Rekordszezon jöhet a turizmusban
Idén átlagosan 165 ezer forintot költhetnek nyaralásra a magyarok. A legtöbb pénzt a középkorúak költik, akik szívesen járnak vissza a bevált helyekre – ez derült ki az egyik szállodalánc megbízásából tavasszal a nyaralási szokásokról készített online kutatási eredményekből.
2018. május 31. 10:18

A tavaly júniusi adatok szerint a vendégeknek a fele külföldről érkezett Budapestre, 16 százalékuk pedig a Balatont kereste fel. A forgalom növekedéséből azonban az ország összes turisztikai célpontja részesedett.

A szálláshely-kínálat egyelőre nem reagált a turizmus növekedésére, sőt, a férőhelyek száma 3,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. Az élénkülő forgalom eredményeként nőtt az átlagos szobaár is, ami az első félév átlagában 18800 Ft volt, szemben az előző év 17300 forintos átlagárával.

 

Nyárias meleg a keszthelyi strandon 2018. április 21-én. MTI Fotó: Varga György

Izgalmas év lesz az idei

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta: az idei év biztató az eddigi adatok alapján, minden esély megvan arra, hogy a 2018-as év felülmúlja az előző évet, ami a beutaztatást, vagyis a külföldiek Magyarországra való érkezését illeti, valamint a belföldi turizmusra fókuszálva.

Semsei Sándor, a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnöke úgy fogalmazott: izgalmas év lesz az idei, aki a turizmusban dolgozik, az pozitív várakozásokkal néz az idei szezon elé.

Folyamatosan nő a férőhelyek száma

Budapesten egyre több szálloda nyílik, valamint folyamatosan nő a férőhelyek száma, illetve a szállodai szobák száma, tekintettel arra, hogy a beutazó turizmus jelentősen Budapest-fókuszú – nyilatkozta Erdei Bálint.

A vidék tekintetében pedig azt látjuk, hogy a vidéki szállodák is megtelnek, elsősorban belföldi turistákkal, különösen a hosszú hétvégéken, vagy ünnepeken – tette hozzá. A köztes időben viszont nem mindenhol száz százalékos telítettségűek a szállodák – mondta.

Erdei Bálint arról is beszélt, hogy Budapestre elsősorban inkább a messzebbi, külföldi országokból érkeznek – például az Egyesült Államokból vagy az Egyesült Királyságból –, míg a környékbeli országokból elsősorban vidékre érkeznek a turisták, Németország esetében az ide érkezők közel 70 százaléka Budapesten kívül tölti el a szabadságát.

Ugyanez elmondható a többi környékbeli országgal kapcsolatban a csehekről, az osztrákokról, a lengyelekről, a románokról, vagy a szlovákokról is – fűzte hozzá.

Fotó: Shutterstock

Új utazási motivációk kerülnek előtérbe

Semsei Sándor elmondta: Budapest mellett a Balaton mindig is meghatározó úti cél lesz Magyarországon, ezeken túl azok a térségek a legvonzóbbak a turisták számára, amelyek wellness-, illetve gyógyfürdő kínálattal rendelkeznek.

A fiatalabb generációk utazási kedvének növekedésével összefüggően az utóbbi években előtérbe kerültek az olyan utazási motivációk is, mint például az aktív turizmus, valamint a gasztronómiai alapú utazás – vélekedett.

Folyamatban van egy olyan átstrukturálódás a piacon, mind a kereslet, mind a kínálat oldalán, aminek a végeredményét még nem lehet egész pontosan megbecsülni. Az biztos, hogy a megszokott és a vonzó utazási célok mellett előkerülnek az olyan utazási formák és motivációk, amik eddig nem voltak annyira meghatározók – fogalmazott Semsei Sándor.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó