Szakadhat az LMP?
Gyenge felhatalmazást kapott Szél Bernadett társelnök az LMP hétvégi tisztújító kongresszusán. A Magyar Időknek nyilatkozó politológusok egyike az ellenzéki párt szakadását is elképzelhetőnek tartja.
2018. május 28. 12:32

Mindössze 60 százalékos támogatottsággal erősítették meg a társelnöki poszton Szél Bernadettet az LMP hétvégi előre hozott tisztújító kongresszusán. A másik jelölt Keresztes László Lóránt volt, aki a PestiSrácok.hu információi szerint 77 százalékot kapott. Az új társelnök úgy nyilatkozott: az LMP vezetése a legfontosabb feladatának a párt vidéki hálózatának megerősítését tartja.

– Az, hogy a kihívó nélkül induló Szél Bernadett csupán a küldöttek 60 százalékának szavazatát kapta meg, azt mutatja, hogy a párt kettészakadt – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel politikai elemző az LMP hétvégi tisztújító kongresszusát értékelve. Mint mondta, hasonló jelenetek zajlottak le nemrég a Jobbiknál is, ám míg Sneider Tamásnak Toroczkai László személyében népszerű ellenfele akadt, addig Szél Bernadettnek a pártján belül nincsen ilyen konkurense.

– Egyedül talán Hadházy Ákos lehetne ilyen politikus, azonban őt két évig eltiltották minden pártbeli tisztségtől. Ennek köszönhetően a régi-új társelnök a következő tisztújításig várhatóan el tudja vezetni az ­LMP-t, viszont a megszaporodott belső ellenfelek miatt idejének jelentős részét lekötik majd a belső viták – fejtette ki a politológus.

Hozzátette: a belső konfliktusok miatt Schiffer András és Sallai R. Benedek után várhatóan további politikusoknak fog majd megszűnni a párttagsága, ugyanis a jelenlegi vezetés célja háttérbe szorítani az összefogáspárti politikusokat. Deák Dániel rámutatott: Szél Bernadett a jelek szerint jól tudja: csak úgy futhatnak neki az európai parlamenti és önkormányzati választásoknak, ha sikerül kialakítani egy egységes párt képét, ami elképzelhetetlen a Hadházy-féle politikusok partvonalra szorítása nélkül.

Az új pártvezetés a vidéki hálózat megerősítését tartja a legfontosabb feladatának Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Bár az LMP kismértékben növelni tudta szavazói számát 2014 óta, a tagság egy része úgy érezheti: az eredmény elmaradt a várttól. Szél Bernadett alacsony támogatottsága azt jelzi, hogy 40 százalék nem elégedett a párt irányításával – közölte kérdésünkre válaszolva Krekó Péter.

A Political Capital ügyvezető igazgatója rámutatott: a társelnöki rendszer – Keresztes László Lórántra a küldöttek 77 százaléka szavazott igennel – tompíthatja az egyes személyekkel szembeni ellenérzéseket.

– Az országos és a helyi tisztújítások eredményei is mintha a pártvezetéssel szemben kritikus vonalat próbálnák csillapítani. A párt egyes vezetőinek nyilatkozataiból is az látható, hogy az LMP jobbszárnya megerősödött – fogalmazott a politológus, megjegyezve: kérdéses, hogy ez a megfelelő stratégia a két másik jobboldali párt – a Fidesz–KDNP és a Jobbik – dominanciá­ja mellett.

– A kutatásokból kiderül, hogy az LMP szavazói nagyrészt koordinációpártiak és balosabbak a párt tagságánál.

Beszédes adat egyébként, hogy 2014-ben a szavazatok 80 százalékával választotta társelnöknek Schiffer Andrást és Szél Bernadettet az LMP országos kongresszusa, Hadházy Ákost pedig a küldöttek 89 százaléka támogatta a korábbi tisztújításon.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Szerény kormányos a viharos fokon
  Antall József kabinetje a szabadság, a nép, a gazdasági fordulat és az európai értékek kormánya kívánt lenni.
MTI Hírfelhasználó