Növelték előnyüket a kormánypártok
A Fidesz–KDNP-pártszövetség a kormányalakítás után is meg tudta őrizni vezető szerepét, sőt növelni is tudta támogatottságát – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Időknek készített kutatásából. A parlamentbe bejutott ellenzéki pártok összességében gyengültek május végére.
2018. június 2. 10:45

Egy most vasárnap esedékes választáson a kormánypártok a biztos szavazók körében ötvennégy százalékot szereznének, ez két százalékkal több, mint a májusi arány. Számszerűsítve az adatokat: a konzervatív erők tábora közel négyszázezer választópolgárral bővült.

Mint ismert: az április nyolcadikai választáson hozzávetőlegesen 2,6 millióan szavaztak a pártszövetségre, így kétharmados felhatalmazást kaptak a kormányalakításra. A Nézőpont kutatásai alapján májusban már hárommillióan szavaznának bizalmat Orbán Viktoréknak. Összességében a Fidesz–KDNP-re – a teljes lakosság körében negyvenkét százalékpontos népszerűségnek örvendenek – tehát többen szavaznának most, mint az összes ellenzéki pártra együttvéve.

Az ellenzék nem tudott politikai előnyt kovácsolni sem a választás, sem a kormányalakítás után. A Jobbik ugyan megmaradt a második legnagyobb erőnek, de támogatottságát egyáltalán nem tudta növelni. A szavazatukat biztosra ígérők közül ugyanúgy tizenkilenc százalékuk szavazna rájuk, mint a választások után. A teljes felnőttlakosság mindössze tizenegy százaléka szimpatizál az egykori radikális párttal.

A balliberális pártok a választási vereségük után jelentős számú szavazót is vesztettek. A Nézőpont felmérése arról tanúskodik, hogy egy most vasárnapi választáson az MSZP–Párbeszéd nem kerülne be a törvényhozásba. Az LMP a párton belüli feszültségek ellenére nem vesztett a szavazótáborából: ugyanúgy hat százalékot szerezne, mint egy hónappal ezelőtt.

A Gyurcsány Ferenc vezette, a határon túli magyarok elleni kirohanásairól is ismert párt legvalószínűbb listás eredménye öt százalék lenne egy most vasárnapi választáson. Így éppen meglenne a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazatarány.

A törvényhozásba be nem került pártok közül összesen kettőt lehet még mérni: egyik az olimpiaellenes kampányával ismertséget szerző Momentum mozgalom, a másik pedig a viccpártként aposztrofált Kétfarkú Kutya párt. Míg előbbi négy százalékkal kalkulálhatna, addig utóbbi csupán kettővel egy választáson. A teljes lakosság körében elenyésző a támogatottságuk, Fekete-Győr Andrásékat a magyarok két százaléka támogatja, a kétfarkúakat pedig egy.

magy
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó