Szanyi lekéste az esti gyorsot
2018. június 16. 00:05

Szanyi Tibor be sem adta pályázatát az MSZP elnöki tisztségre, az MSZP Európai Parlamenti képviselője erről az M1 Ma Reggel adásában beszélt.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy öten – Bródy Gábor, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Szanyi  Tibor és Tóth Bertalan – aspiráltak a pártelnöki posztra. A vasárnapi tisztújító kongresszus előtt Mesterházy Attila és Tóth Bertalan maradt már csak versenyben.

Szanyi Tibor az M1 adásában elmondta, hogy szándékában állt elindulni, de a határidő előtt mégsem adta be a pályázatát.

Elmondta, hogy akkor vette fontolóra, hogy pályázni fog az elnöki posztra, amikor a folyamat elején Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes jelezte szándékát az indulásra.

„Akkor mondtam, álljon meg a menet. Aki a nem túl dicsőséges választási eredményt megelőzően alvezéri szerepet töltött be, az ne akarjon fővezér lenni. Ez nem személyük ellen szól,  hanem elvi kérdés” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy látta, hogy a két jelölt új megoldásokat kínált volna.

A szocialista politikus ezt követően állt elő azzal a javaslatával, hogy az MSZP váltson nevet, de ötletével a párton belül is kisebbségben maradt.

Elmondása szerint ezután döntött arról, hogy be sem adja pályázatát, illetve amikor beszállt a versenybe Bródy Gábor és Mesterházy Attila, akik Szanyi szerint megfeleltek a baloldaliság eszméjének.

Szanyi elmondta, hogy egyetért Mesterházy Attilával, hogy új kommunikációra, a párt vidéki szervezeteinek megerősítésére és új politikai tartalomra is szükség van. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy mind Magyarországon, mind Európában  komoly tartalmi problémákkal küszködik a baloldal.

„A 2007-es válság kikezdte a szolidaritást, beindult a dolgozói szegénység és a 2015 migránsválság erre rátett egy lapáttal, amely utat engedett a jobboldali populizmusnak.”

Kifejtette: az ellenzéki térfélen, a választásokat követően minden párt javítani tudott, kivéve az MSZP-t,  amelyet  „a baloldal vezérpártjának nevezett”.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó