Szanyi lekéste az esti gyorsot
2018. június 16. 00:05

Szanyi Tibor be sem adta pályázatát az MSZP elnöki tisztségre, az MSZP Európai Parlamenti képviselője erről az M1 Ma Reggel adásában beszélt.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy öten – Bródy Gábor, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Szanyi  Tibor és Tóth Bertalan – aspiráltak a pártelnöki posztra. A vasárnapi tisztújító kongresszus előtt Mesterházy Attila és Tóth Bertalan maradt már csak versenyben.

Szanyi Tibor az M1 adásában elmondta, hogy szándékában állt elindulni, de a határidő előtt mégsem adta be a pályázatát.

Elmondta, hogy akkor vette fontolóra, hogy pályázni fog az elnöki posztra, amikor a folyamat elején Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes jelezte szándékát az indulásra.

„Akkor mondtam, álljon meg a menet. Aki a nem túl dicsőséges választási eredményt megelőzően alvezéri szerepet töltött be, az ne akarjon fővezér lenni. Ez nem személyük ellen szól,  hanem elvi kérdés” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy látta, hogy a két jelölt új megoldásokat kínált volna.

A szocialista politikus ezt követően állt elő azzal a javaslatával, hogy az MSZP váltson nevet, de ötletével a párton belül is kisebbségben maradt.

Elmondása szerint ezután döntött arról, hogy be sem adja pályázatát, illetve amikor beszállt a versenybe Bródy Gábor és Mesterházy Attila, akik Szanyi szerint megfeleltek a baloldaliság eszméjének.

Szanyi elmondta, hogy egyetért Mesterházy Attilával, hogy új kommunikációra, a párt vidéki szervezeteinek megerősítésére és új politikai tartalomra is szükség van. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy mind Magyarországon, mind Európában  komoly tartalmi problémákkal küszködik a baloldal.

„A 2007-es válság kikezdte a szolidaritást, beindult a dolgozói szegénység és a 2015 migránsválság erre rátett egy lapáttal, amely utat engedett a jobboldali populizmusnak.”

Kifejtette: az ellenzéki térfélen, a választásokat követően minden párt javítani tudott, kivéve az MSZP-t,  amelyet  „a baloldal vezérpártjának nevezett”.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó