Európa vezetői belátták, le kell zárni a határokat
Merkel elismerte: Orbánnak igaza van
A magyar–szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi – fogalmazott a magyar határkerítés kapcsán Angela Merkel, immár azt visszhangozva, amit a magyar kormány régóta hirdet. A meggyengült német kancellár pálfordulásáról egy magyar illetékes tegnap azt mondta: „ezt talán nem is nagyon kell tovább elemezni”. A három éve felhúzott kerítésről Merkel 2015-ben azt mondta: nem működik, hogy mindenki mindenkit elkerül, tavaly pedig megfenyegette a magyarokat, hogy ára lesz annak, ha nem csatlakoznak az EU közös menekültpolitikájához. Eközben a bajor menekülttanács kimondta a kimondhatatlant: a tervezett német befogadóközpontokban lágerkörülmények várják a migránsokat.
2018. június 12. 10:54

Hat hét hit, és hat – hirdette egykor a hajszeszreklám, de a jelek szerint Angela Merkel német kancellárnak három év is kellett ahhoz, hogy belássa: hasznos a déli határon felhúzott magyar kerítés.

– A magyar–szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi – mondta Merkel egy tévéinterjúban. „Magyarország bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát az uniós külső határa védelmével” – fogalmazott a kancellár az ARD német országos köztelevízió­ban, immár azt visszhangozva, amit hazánk évek óta hirdet. – Ezt talán nem is nagyon kell tovább elemezni – reagált erre tegnap Hegyaljai Mátyás belügyi helyettes államtitkár.

Három év kellett hozzá, hogy a kancellár véleménye megváltozzon Fotó: Reuters

Merkel 180 fokos fordulata ezzel teljessé vált. 2015-ben a csaknem napra pontosan három éve elhatározott magyar kerítés tervéről a kancellár akkor még fanyalogva nyilatkozott. – Nem segít, ha mindenki mindenkit elkerül – mondta.

Tavaly pedig nyíltan megzsarolta Magyarországot az EU-pénzekkel: „Aki megtagadja a szolidaritást, annak számolnia kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül a jövőbeli pénzügyi tárgyalásokon.” Tavaly a Handelsblatt német üzleti lapnak nyilatkozva Anton Pelinka Budapesten tanító osztrák politikatudós azt mondta, „Orbán [Viktor] elszigeteli országát, hogy az áldozatot játszhassa.

A mottója ez: az egész világ Magyarország ellen van.” Az azóta eltelt kilenc hónapban azonban éppen az ellenkezője történik Európában annak, amiről a CEU-n oktató szakember beszélt. Az egymás után következő német, osztrák, cseh, olasz és szlovén választások kivétel nélkül a migrációellenes álláspontot erősítették. A hó elején az élen végzett szlovén Janez Jansát az európai sajtóban kifejezetten Orbán embereként aposztrofálták. De a németek is levonják a tanulságokat.

– 2015 óta a német politika folyamatosan változott. Egy német kancellárnak nagyon nehéz azt mondania, hogy tévedtem – mondta kérdésünkre Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a Willkommenskultur, a befogadás 2015-ben meghirdetett „kultúrája” óta a német társadalom alaposan átértékelte a helyzetet. Már nem csokoládéval, plüssállatokkal és virággal várják a bevándorlókat.

– A német gazdaságnak évi 300 ezer új munkaerőre lenne szüksége: fia­talokra, nyelvet tudókra és diplomásokra. Ám a bevándorlókról kiderült: ezek közül csak az első feltételnek tudnak megfelelni. Mindeközben a bűncselekmények egyharmadát ők követik el, ami egymillió bevándorlóra vetítve óriási szám – mondta.

A Willkommenskultur egyre hátrál. Németországot legutóbb egy kurd menedékkérő által egy német lány sérelmére elkövetett kéjgyilkosság kavarta fel; a tettes Irakba szökött, és nem a németeken múlt, hogy a kurd hatóság végül kiadta őt.

 

Egész Európát védi a hazai menekültpolitika Fotó: Kurucz Árpád

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy Dieter Romann német rendőrfőnök személyesen utazott Ali Bassárért Erbílbe. A német sajtó úgy látja: nagy csaták várhatók menekültügyben Merkel és Horst Seehofer, a kancellárnál keményvonalasabb belügyminiszter között. A bajor menekülttanács úgy fogalmaz a Seehofer által szorgalmazott új típusú menekültszállások, az Anker-központok kapcsán: ezek magas kerítéssel, zárt kapukkal övezett, hálótermes centrumok, amelyeket biztonsági szolgálat felügyel.

Sőt a tanács a német nyelvterületen eddig menekültügyben elképzelhetetlen tabukifejezést is leírja: „minimális beiskolázás a lágeriskolákban”.

magyaridok.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán: A magyar gazdáknak vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra
  Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.
 • Mindnyájunknak el kell menni
  A távolmaradásunk azonban gyengíti a Fidesz-KDNP lista politikai erejét. Nem mindegy ugyanis, hogy egy kicsinyke választói létszám áll a győztes mögött, avagy az ország polgárainak meghatározó része.
 • A Fidesz ellen is mozgósít a liberális aktivista hálózat
  Rövid idő alatt 77 nemzeti, konzervatív és bevándorlásellenes Face­book-oldalt és -csoportot hallgattatott el a világ legnagyobb és legbefolyásosabb liberális aktivista hálózata, az Avaaz. A Soros György-féle nyílt társadalom megvalósítására törekvő szervezet hazánkban is aktív, már tavaly megpróbálta befolyásolni az országgyűlési választás eredményét.
MTI Hírfelhasználó