Ikonokba foglalt imádság
A hétvégén nyílt meg – Kocsis Fülöp érsek-metropolita fővédnöksége mellett – Máriapócson az a zarándok-kiállítás, melyen keresztény alkotók munkái tekinthetők meg augusztus 30-áig, hogy azután a tárlat tovább „zarándokoljon”, majd végül – a 2020-as Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva – a Duna Palotában zárja küldetését.
2018. június 6. 11:11

A zarándok-kiállításról a Gondola két főszervezőt, Latorcai-Ujházi Arankát és Monostory Viktóriát kérdezte.

„Januárban kerestek meg bennünket Hajdúszoboszlóról, hogy keresztény művészeknek szervezzünk tárlatot. A nagy sikerre való tekintettel javasolták, hogy indítsunk vándorkiállítást. Mi viszont azt mondtuk, ne vándor-, hanem zarándok-kiállítás legyen. Hiszen az alkotások Istenről szólnak, a művészek alkotásuk révén is tanúságtevők, hitvallók” – fogalmazott lapunknak Latorcai-Ujházi Aranka.

Képbefoglalt imádság a magyar ifjúságért– hangzik a tárlat mottója, mivel a művészek fontosnak tartják, hogy a kiállítás üzenete, a keresztény hit nyílt vállalása természetes legyen azon fiatalok számára is, akik saját egyházi közösségeikben gyakorolják vallásukat, de erről más helyzetekben – talán tartva kortársaik elutasító magatartásától – nem szívesen beszélnek.

Máriapócson a művészek egy csupasz zarándokkeresztet kaptak ajándékba, mely végigkíséri majd a művész-zarándokok útját, s ennek során újabb és újabb alkotók fogják művészien díszíteni, hogy végül – úgy is, mint jelkép és úgy is, képzőművészeti alkotás – visszatérjen Máriapócsra. „A kereszt végigkísér majd bennünket, hogy a Szűzanya oltalma alatt megtett utunk végén művészeink alkotásaival gyarapítva visszaadhassuk azt a máriapócsiaknak. A keresztalja ismert fogalom az egyházi zarándoklatok során: a szent helyekre igyekvő zarándokcsoportot, búcsús közösséget jelenti, akik közös keresztjük alatt gyülekeznek és teszik meg a kegyhelyig vezető utat. Mi, keresztény művészek is egyfajta keresztaljaként igyekszünk végigmenni az általunk vállalt zarándokúton” – mondta Latorcai-Ujházi Aranka, akinek számos ikonja megtekinthető a kiállításon.

A tárlat eljutott már Nyíregyházára és Debrecenbe, majd zarándokútját újabb helyszíneken folytatja. „A terveink között szerepel, hogy eljussunk Miskolcra, Pannonhalmára, Győrbe, Szegedre és Pécsre is – majd végül a Duna Palotába, a 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva” – mondja az alkotásaival a tárlaton ugyancsak jelenlévő másik szervező, Monostory Viktória.

De kiállítás-sorozat nemcsak az alkotóknak és a műveknek jelent zarándoklatot: a felemelő lelki élménynek – mely az Istenről szóló tanúságtételről, hitvallásról szól a művészet eszközeivel – mindannyian részesei lehetünk, ha kitárjuk szívünket, megnyitjuk lelkünket, és kellő időt szánunk a művek megtekintésére, megismerésére és megértésére.

Ablak az örökkévalóságra – Képbefoglalt imádság a magyar ifjúságért, képzőművészeti zarándok-kiállítás, Máriapócsi Nemzeti Kegyhely (Családvár).

Megtekinthető 2018. augusztus 30-ig

Fotók: Váli Miklós

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: Taktika helyett stratégiára van szükség
  Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
MTI Hírfelhasználó