Orbán Viktor nem csatát, hanem háborút nyert
Török Gábor szerint az ellenzék reménytelen helyzetbe került a választás után, Orbán Viktor hatalma pedig még sosem volt ilyen erős, mint most. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az ellenzék már régóta nem képes saját témákkal felkerülni a politikai napirendre, és csak technikai kérdésekkel foglalkozik.
2018. június 13. 13:00

Török Gábor szerint az ellenzék az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson nem pusztán vereséget szenvedett, hanem a fegyverletétel közelébe került.

„Orbán Viktor 2018 áprilisában nem egy csatát nyert meg, egy újabb csatát, hanem megnyert egy háborút. Ezek után lehet arról beszélni, hogy az ellenzéknek milyen további lehetőségei vannak, de szerintem az ellenzék is érzi azt, hogy egy fegyverletétel-közeli állapot alakult ki, és valójában az ellenzék jövője most meglehetősen reménytelennek tűnik” - emelte ki a politikai elemző.

Az ellenzéken látszik, hogy esélytelennek érzi magát Orbán Viktor politikai kormányzásával szemben - tette hozzá.

„Az ellenzék szereplői is érezték azt, hogy miről szólt a választás. Szinte elkerülhetetlen volt minden pártban az, hogy a méregpoharat ki kellett inniuk. Isszák folyamatosan, ezt látjuk most.

Ennek komoly áldozatai vannak, ezt mutatja, ami az LMP-ben és a Jobbikban történt. Az MSZP-ben zajló történéseknek más a mozgatórúgójuk, de a fő magyarázóerő a reménytelenség” - fejtette ki Török Gábor.

A politikai elemző szerint az ellenzék elfogadta, hogy Orbán Viktor addig lesz miniszterelnök, ameddig akar, és átadta neki a kezdeményezést.

„Egy akarat van, egy narratíva van, egy ajánlat van Magyarország számára, ami nem azt jelenti, hogy az a 2,5-3 millió ember, aki nem a Fideszre szavazott, az most már Fidesz-szavazó lenne, csak a beletörődés, az elfogadás jelei látszanak. És hogy valóban mi történik az ellenzéki oldalon, annak nagy esélye van annak, hogy a kormányoldal mit szeretne tenni” - vélekedett.

Orbán Viktor hatalma sohasem volt olyan erős, mint most – hangsúlyozta.

Török Gábor szkeptikus az ellenzék politikai esélyeit illetően, pedig ő is emlékszik arra, hogy a Fidesz egy hasonló helyzetből már képes volt talpra állni.

„1998 előtt az akkori jobboldal sem állt jobban erőforrások tekintetében, mint ahogy a mai ellenzék áll a kormányoldallal összehasonlítva. De akkor volt gondolat, volt egy olyan politikai erő, a Fidesz, amelyen látszott, hogy akar valamit, gondolkodott a kérdésekről, már 1996-ban programot jelentetett meg, képes volt ügyeket vinni a napirendre. Ez a politikai módszertan teljesen hiányzik az ellenzék arzenáljából” - fejtette ki.

Pedig a Fidesz éppen most nem tarolja le témákkal a napirendet: üresedés van, de egyik ellenzéki párt sem tudott arra kísérletet tenni, hogy saját témái, saját mondanivalója legyen – mutatott rá.

Török Gábor kontraszelekciót is lát az ellenzéki oldalon. Mint mondta, a harmadik kétharmad után a kreatív, innovatív emberek, potenciális politikai szereplők nagyon meggondolják, hogy szerepet vállaljanak-e egy ellenzéki pártban. Így inkább azok maradnak, akiknek a politikai megélhetési vagy karrierkérdést jelent.

Az ellenzék ma már inkább csak technikai kérdésekkel foglalkozik és nem azzal, hogy megértse, illetve meggyőzze a választóit - zárta értékelését a politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Infostart.hu - InfoRádió
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó