Látványos műsorral kezdődött a foci-vb
Robbie Williams brit énekes, Aida Garifullina orosz operaénekes és a kétszeres világbajnok brazil Ronaldo főszereplésével látványos zenés-táncos műsorral kezdődött meg csütörtökön az oroszországi labdarúgó-világbajnokság.
2018. június 14. 21:50

Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt szűk másfél órával a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok Iker Casillas az orosz szupermodell Natalja Vogyjanova társaságában a játéktérre hozta – egy erre a célra tervezett Louis Vuitton bőröndben – a FIFA-világkupát, hogy megmutassa a gyülekező közönségnek, milyen trófea elnyeréséért küzdenek majd a csapatok több mint egy hónapon keresztül.

Ezt követte a csapatok bemelegítése, majd mintegy fél órával a kezdőrúgást megelőzően megkezdődött a show-műsor. Először Csajkovszkij zenéje hangzott fel videobejátszásban Jurij Basmet hegedű- és Danyiil Trifonov zongoraművész előadásában egy, a Moszkva folyóra épített színpadról, aztán a kétszeres aranylabdás, a nemzetközi szövetségnél háromszor a világ legjobbjának választott 41 éves Ronaldo és Robbie Williams futballozott gyerekekkel. A folytatásban a 44 éves brit előadó énekelt táncosok és freestyle futballisták gyűrűjében, őt pedig Alekszandr Boldacsev hárfaművész váltotta a színpadon.

Pár pillanattal később az orosz mitológiából ismert tűzmadár hozta a küzdőtérre a 30 éves tatár származású szopránénekes Garifullinát, aki egy újabb Williams-szám után elénekelte vele az Angyalok című dalt. A színpadon a 32 táncos pár a világbajnokságon részt vevő csapatokat jelenítette meg.

Robbie Williams brit énekes és Aida Garifulllina orosz operaénekes a nyitóünnepségen (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Hamarosan a pályára került a vb hivatalos labdája az Adidas Telstar 18, és a program főszereplői, a világbajnokság kabalafigurájával, a Zabivaka nevű szürke farkassal együtt elvégezték a szimbolikus kezdőrúgást.

A zenés műsor Robbie Williams újabb előadásával zárult.

Iker Casillas Európa- és világbajnok spanyol labdarúgókapus és Natalija Vodianova orosz manöken bemutatja a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság trófeáját az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

MTI/AP/Vadim Ghirda

A folytatásban már a hivatalos nemzetközi mérkőzések előtt szokásos ceremónia zajlott azzal kiegészítve, hogy a tribünről köszöntötte a szurkolókat Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt emelte ki, hogy a labdarúgás több milliárd embert egy csapatba kovácsol, s abban nem számítanak a különbségek. Ezt követően Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke szólalt fel, beszédében hangsúlyozta, a következő hónapban a futball meghódítja Oroszországot, Oroszországból pedig a világot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gianni Infantino, a FIFA elnöke (MTI/AP/Haszan Ammar)

A 800 közreműködővel megvalósult nyitóműsort – amely a korábbiaknál rövidebb volt és egészen közel került a kezdőrúgáshoz – az orosz Pervij Kanal (Channel One Russia) szervezte. A program kreatív igazgatója Feliksz Mihajlov volt, aki az oroszországi vb korábbi hivatalos eseményeinek körítéséért is felelt, kezdve a selejtezők sorsolásával.

Jót tesz a magyarországi fogyasztásnak is a foci-világbajnokság

Hatalmas az érdeklődés a televíziókészülékek iránt és nagy a forgalom az élelmiszerboltokban is, ahol leginkább a chipseket, snackeket és söröket viszik a vásárlók. De a vendéglátóhelyek is hatalmas forgalomra számítanak, a vb egy hónapja alatt az ország számos pontján kivetítőket szereltek fel a közös meccsnézésekre.

Megállás nélkül töltik fel az árukészleteket a fővárosi élelmiszerüzletekben, már csütörtök délelőtt sok minden ki volt fosztva, ezért folyamatosan kellett után tölteni a polcokat.

Egyre többen vásárolnak ilyenkor televíziót

Egyre többen a nagy sporteseményekre időzítik az új tv-vásárlást. A felmérések szerint idén már az első negyedévben 15 százalékkal több tévét vásároltak itthon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ez a bővülés pedig tovább folytatódhat a következő hetekben. Egy zalaegerszegi műszaki üzletben már hetek óta nagy a kereslet a tévék iránt.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg nem otthon néznék a meccseket, az ország számos pontján, különleges helyszíneken kivetítőkkel készülnek a vendéglátóhelyek.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
 • A hitelcsomag nem vezethet birodalomalapításhoz
  A hitel kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, "nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja".
MTI Hírfelhasználó