Nagyjából ugyanolyan az internetellátottságuk, a technológiához való hozzáférésük, és mivel a XII. egy elit kerület, a nyugat-európai nagyvárosokkal egy időben jelennek meg ezek a problémák és kihívások. Az is bebizonyosodott, hogy óriási az eltérés a gyerekek által bevallott valóság és a szülők feltételezései között. Ennek kezelésére többlépcsős kampányt indított el a kerület Hegyvidéki ONvédelem program néven. Ez mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, mind pedig a pedagógusoknak igyekszik támpontot adni az internet veszélyeivel kapcsolatban.

– Miért nem tudjuk, miként lehet kezelni azt az információmeny­nyiséget, ami ránk zúdul?

– Röviden azt lehet mondani, hogy a fő baj a vakság. A szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen világban vannak a gyerekeik, amikor a virtuális környezetben mozognak. Aggódunk a gyerekeinkért, ha nem jönnek haza, de ha magukra csukják a szobájuk ajtaját és a hálózaton barangolnak, az nem kelt bennünk félelmet, hiszen azt gondoljuk, minden rendben, itt van a mellettünk lévő szobában. Pedig a kerületi kutatásból is kiderült, hogy a gyerekekre bizony komoly veszélyek leselkednek. A fiatalok ötöde találkozott a való életben olyannal, akit korábban csak az internetről ismert, ezzel szemben a szülőknek csak a 6 százaléka feltételezi ugyanezt a gyerekéről. A szülők 16 százaléka gondolja úgy, hogy pornográf oldalakra téved a gyereke, valójában a gyerekek elmondása szerint ez már több mint 40 százalékukkal megtörtént. A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi szakértői szerint a fiatal korosztályban a harmadik legkeresettebb szó a neten a pornó. Arra a kérdésre, hogy feltételezzük-e a saját gyerekünkről, hogy ő maga küldött-e durva, bántó, zaklató üzenetet másoknak, a szülők csupán 3 százaléka él a gyanúval, míg a gyerekek 20 százaléka tett már ilyet – saját bevallásuk szerint. Látható, hogy súlyosan eltér a percepció és a realitás. A pedagógusok persze némileg harcedzettebbek, de hasonlóképpen nem látnak rá a virtuális világ kínálta minden veszélyre. A vakság a gyerekek esetében is fennáll, hiszen nem szakadnak ki a saját konfliktusukból, nem gondolják át, hogy kitől kéne segítséget kérniük. Nagyon fejlett informatikai jártassággal, mondhatni, digitális bennszülött korosztállyal állunk szemben, de a rea­litásuk és az emberismeretük sokkal gyengébb annál, hogy felmérjék a helyzetet. Olyan, mintha egy szupergyors versenyautóval száguldanának, azonban nem ismernék a KRESZ-t, a veszélyeket, a szabályokat.

– A két évvel ezelőtti figyelemfelhívó kampány után hová fejlődött a program?

– A pedagógusoknak akkreditált pedagógusképzést finanszírozunk. A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben a tanévben már két csoportot kellett indítanunk. Az a célunk, hogy minden iskolából legyen jelentkező: nem egy egyedi akcióról, kampányról van szó, hanem olyan pedagógiai kultúra kiépítéséről, amit minden évben szisztematikusan, újra végzünk. Eddig hatvanegy kerületi tanár lett gazdagabb pszichológus filmrendező, a Google Magyarország vezetője, generációkutató, családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő, író, iskolapszichológus, drámapedagógus, kommunikációs szakértő tapasztalataival. Azt is felismertük, hogy a kiskamaszok könnyebben fogadják el a gimnazisták iránymutatását, véleményét, mint a felnőtt pedagógusokét. Ezért kortársmentor-képzésben részesítjük a 10. osztályos középiskolá­sainkat, akik később a három-négy évvel fiatalabbakat készíthetik fel a világháló okos használatára. Ez a képzés is nagy népszerűségnek örvend, hiszen eddig 116 diák jelentkezett. A szülőknek úgynevezett szülői akadémiákat tartunk, ahol a témában jártas szakemberekkel, IT-tanácsadókkal, pszichológusokkal konzultálhatnak. Büszkén mondhatjuk, hogy 2017-ben Adatvédelmi érdeméremben részesült az önkormányzat a szóban forgó munkáért.

– Továbbléphet a kerület határain ez a pedagógiai program?

– A mi feladatunk, hogy a saját gyerekeink problémájára nyújtsunk megoldást, de természetesen a célunk az is, hogy terjesszük tágabb körben is a tanultakat. Már több önkormányzat érdeklődött a program iránt. A mostani program kevésbé a pénzen, sokkal inkább a kitartáson múlik.

– A problémás témák, a veszélyeket rejtő kapcsolatok mellett a függőség lehetősége is fennáll az internetgeneráció esetében. Egyetért azzal, hogy elsősorban az úgynevezett Y és Z generáció­nak a közösségi felületek a negyedik legfőbb addiktív veszélyt jelenthetik?

– Minden szokatlan dologgal kapcsolatban ott él bennünk az aggodalom, ezért néha túlzásnak érzem ezeket a gondolatokat. Minden új eszköz a rosszabbik oldalát mutatja meg először, közben a jó lehetőségét is hordozza: tájékozottabbak, széles látókörűek, gyorsabbak lehetünk általa. A programnak van egy része, amely a függőségről beszél, így annak veszélyeire is felhívja a figyelmet. Május 27-én az ONvédelem családi napon a gyerekek tudatos médiafogyasztására való nevelésének többlépcsős programja a MOM Kulturális Központban mindenki számára megismerhető lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, hiszen a legtöbb esetben az interaktív programokat is úgy állítottuk össze, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találjon a maga számára érdekes eseményt. Részleteket a www.hop12.hu web­oldalon olvashatnak az érdeklődők.

magyaridok.hu
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó