Szélsőbalos ügyészjelöltet támogat Soros
2016-ban már óriási vita volt a választási kampány idején, amikor Soros György milliárdos helyi ügyész-jelölteket támogatott nagy összeggel.
2018. május 27. 17:47

Az amerikai konzervatív Fox televízió számolt be arról, hogy Soros György másfél millió dollárral támogatja egy szélsőbaloldalinak minősített kerületi ügyész jelöltségét, ezzel közvetetten beavatkozik a demokratikus választói folyamatba – hangzott el a Vasárnapi Újság adásában.

Az Egyesült Államokban a szövetségi ügyészi posztokat választással töltik be, a pártok jelölnek, majd a jelöltek, akárcsak a politikai pártok képviselői, választáson mérik össze támogatottságukat – mondta Járai Judit, a közmédia washingtoni tudósítója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A végrehajtó hatalom képviselőinek  lehetőségük van megtámadni a központi kormány által hozott törvényeket. Ebből több esetben is nagyobb botrány kerekedett – fogalmazott a tudósító, kitérve a menedékvárosok ügyére.

Donald Trump  egyik első elnöki rendeletében ugyanis kilátásába helyezte a szövetségi támogatás megvonását azon városoktól, amelyek menedéket nyújtanak illegális bevándorlóknak. Ezután több szövetségi állam jelezte, hogy alkotmányellenesnek tartja a rendeletet, viszont voltak olyan települések is, amelyek jelezték, hogy nem értenek egyet a helyi hatóságokkal és a központi kormányt támogatják – tette hozzá.

De például Barack Obama elnöksége idején született a transzneműek mosdóhasználatát szabályozó törvény is, amelyet elnöksége első napjaiban Donald Trump el is törölt. Ezután egyes szövetségi államokban kerületi ügyészek megtámadták ezt a döntést.

(MTI/EPA/Clemens Bilan)

Mindez nem új keletű jelenség: 2016-ban már óriási vita volt a választási kampány idején, amikor Soros György milliárdos helyi ügyész-jelölteket támogatott nagy összeggel, amit azzal indokolt, hogy igazságosabb igazságügyi és bírói rendszert szeretne.

A jogszabály kiskapukra ad lehetőséget: magánemberek 2700 dollárt adományozhatnak egy-egy politikus kampányára, ám a politikai akcióbizottságokon keresztül már tágabb a lehetőségek köre. Ügyészekre és a kerületi bírák választási kampányának támogatására is érvényes ez a törvény, ami pontos kampányösszeget nem határoz meg.

A magyar származású milliárdos megítélése republikánus körökben nem jó – szögezte le Járai Judit –, ám vannak olyan demokrata párti politikusok is, akik szintén nem értenek egyet Soros fent említett tevékenységével.

A Judicial Watch nevű jogvédő szervezet folyamatosan perli ki azokat a dokumentumokat, amelyek felfedik, hogy Soros György, az amerikai külügyminisztérium támogatásával hogyan avatkozik be a helyi politikába egyes külföldi államokban, mint például a balkáni országokban.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó