Mások ne dönthessenek migrációs ügyekben
Az Országgyűléshez benyújtott alaptörvény-módosításnak a bevándorlással kapcsolatban az az egyik fontos eleme, hogy a magyar parlament hozzájárulása nélkül nem lehet dönteni ilyen kérdésben, nem határozhatják meg mások, hogy ki éljen az országunkban - jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.
2018. május 31. 14:56

Leszögezte: a legfontosabb cél az ország szuverenitásának a védelme.

A menekültügyi eljáráshoz és a genfi egyezményhez kapcsolódva pedig az jelenik majd meg az alaptörvényben, hogy hazánk csak első biztonságos országként hajlandó menedéket adni.

„Azaz nem vállaljuk így át más országok ilyen irányú kötelezettségét” – fogalmazott Völner Pál a csütörtökön megjelent interjúban.

Megerősítette, hogy a módosítás révén az alaptörvényben szerepelne az új közigazgatási felsőbíróság létrehozásának lehetősége is. Hozzátette, hogy a részletek csak később, szakmai egyeztetést követően kerülhetnének a Ház elé. A felsőbíróság helye a közigazgatási és munkaügyi bíróságok rendszerének csúcsán lenne, mint más uniós országokban – magyarázta.

Beszélt az államtitkár az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról is. Mint mondta, a kormány a külföldről finanszírozott szervezetek kapcsán továbbra is tartja azt az álláspontját, hogy szükség van az átláthatóságra.

A CEU-üggyel kapcsolatban kifejtette: „A közvélemény talán még mindig nem tudja igazán, hogy a Central European University és a Közép-európai Egyetem, bár a nevük ugyanaz, mégsem egy intézmény, hanem kettő. Az egyik megfelel az előírásoknak, a másiknak pedig most vizsgálják az akkreditációját.” „Csak megköveteljük, hogy mindenki tartsa be a szabályokat” – fűzte hozzá.

Dömötör Csaba: minden eddiginél szigorúbb a benyújtott Stop Soros törvénycsomag

A Stop Soros egyeztetése közben többfajta változat felmerült, de a jelenlegi az, ami a kormány álláspontját tükrözi. Ez minden korábbi változatnál szigorúbb, mert büntetőjogi tényállásként jeleníti meg az illegális bevándorlás szervezését – jelentette ki Dömötör Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kritikákra reagálva elmondta, hogy a Velencei Bizottság álláspontját a kormány szívesen megismeri, de ez egy javaslattevő szerv, ami nem írhatja felül a parlament jogköreit.

Hozzátette: minden véleményt meghallgatnak, de ultimátumot nem fognak elfogadni.

Dömötör Csaba beszélt a törvénycsomag parlamenti hétpárti egyeztetéséről is, amely megítélése szerint eredménytelenül zárult.

A politikus szerint az ellenzéki pártok ott folytatták a bevándorlással kapcsolatos politikájukat, ahol a választás előtt abbahagyták.

Emlékeztetett: a Stop Soros az akcióterv egyik eleme. Ennek része már a fizikai határzár és a jogi határzár, valamint folyamatos a küzdelem Brüsszelben a betelepítése kvóta ellen, amit most akarnak jogilag véglegesíteni – tette hozzá. Felidézte: az Európai Parlament tavaly novemberben megszavazta a kötelező betelepítést, az Európai Bizottság pedig támogatta a javaslatot.

Egyáltalán nem biztos az, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson is a kvótapártiak kerülnek többségbe.

Elég megnézni az utóbbi időszak választásainak eredményét: a nemzeti kultúra védelme és a biztonság kérdése mindenhol meghatározó, és mindenhol büntetik azokat a politikai pártokat, amelyek ezt figyelmen kívül hagyták – jelentette ki az államtitkár.

Magyar Hírlap - MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó