Az Európai Unió nem szólhat bele
Az igazságszolgáltatás szervezetének kialakítása nemzeti hatáskör, és az Európai Unió intézményeinek nincs felhatalmazása arra, hogy ennek a keretnek a formájába konkrétan beleszóljon – nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Bloomberg amerikai hírügynökség kérdéseire válaszolva.
2018. június 12. 18:14

Az a legfontosabb, hogy a bírák függetlensége biztosítva legyen, és ez olyan mérce, amely soha nem csorbulhat – tette hozzá a miniszter e-mailben elküldött válaszában a Bloomberg keddi jelentése szerint.

A hírügynökség felidézte: Orbán Viktor kormányfő a hatalomba 2010-ben történt visszatérése óta már többször is összetűzésbe került az Európai Bizottsággal amiatt, hogy kiterjesztette a kormány befolyását addig független intézményekre, beleértve részben a bíróságokat is. Erre válaszul az unió vizsgálni kezdte a jogállamiságot az egyes tagállamokban, és jelenleg azt fontolgatja, hogy a pénzügyi támogatásokat bizonyos jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötné. Ezzel a lépéssel az EU már túl messzire menne – vélekedett Trócsányi László.

„A jogállamiság fogalmával óvatosan kell bánni, különösen ha azt büntetőintézkedések alapjaként kezelik. Az Európai Bizottság egyre inkább politikai szerepet akar betölteni. Ha lehetővé tesszük, hogy politikusok értékelhessék (a jogállamiság minőségét), akkor azoknak a döntéseknek politikai színezete lesz, ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan” – fejtette ki Trócsányi László a hírügynökségnek elküldött válaszában.

A miniszter attól is óva intette az uniót, hogy beleszóljon a bírói kinevezések gyakorlata miatt kirobbant vitába. „Ezt nem európai szinten, hanem a nemzeti kereteken belül kell rendezni. Nem tartom szerencsésnek és elfogadhatónak, amikor egyesek egy belső, nemzeti ügyet az ország határain kívülre visznek” – fogalmazott Trócsányi László.

A bírósági rendszer átalakításában Orbán Viktor kormányának legújabb terve az, hogy új, a rendes bíróságoktól elkülönült közigazgatási bírósági szervezetrendszert hoznának létre. A kormány érvelése szerint ez a magyar állampolgárok érdekét szolgálná, mert az eljárások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnének. A kormány bírálói szerint viszont a kabinet célja a bírói függetlenség csorbítása – jelezte a hírügynökség.

Korábban az alkotmány módosításával eltávolították hivatalából a Legfelsőbb Bíróság elnökét, széles jogkörrel létrehoztak egy szervezeti ügyekben döntő csúcsszervet, az Országos Bírósági Hivatalt, továbbá korlátozták az Alkotmánybíróság hatáskörét, és a soraiba a kormánnyal szövetséges bírákat jelöltek ki – írta a Bloomberg.

MTI
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó