Szeszélyes évszakok
Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
2018. június 4. 01:59

Egészen nyugodt volt az elmúlt hét, ha nem vesszük figyelembe ezt a már állandósuló szélsőséges időjárást folytonos melegrekordjaival és kíméletlen felhőszakadásaival. De nem vagyunk meteorológusok, csak elszenvedői az újabb és újabb időjárási jelenségeknek.

És ha nem meteorológusok vagyunk, máris megállapítható, hogy nemhogy nyugodt, hanem egyszerűen fantasztikus volt az elmúlt hét. Még akkor is, ha elfelejtjük az amerikai cirkuszt, hogy lesz-e Szingapúrban koreai csúcs, vagy nem lesz. (Lesz.)

Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.

Spanyolországban, a gazdasági válság, a migráció és a katalán válság sújtotta Spanyolországban valakik valahol nagyon gyorsan döntöttek. Meg is buktatták a néppárti kormányfőt, 72 óra elég volt ahhoz, hogy távozzon. Valamilyen manhattani fuvallatra hirtelen összeált a spanyol MSZP, a spanyol LMP, a spanyol Jobbik, a spanyol Kétfarkú Kutya, persze a spanyol Fodor Gábor is, mert ő aztán soha nem akar kimaradni semmiből.

A szegény király (mert Spanyolországban királyság van) gyorsan aláírta a kinevezést a szocialista kormányfőnek. Annak, akiről elődje azt mondta, hogy soha nem nyerne választást, ha indulni merészelne. Tehát annak, akit senki sem választott meg. És annak, aki beiktatásán a spanyol történelemben először mellőzte a kereszt és a Biblia jelenlétét.

Itt tartunk, jön egy telefon valahonnan, és mindenki engedelmeskedik. Más kérdés, hogy meddig tart az ukáz, a hagyományosan balodali baszkok és katalánok, vagy épp a spanyol fodorgáborok meddig tartanak ki. Mert a kormánybuktatáshoz ennyi elég volt, le is ment flottul, de mi jő ezután?

Evezzünk más vizekre. Olaszországban sem jobb, csak kissé más a helyzet. Itt legalább szabad választásokon döntött a nép, de ez láthatóan nem tetszik a világi nagyhatalmaknak. A balodal vereséget szenvedett, a győztesek meg hetek óta konzultálnak, pontosabban konzultálnának. De akkor jött az államfő, a Göncz Árpád-i erényekkel megáldott vén baloldali államfő és nem fogadta el a kikinlódott jelöltet. Sőt, arra is képes volt, hogy egy volt IMF-es bankárt nevezzen ki miniszterelnöknek. Ez sem tartott soká, számunkra ismeretlen háttéralkuk és kompromisszumok, netán telefonok után három nap alatt beadta a derekát és megalakulhatott az új olasz kormány.

Így néz ki ma Európa, a demokratikus Európa.

Ehhez képest örvendetes és tapsikolni való, ami szép hazámban történt. Nem is akármi.

Egy nagy magyar államférfi kiállt a nyilvánosság elé és bejelentette, hogy megszűnik az Együtt - Korszakváltók pártja. Próbáljuk magunkat túltenni az érzelmi megrázkódtatásokon, azon a tragikus perspektíván, hogy ezek szerint - még belegondolni is rossz -  nem lesz korszakváltás. Nem lesz, a fenébe, mert ezt épp a korszakváltók jelentették be. (Jelentették ki.)

De a megrázó hír könnyeit felszárítva azért meg kell jegyezni, hogy a sumákság itt is fennáll. Mi az hogy, nagyon is. A parlamentbe be nem jutott párt valahogy megoldotta (valahogy?), hogy 130 milliót összegyűjtött a rá kiszabott bírság megfizetésére.

Kedves állandóan oknyomozó népszavások, hvg-sek, 24.hu-sok meg a többiek, nem érzitek, hogy itt valami gáz van?

Nem érzitek. De én azért ismerem valamennyire a hazai állapotokat. A nagyszerű Jónak lenni jó kezdeményezés egyre több pénzt hoz össze az adakozó emberek egy-kétezer forintjaiból. De az egyszerűen megmagyarázhatatlan és teljességel életszerűtlen, hogy egy kamupárt, egy 1 százalék alatti kamupárt három hét alatt ennyit összetarháljon. Ehhez 37562 szavazójának, minden szavazójának négyezres adománya kellett volna. Ismerjük a régi magyar virtust, életünket és vérünket, de zabot nem. Na most ki adná életét és vérét egy ilyen kamupártért? Pláne a zabot, de ezt a befolyásos külső tényezők valahogy megadták.

Szörnyűséges példa, nem szabad elfelejteni.

De azért van valami jó hír is. A Nagy Vezér, a nagy öszödi vezér hetek óta hallgat. Lehet, hogy nyaral, vagy hajókázik a holland csatornákon, lehet, hogy máshol pihen. Mert azt a fáradágos országos rodeózást valahol ki kell pihenni. Végigrohanta az országot, hogy Orbán egyenlő Putyin. Végigrohanta, hogy Európa vagy Ázsia. Végigrohanta, hogy 21. század vagy középkor. Végigrohant, amiből alig öt százalék lett. Aztán most nem rohan.

Igaz, társai ma is napontja ontják az őrültségeket, hogy Brüsszel ossza el a hazánknak jutó támogatást, meg a többi, de ezt hagyjuk. Szél Bernadett szele is lecsendesedett, elvégre Orbán sem ül börtönben meg ő sem.

Európa csendes, a Jobbik is csendes. De lehet, hogy Fodor Gábor még gondolkozik valamin.

(szék)
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó