Kiderül, ki lehetett Molnár tettestársa
Vizsgálatot kezdeményezett az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál Havas Szófia, hogy kiderüljön, Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról. Havas szerint Tóth Bertalannak tudnia kellett az ügyletről, ebben az esetben azonban hiteltelennek tartja a frakcióvezető pártelnöki ambícióit.
2018. június 7. 10:06

– Nem hiszek a csodákban, márpedig ez maga lenne a csoda – fogalmazott a Magyar Időknek Havas Szófia arról, hogy vizsgálatot kezdeményezett Legény Zsoltnál, az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnökénél arról, hogy Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról.

Az MSZP központi tagozati szervezetének elnöke elmondta, a vizsgálattól azt várják, hogy kiderüljön, Molnár mellett mások, így például a szocia­listák tárgyalódelegáció­jának tagjai, a frakcióvezető tudtak-e az ügyletről, azt ki ellenjegyezte, ki kinek a nevében írta alá.

Emlékezetes: az MSZP leköszönt elnöke, Molnár Gyula ellen fegyelmi eljárás indult a pártban, mert állítólag egymaga, titokban írt alá megállapodást Fodor Gáborral és Karácsony Gergellyel arról, hogy a Liberálisoknak hatvanmilliós párttámogatást juttatnak. Havas Szófia elmondta: a szocialisták tárgyalódelegációjának állandó tagja volt Tóth Bertalan frakcióvezető, aki „ha tudott a megállapodásról, akkor az a baj, ha nem tudott, akkor pedig az”.

Szerinte Tóth a botrány kirobbanása óta azért „pislog, mint a liliom”, mert indul az MSZP elnöki tisztéért, esélyeit pedig jelentősen rontaná, ha kiderülne, ő is asszisztált a pártban nagy felháborodást keltő egyezség létrejöttéhez. – Innentől kezdve nemcsak a frakcióvezető úr elnöki ambíciója hiteltelen, hanem a mögötte álló csapat is, köztük a választmány elnöki székéért induló Ujhelyi István EP-képviselő is – mondta a politikus.

Az MSZP soraiban nagy a titkolózás, Tóth Bertalan is csak „pislog, mint a liliom” a botrány miatt Fotó: Mirkó István

Ellentmondásosnak tartotta azt is, hogy egyes körök Szanyi Tibort például azzal tartanák távol az MSZP elnöki székétől, hogy EP-képviselőként Brüsszelből nem lenne képes vezetni a pártot, míg Ujhelyi ugyancsak Brüsszelből irányítaná a választmányt, ami nem kevésbé nehéz feladat.

Havas Szófia mindezek tükrében kifejezetten azt kérte Legény Zsolttól, hogy az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa mihamarabb vizsgálja ki a Liberálisok támogatásáról szó megállapodás létrejöttének körülményeit.

Szerinte a vizsgálatot még az MSZP június 17-i tisztújító kongresszusáig le kellene zárni annak érdekében, hogy a küldöttek a tények ismeretében hozhassanak felelős döntést arról, hogy a következő két évben kikre bízzák a párt irányítását. Az MSZP elnöki székéért egyébként öten szállnak ringbe, Tóth Bertalan mellett Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, az országos szinten ismeretlen Bródy Gábor, illetve a korábbi elnök, Mesterházy Attila.

Emlékezetes: a választmány vezetéséért újra nem induló Hiller István nemrég úgy fogalmazott, hogy az MSZP számára tragikus vereség volt az áprilisi választás, de ellentétben Lengyelországgal, nem halálos csapás a baloldalra. Hiller egyébként azzal magyarázta háttérbe húzódását, hogy két éve programalapú munka tervével pályázott a választmány elnöki székére, két színvonalas, karakteres baloldali programot is alkottak, de a választási kampányban ezekről alig volt szó.

magyaridok.hu
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó