Ikonokba foglalt imádság
A hétvégén nyílt meg – Kocsis Fülöp érsek-metropolita fővédnöksége mellett – Máriapócson az a zarándok-kiállítás, melyen keresztény alkotók munkái tekinthetők meg augusztus 30-áig, hogy azután a tárlat tovább „zarándokoljon”, majd végül – a 2020-as Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva – a Duna Palotában zárja küldetését.
2018. június 6. 11:11

A zarándok-kiállításról a Gondola két főszervezőt, Latorcai-Ujházi Arankát és Monostory Viktóriát kérdezte.

„Januárban kerestek meg bennünket Hajdúszoboszlóról, hogy keresztény művészeknek szervezzünk tárlatot. A nagy sikerre való tekintettel javasolták, hogy indítsunk vándorkiállítást. Mi viszont azt mondtuk, ne vándor-, hanem zarándok-kiállítás legyen. Hiszen az alkotások Istenről szólnak, a művészek alkotásuk révén is tanúságtevők, hitvallók” – fogalmazott lapunknak Latorcai-Ujházi Aranka.

Képbefoglalt imádság a magyar ifjúságért– hangzik a tárlat mottója, mivel a művészek fontosnak tartják, hogy a kiállítás üzenete, a keresztény hit nyílt vállalása természetes legyen azon fiatalok számára is, akik saját egyházi közösségeikben gyakorolják vallásukat, de erről más helyzetekben – talán tartva kortársaik elutasító magatartásától – nem szívesen beszélnek.

Máriapócson a művészek egy csupasz zarándokkeresztet kaptak ajándékba, mely végigkíséri majd a művész-zarándokok útját, s ennek során újabb és újabb alkotók fogják művészien díszíteni, hogy végül – úgy is, mint jelkép és úgy is, képzőművészeti alkotás – visszatérjen Máriapócsra. „A kereszt végigkísér majd bennünket, hogy a Szűzanya oltalma alatt megtett utunk végén művészeink alkotásaival gyarapítva visszaadhassuk azt a máriapócsiaknak. A keresztalja ismert fogalom az egyházi zarándoklatok során: a szent helyekre igyekvő zarándokcsoportot, búcsús közösséget jelenti, akik közös keresztjük alatt gyülekeznek és teszik meg a kegyhelyig vezető utat. Mi, keresztény művészek is egyfajta keresztaljaként igyekszünk végigmenni az általunk vállalt zarándokúton” – mondta Latorcai-Ujházi Aranka, akinek számos ikonja megtekinthető a kiállításon.

A tárlat eljutott már Nyíregyházára és Debrecenbe, majd zarándokútját újabb helyszíneken folytatja. „A terveink között szerepel, hogy eljussunk Miskolcra, Pannonhalmára, Győrbe, Szegedre és Pécsre is – majd végül a Duna Palotába, a 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva” – mondja az alkotásaival a tárlaton ugyancsak jelenlévő másik szervező, Monostory Viktória.

De kiállítás-sorozat nemcsak az alkotóknak és a műveknek jelent zarándoklatot: a felemelő lelki élménynek – mely az Istenről szóló tanúságtételről, hitvallásról szól a művészet eszközeivel – mindannyian részesei lehetünk, ha kitárjuk szívünket, megnyitjuk lelkünket, és kellő időt szánunk a művek megtekintésére, megismerésére és megértésére.

Ablak az örökkévalóságra – Képbefoglalt imádság a magyar ifjúságért, képzőművészeti zarándok-kiállítás, Máriapócsi Nemzeti Kegyhely (Családvár).

Megtekinthető 2018. augusztus 30-ig

Fotók: Váli Miklós

gondola
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó