Valódi párbeszéd kell Európa keleti és nyugati fele között
Fontos, hogy valódi kommunikáció induljon be Európa keleti és nyugati fele között, felváltva "a süketek párbeszédét" - hangsúlyozta egy szerdai budapesti könyvbemutatón az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
2018. június 7. 10:46

Németh Zsolt szerint körvonalazódik Európában egy pozitív program, amely „a magyar-lengyel együttműködésben elég jól tetten érhető”. Hangsúlyozta, hogy a térség államainak szükségük van a Lengyelországból érkező friss gondolatokra.

A kötet megjelenése kapcsán arról is szólt: fontos, hogy azt egy olyan magyar-lengyel alapítvány támogatta, amelynek forrásaihoz a két ország kormánya egy-egymillió euróval járult hozzá. Foglalkozni kell Kelet-Európa múltjával és a kontinens nyugati felének fejleményeivel – jelentette ki.

Ryszard Legutko lengyel filozófus, a Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti képviselője, A közönséges ember diadala című könyv szerzője az eseményen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy szakítsunk a szavakat megölő, jelentésüket kidobó európai trenddel, amelynek egy hazug nyelv a megjelenése.

Példaként hozta fel, hogy miközben az Európai Parlament képviselőinek zöme a vélemények sokszínűségének szépségét dicséri, támadásnak tekinti, ha valóban eredeti, új gondolatok jelennek meg.

Megjegyezte: olyan politikusokat, mozgalmakat bélyegeznek Brüsszelben populistáknak, amelyek alapvetően az európai intézmények arroganciájának elutasításáról szólnak.

Mint mondta, a kontinens nyugati fele – amely segítséget kínálva akar irányt szabni az együttműködésnek – gondolkodásában is homogénebb a keletinél. Azt hangoztatta, a liberalizmus éppen úgy gyakorol mély hatást a társadalmakra, hogy azt ígéri, csak a kereteket szabja meg.

A szerző szerint vannak az életnek olyan területei, amelyekben nincs helye a liberalizmusnak, ezek között említve a családot, az egyházat és az iskolát.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó