Növelték előnyüket a kormánypártok
A Fidesz–KDNP-pártszövetség a kormányalakítás után is meg tudta őrizni vezető szerepét, sőt növelni is tudta támogatottságát – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Időknek készített kutatásából. A parlamentbe bejutott ellenzéki pártok összességében gyengültek május végére.
2018. június 2. 10:45

Egy most vasárnap esedékes választáson a kormánypártok a biztos szavazók körében ötvennégy százalékot szereznének, ez két százalékkal több, mint a májusi arány. Számszerűsítve az adatokat: a konzervatív erők tábora közel négyszázezer választópolgárral bővült.

Mint ismert: az április nyolcadikai választáson hozzávetőlegesen 2,6 millióan szavaztak a pártszövetségre, így kétharmados felhatalmazást kaptak a kormányalakításra. A Nézőpont kutatásai alapján májusban már hárommillióan szavaznának bizalmat Orbán Viktoréknak. Összességében a Fidesz–KDNP-re – a teljes lakosság körében negyvenkét százalékpontos népszerűségnek örvendenek – tehát többen szavaznának most, mint az összes ellenzéki pártra együttvéve.

Az ellenzék nem tudott politikai előnyt kovácsolni sem a választás, sem a kormányalakítás után. A Jobbik ugyan megmaradt a második legnagyobb erőnek, de támogatottságát egyáltalán nem tudta növelni. A szavazatukat biztosra ígérők közül ugyanúgy tizenkilenc százalékuk szavazna rájuk, mint a választások után. A teljes felnőttlakosság mindössze tizenegy százaléka szimpatizál az egykori radikális párttal.

A balliberális pártok a választási vereségük után jelentős számú szavazót is vesztettek. A Nézőpont felmérése arról tanúskodik, hogy egy most vasárnapi választáson az MSZP–Párbeszéd nem kerülne be a törvényhozásba. Az LMP a párton belüli feszültségek ellenére nem vesztett a szavazótáborából: ugyanúgy hat százalékot szerezne, mint egy hónappal ezelőtt.

A Gyurcsány Ferenc vezette, a határon túli magyarok elleni kirohanásairól is ismert párt legvalószínűbb listás eredménye öt százalék lenne egy most vasárnapi választáson. Így éppen meglenne a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazatarány.

A törvényhozásba be nem került pártok közül összesen kettőt lehet még mérni: egyik az olimpiaellenes kampányával ismertséget szerző Momentum mozgalom, a másik pedig a viccpártként aposztrofált Kétfarkú Kutya párt. Míg előbbi négy százalékkal kalkulálhatna, addig utóbbi csupán kettővel egy választáson. A teljes lakosság körében elenyésző a támogatottságuk, Fekete-Győr Andrásékat a magyarok két százaléka támogatja, a kétfarkúakat pedig egy.

magy
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó