Az Európai Unió nem szólhat bele
Az igazságszolgáltatás szervezetének kialakítása nemzeti hatáskör, és az Európai Unió intézményeinek nincs felhatalmazása arra, hogy ennek a keretnek a formájába konkrétan beleszóljon – nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Bloomberg amerikai hírügynökség kérdéseire válaszolva.
2018. június 12. 18:14

Az a legfontosabb, hogy a bírák függetlensége biztosítva legyen, és ez olyan mérce, amely soha nem csorbulhat – tette hozzá a miniszter e-mailben elküldött válaszában a Bloomberg keddi jelentése szerint.

A hírügynökség felidézte: Orbán Viktor kormányfő a hatalomba 2010-ben történt visszatérése óta már többször is összetűzésbe került az Európai Bizottsággal amiatt, hogy kiterjesztette a kormány befolyását addig független intézményekre, beleértve részben a bíróságokat is. Erre válaszul az unió vizsgálni kezdte a jogállamiságot az egyes tagállamokban, és jelenleg azt fontolgatja, hogy a pénzügyi támogatásokat bizonyos jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötné. Ezzel a lépéssel az EU már túl messzire menne – vélekedett Trócsányi László.

„A jogállamiság fogalmával óvatosan kell bánni, különösen ha azt büntetőintézkedések alapjaként kezelik. Az Európai Bizottság egyre inkább politikai szerepet akar betölteni. Ha lehetővé tesszük, hogy politikusok értékelhessék (a jogállamiság minőségét), akkor azoknak a döntéseknek politikai színezete lesz, ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan” – fejtette ki Trócsányi László a hírügynökségnek elküldött válaszában.

A miniszter attól is óva intette az uniót, hogy beleszóljon a bírói kinevezések gyakorlata miatt kirobbant vitába. „Ezt nem európai szinten, hanem a nemzeti kereteken belül kell rendezni. Nem tartom szerencsésnek és elfogadhatónak, amikor egyesek egy belső, nemzeti ügyet az ország határain kívülre visznek” – fogalmazott Trócsányi László.

A bírósági rendszer átalakításában Orbán Viktor kormányának legújabb terve az, hogy új, a rendes bíróságoktól elkülönült közigazgatási bírósági szervezetrendszert hoznának létre. A kormány érvelése szerint ez a magyar állampolgárok érdekét szolgálná, mert az eljárások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnének. A kormány bírálói szerint viszont a kabinet célja a bírói függetlenség csorbítása – jelezte a hírügynökség.

Korábban az alkotmány módosításával eltávolították hivatalából a Legfelsőbb Bíróság elnökét, széles jogkörrel létrehoztak egy szervezeti ügyekben döntő csúcsszervet, az Országos Bírósági Hivatalt, továbbá korlátozták az Alkotmánybíróság hatáskörét, és a soraiba a kormánnyal szövetséges bírákat jelöltek ki – írta a Bloomberg.

MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Korszakos győzelmet arattunk
  Korszakos és rekordgyőzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor vasárnap este. "Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első" - ígérte a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren.
 • Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP
  Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1 aktuális csatorna választási műsorában.
 • Semjén Zsolt: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
  Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban.
MTI Hírfelhasználó