Szeszélyes évszakok
Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
2018. június 4. 01:59

Egészen nyugodt volt az elmúlt hét, ha nem vesszük figyelembe ezt a már állandósuló szélsőséges időjárást folytonos melegrekordjaival és kíméletlen felhőszakadásaival. De nem vagyunk meteorológusok, csak elszenvedői az újabb és újabb időjárási jelenségeknek.

És ha nem meteorológusok vagyunk, máris megállapítható, hogy nemhogy nyugodt, hanem egyszerűen fantasztikus volt az elmúlt hét. Még akkor is, ha elfelejtjük az amerikai cirkuszt, hogy lesz-e Szingapúrban koreai csúcs, vagy nem lesz. (Lesz.)

Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.

Spanyolországban, a gazdasági válság, a migráció és a katalán válság sújtotta Spanyolországban valakik valahol nagyon gyorsan döntöttek. Meg is buktatták a néppárti kormányfőt, 72 óra elég volt ahhoz, hogy távozzon. Valamilyen manhattani fuvallatra hirtelen összeált a spanyol MSZP, a spanyol LMP, a spanyol Jobbik, a spanyol Kétfarkú Kutya, persze a spanyol Fodor Gábor is, mert ő aztán soha nem akar kimaradni semmiből.

A szegény király (mert Spanyolországban királyság van) gyorsan aláírta a kinevezést a szocialista kormányfőnek. Annak, akiről elődje azt mondta, hogy soha nem nyerne választást, ha indulni merészelne. Tehát annak, akit senki sem választott meg. És annak, aki beiktatásán a spanyol történelemben először mellőzte a kereszt és a Biblia jelenlétét.

Itt tartunk, jön egy telefon valahonnan, és mindenki engedelmeskedik. Más kérdés, hogy meddig tart az ukáz, a hagyományosan balodali baszkok és katalánok, vagy épp a spanyol fodorgáborok meddig tartanak ki. Mert a kormánybuktatáshoz ennyi elég volt, le is ment flottul, de mi jő ezután?

Evezzünk más vizekre. Olaszországban sem jobb, csak kissé más a helyzet. Itt legalább szabad választásokon döntött a nép, de ez láthatóan nem tetszik a világi nagyhatalmaknak. A balodal vereséget szenvedett, a győztesek meg hetek óta konzultálnak, pontosabban konzultálnának. De akkor jött az államfő, a Göncz Árpád-i erényekkel megáldott vén baloldali államfő és nem fogadta el a kikinlódott jelöltet. Sőt, arra is képes volt, hogy egy volt IMF-es bankárt nevezzen ki miniszterelnöknek. Ez sem tartott soká, számunkra ismeretlen háttéralkuk és kompromisszumok, netán telefonok után három nap alatt beadta a derekát és megalakulhatott az új olasz kormány.

Így néz ki ma Európa, a demokratikus Európa.

Ehhez képest örvendetes és tapsikolni való, ami szép hazámban történt. Nem is akármi.

Egy nagy magyar államférfi kiállt a nyilvánosság elé és bejelentette, hogy megszűnik az Együtt - Korszakváltók pártja. Próbáljuk magunkat túltenni az érzelmi megrázkódtatásokon, azon a tragikus perspektíván, hogy ezek szerint - még belegondolni is rossz -  nem lesz korszakváltás. Nem lesz, a fenébe, mert ezt épp a korszakváltók jelentették be. (Jelentették ki.)

De a megrázó hír könnyeit felszárítva azért meg kell jegyezni, hogy a sumákság itt is fennáll. Mi az hogy, nagyon is. A parlamentbe be nem jutott párt valahogy megoldotta (valahogy?), hogy 130 milliót összegyűjtött a rá kiszabott bírság megfizetésére.

Kedves állandóan oknyomozó népszavások, hvg-sek, 24.hu-sok meg a többiek, nem érzitek, hogy itt valami gáz van?

Nem érzitek. De én azért ismerem valamennyire a hazai állapotokat. A nagyszerű Jónak lenni jó kezdeményezés egyre több pénzt hoz össze az adakozó emberek egy-kétezer forintjaiból. De az egyszerűen megmagyarázhatatlan és teljességel életszerűtlen, hogy egy kamupárt, egy 1 százalék alatti kamupárt három hét alatt ennyit összetarháljon. Ehhez 37562 szavazójának, minden szavazójának négyezres adománya kellett volna. Ismerjük a régi magyar virtust, életünket és vérünket, de zabot nem. Na most ki adná életét és vérét egy ilyen kamupártért? Pláne a zabot, de ezt a befolyásos külső tényezők valahogy megadták.

Szörnyűséges példa, nem szabad elfelejteni.

De azért van valami jó hír is. A Nagy Vezér, a nagy öszödi vezér hetek óta hallgat. Lehet, hogy nyaral, vagy hajókázik a holland csatornákon, lehet, hogy máshol pihen. Mert azt a fáradágos országos rodeózást valahol ki kell pihenni. Végigrohanta az országot, hogy Orbán egyenlő Putyin. Végigrohanta, hogy Európa vagy Ázsia. Végigrohanta, hogy 21. század vagy középkor. Végigrohant, amiből alig öt százalék lett. Aztán most nem rohan.

Igaz, társai ma is napontja ontják az őrültségeket, hogy Brüsszel ossza el a hazánknak jutó támogatást, meg a többi, de ezt hagyjuk. Szél Bernadett szele is lecsendesedett, elvégre Orbán sem ül börtönben meg ő sem.

Európa csendes, a Jobbik is csendes. De lehet, hogy Fodor Gábor még gondolkozik valamin.

(szék)
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó