A halálfurgon borzalmai
Elkezdődtek a perbeszédek az úgynevezett halálkamion-perben. Az ügyész azt mondta, hogy a kapzsiság és a pénzsóvárgás miatt kellett meghalnia 2015 nyarán hetvenegy menedékkérőnek a Kecskemétről Nyugat-Európába tartó hűtőkamionban. Az embercsempészek vezetője egy afgán férfi volt, rajta kívül még tíz vádlott van. Többen akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.
2018. június 6. 10:05

Csaknem egy éve indult az úgynevezett halálkamion-per tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. A bizonyítási eljárás mostanra befejeződött, így elkezdődhettek a perbeszédek.

Schmidt Gábor szerint „a korlátokat nem ismerő, az életet, méltóságot semmibe vevő kapzsiság, pénzsóvárság” motiválta a vádlottakat és „a vérfagyasztó közönyt”. Ez az oka annak, hogy az esetek túlnyomó részében sötét, levegőtlen, túlterhelt, e célra alkalmatlan furgonokban, megfelelő mennyiségű étel, ital és megállás nélkül, megalázó körülmények között szállították az embereket – mondta. Ez a mélyen embertelen hozzáállás vezetett 71 ember gyötrelmes fulladásához, kínhalálához – fogalmazott.

A vádat alátámasztó bizonyítékokra hivatkozva kiemelte: az embercsempészés során minden elkövetőnek külön szerepe, feladata volt, de valamennyien tisztában voltak azzal, hogy amit tesznek, azt bűnszervezet tagjaként követik el.

A sofőrök tudtak az embertelen körülményekről

Hangsúlyozta, hogy a Szerbiában szervező férfi és a tizenkettedrendű vádlott a hierarchiában az elsőrendű vádlott felett állt, utóbbi közvetítői szerepet töltött be kettejük és a másodrendű vádlott között, de ez nem kisebbíti az ő vezetői, szervezői szerepét. Megállapítható, hogy a bűnszervezet magyarországi tagjait az elsőrendű vádlott vezette: szervezte az innen induló szállításokat, valamint utasította a sofőröket és előfutókat irányító másodrendű vádlottat is.

Bár tagadja, az is megállapítható, hogy a telefonbeszélgetések révén tudott az embertelen körülményekről – folytatta az ügyész –, több esetben pedig még a szállítás előtt olyan utasításokat adott, hogy a sofőrök a dörömbölés ellenére sem állhatnak meg, nem ellenőrizhetik utasaik állapotát. A sofőrök – kevés kivételtől eltekintve – semmit nem tettek az embertelen körülmények megszüntetése érdekében – tette hozzá.

Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én (MTI/EPA/Roland Schlager)

A magyar hatóságokat nem terheli felelősség

Schmidt Gábor beszélt arról is, hogy a Kecskeméti Járásbíróság 2015. augusztus 13-ától engedélyezte az elsőrendű és a másodrendű vádlott mobiltelefonjain folytatott beszélgetésekkel kapcsolatban a titkos adatszerzést. A rögzített bizonyítékok felhasználhatósága pedig a büntetőeljárás lényeges kérdése. Az ügyész kiemelte: a törvény kimondja, hogy annak a bűncselekménynek a bizonyítására, amely miatt a bíróság engedélyezte a titkos adatszerzést, annak az eredménye a bűncselekmény minden elkövetőjével szemben felhasználható.

A telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a magyar hatóságokat nem terheli a 2015 augusztusában történt tragédiáért felelősség, a hívások azonnali fordítása akkor nem volt indokolt. A titkos adatszerzések elrendelésekor még nem voltak ugyanis adataik emberi életet veszélyeztető szállításokról, így a hanganyagot a fordítóiroda munkatársai csak novemberben kapták meg – jelentette ki.

Az ügyészség határozott álláspontja szerint azok, akik az elhunytak tragikus haláláért közösen felelősek, a minősített emberöléssel vádolt embercsempészek, vagyis az első négy vádlott – mondta.

Az ügyész csütörtökön folytatja vádbeszédét.

Schmidt Gábor ügyész vádbeszédében azt mondta: az embercsempészek sokszor igyekeznek magukat az általuk csempészett migránsok jótevőinek beállítani. Ez azonban szerinte nagyon messze van a valóságtól. A csempészek ugyanis csak a saját érdekeiket, a minél nagyobb profitot nézik, és nincsenek tekintettel a migránsok emberi méltóságára, szükségleteire, sőt egyes esetekben az életükre sem.

Levegőtlen furgonokban szállították a migránsokat

Az ügyészség szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között több mint 30 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban hetvenegy embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről az osztrák-magyar határra tartó járműben ötvenkilenc férfi, nyolc nő és négy gyerek volt, akik hiába dörömböltek és kiabáltak. A sofőr a bűnszervezet vezetőjétől telefonon kapott utasítást követve nem nyitotta ki a raktér ajtaját, hogy minél hamarabb Ausztriába érjenek. A migránsok az indulástól számított három órán belül, még magyar területen megfulladtak. A vádlottak később az ausztriai A4-es autópályán, Parndorf közelében hagyták a kamiont és visszatértek Magyarországra.

A tárgyaláson a bíró elmondta, hogy az ügy nyomozati szakaszában mintegy 115 millió, a bírósági eljárás során pedig már több mint 41 millió forint költség merült fel. A DNS-mintáktól kezdve a szállító járművekig mintegy négyszáz bűnjelet vettek jegyzékbe, amelyek között vannak mobiltelefonok, rendszámok, iratok, különféle eszközök és személyes tárgyak is.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van.

A vádirat 26 vádpontot, 33 szállítás leírását tartalmazza, amelyek közül a huszonötödik a parndorfi tragédia.

Az ügyész négy és fél óra alatt sem végzett a vádbeszéddel, így az csütörtökön folytatódik. Ezt követik majd a vádlottak védőbeszédei, elsőfokú ítélet pedig csak ezután várható.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Operatív törzs: hatósági intézkedések közjárműveken
  A rendőrök 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban - közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó